RADIO ONLINE

MUZICA

Descarca gratis muzica - versuri, discorgafii Descarca gratis muzica veche - discografii celebre si versuri ale celor mai indragite melodii: 1, 2, 3... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
BIOGRAFII SI DISCOGRAFII:


Biografii - discografii ...citeste tot
Vezi toate biografiile Oferta Publicitate radio TV

BIOGRAFIE - DISCOGRAFIE DOINA BADEA:

DOINA BADEA


   Doina Badea (n. 6 ianuarie 1940, Craiova - d. 4 martie 1977, Bucureşti), a fost o cântăreaţă de muzică uşoară.

   A absolvit şcoala Populară de Artă din Craiova şi imediat a început colaborarea cu Corul Filarmonicii de Stat «Oltenia» cu care are mai multe turnee şi spectacole. A colaborat cu teatre muzicale şi de revistă din ţară. Debutează în 1960 la Deva pe scena teatrului din localitate şi se distinge prin vocea ei aparte, gravă, puternică şi cu un ambitus puternic.

    Aparitii

   1963-este angajată la Teatrul Constantin Tănase din Bucureşti. Are foarte multe apariţii la radio şi TV Inregistrează pentru Electrecord Participă în turnee peste hotare, apariţia la «Olympia» din Paris a fost unul din succesele de notorietate. Susţine recitaluri la Festivalul internaţional «Cerbul de Aur» din 1968 şi 1971.

   Muzicologi, prieteni, colaboratori ai interpretei

   Muzicologul George Sbârcea Avea, într-adevăr, un fel al ei propriu de a interpreta orice melodie, o rezonanţă particulară a tonurilor. Nu semăna cu nimenea şi nimeni nu va putea să o imite, fiindcă Doina Badea este o apariţie singulară, căreia până şi cei indiferenţi îi recunosc unicitatea sa de nerepetat. Poate că şi cei mai puţin cunoscători de muzică uşoară româneasco mai veche au auzit măcar o dată în viaţa cântecele "Cânta un matelot…", compus de Vasile Veselovschi, pe versurile lui Ion Minulescu, şi "Ploaia şi noi", de Vasile Vasilache Jr pe un text al Flaviei Buref. Sunt doar două dintre marile succese ale cântăreţei, dacă nu ar fi avut interpretarea specială a Doinei Badea, acestea n-ar fi avut acelaşi impact."Cum ştia ea să furişeze în orice melodie ce i se încredinţa de compozitori o strună de melancolie multiplicată! şi ce interiorizare elegiacă dobândeau cântecele pe care le interpreta, făcând din ele succese răspândite în ţara întreagă!

   Sida Spătaru, soţia regretatului Dan Spătaru, care a avut ocazia să o cunoască personal pe Doina Badea spune despre aceasta că: Am cunoscut-o la Restaurantul Măgura din Eforie. Băiatul ei era născut în aceeaşi lună cu Dana, fetiţa noastră. Eu am cunoscut-o acolo la mare, mergeam seara, dupa spectacolele unde cantau ea si Dan. Asa am cunoscut-o pe Doina Badea, pe soţul şi pe copilul ei. Era o femeie simpatică. De multe ori pe scenă avea o apariţie sobră, rece, dar în viaţa de zi cu zi era foarte draguţă şi pot să spun că era chiar o haioasă. În viaţa de toate zilele avea o căldură omenească nemaipomenită. Aşa am cunoscut-o. ţin minte că era la o cură de slăbit şi trebuia să mănânce pui. şi îi ziceam: «Ce cură de slăbire e asta, când tu mănânci pui prăjit?»... Era o gurmandă, cred că nu se putea abţine de la mâncare, deşi totdeauna avea grijă de silueta ei. Aşa cum erau standardele pe atunci. şi se îmbrăca după cum erau regulile în privinţa apariţiilor pe scenă şi la televizor.

   Octavian Ursulescu spune despre marea artistă că: Este ca şi cum ea s-ar întoarce din mormânt şi eu aş avea şansa de a prezenta această cântăreaţă absolut remarcabilă care a marcat muzica uşoară româneasca înainte ca eu să încep activitatea aceasta de prezentator. Probabil că, ăn primul rând, eu aş fi foarte emoţionat şi aş fi în aceeaşi postura ca şi spectatorii, nici eu n-aş cunoaşte-o foarte bine şi nici ei. Dar, oricum, un prezentator trebuie să se documenteze când iese la microfon, trebuie să fie «betonat» din punct de vedere al informaţiei şi să-l pună în valoare pe interpret. M-aş referi în primul rând la vocea ei excepţionala, la un profesionalism remarcabil, aşa cum mi-a fost relatat de alţii. Din ceea ce am mai auzit, ce am mai citit despre ea, era o interpretă foarte serioasă, minuţioasăa în pregătirea fiecărei melodii, avea o seriozitate ardelenească, a şcolii aceleia de la Deva, unde fusese o solistă oarecare de teatru de revistă de provincie până a devenit o mare cântăreaţă. Eu aş spune că ea se afla pe o culme a carierei până a intervenit nenorocirea ei. Ar mai fi făcut foarte multe, nu era la apusul carierei, dimpotrivă, era chiar pe vârful urcuşului. Oricum, în ’77, Festivalul de la Mamaia fusese întrerupt abuziv de conducere, iar ea, care era o cântăreaţă de festival, ar fi avut de suferit. Doina Badea nu era ceea ce s-ar putea numi o cântăreaţă de turneu, de show, pentru că vocea ei era, fatalmente, mai mult pentru esteti, pentru oameni care apreciază vocea, dar ea nu putea capta foarte mult publicul. Avea un anumit gen şi piesele cam de aceeaşi factură, mai serioasă, în schimb era cântăreaţă de concurs. Orice piesă de concurs încredinţată ei, cum erau piesele acelea ample, festivaliere, cultivate şi la San Remo, ea o conducea către premii

    Premii

   Obţine premiul la Festivalul Naţional Mamaia 1963 pentru interpretarea melodiei «Spre soare zburăm» de George Grigoriu şi un an mai târziu la acelaşi festival este premiată pentru interpretarea pieselor «Tu» de Vasile Veselovschi şi «Nimeni» de Henri Mălineanu.

   Dispare tragic la cutremurul din 4 martie 1977.


    Discografie

Doina Badea - Ploaia si noi
Doina Badea - Ciobanas cu 300 de oi cu Ioana Radu
Doina Badea - Mai Spune-mi Ca Nu M-ai Uitat
Doina Badea - Cantau privighetori
Doina Badea - Cred in fericirea noastra
Doina Badea - Mi-e dor de ochii tai
Doina Badea - Deschide fereastra!
Doina Badea - Cantau privighetori
Doina Badea - Cand eram copil odata
Doina Badea - TU
Doina Badea - Dragoste, pui de belea
Doina Badea - Cred in fericirea noastra
Doina Badea - De unde stii vioara tu
Doina Badea - Vechiul pian
Doina Badea - Ramai, o nu pleca, ramai
Doina Badea - Sub visinul inflorit
Doina Badea - In noaptea de Mos Ajun
Doina Badea - Vioara
Doina Badea - Pastreaza-ma doar pentru tine
Doina Badea - Cum n-ai vazut
Doina Badea - Canta un matelot cu Eva-Maria-Ilsia

    Video

DOINA BADEA 1970 Ploaia si noi


DOINA BADEA interpretand "Gust amar" de V.Vasilache jr in emisiunea "Melodii 1968" la TVR


DOINA BADEA - Ciuleandra - Inregistrare TVR


DOINA BADEA - Uhai, bade, (cantec popular)


DOINA BADEA - Pana-n cea de pe urma zi, a mea


DOINA BADEA in emisiunea TVR "GALA LUNILOR" Octombrie 1973, Regizor Alexandru Bocanet


DOINA BADEA - Cine vine noaptea târziu (din filmul Pădurea pierdută -1971)


DOINA BADEA - Sarutul tau

STIRI

Stiri

STIRI LOCALE
Top Stiri
Actualitatea 
Oferta publicitate radio TV

UTILE

Meteo
22-08-2017 10:01
Bucuresti 18.5°C
Constanta 19.2°C
Timisoara 16.0°C
Cluj Napoca 14.5°C
Galati 18.0°C
Brasov 14.4°C
Craiova 18.0°C
Ploiesti 19.3°C
Braila 19.0°C
Oradea 17.1°C
Arad 18.6°C
Pitesti 18.0°C
Baia Mare 13.0°C
Buzau 19.3°C
Satu Mare 15.0°C
Botosani 16.4°C
Piatra Neamt 17.7°C
Ramnicu Valcea 18.0°C
Drobeta Turnu Severin 19.0°C
Suceava 14.0°C
Curs valutar
21/08/2017
EUR4.5881-0.0002
USD3.90790.0013
XAU161.8142-0.8936
CHF4.0379-0.0227
CAD3.10150.0135
GBP5.0330-0.0030
MDL0.2187-0.0011
XDR5.50560.0010
Convertor valutar
din in
loading...

 


Oferta publicitate radio TV
Calendarul zilei
1902 - S-a nascut Leni Riefenstahl, una dintre cele mai controversate personalitati feminine ale secolului XX, dansatoare, actrita, regizoare de film; filmele sale, realizate din ordinul lui Adolf Hitler - "Olympia", "Triumph des Willens" - , desi demonstrau talentul de cineast al regizoarei, i-au adus oprobriul lumii artistice; in anul 2002, ultimul ei film, documentarul "Impresii sub apa", difuzat de canalul de televiziune ARTE, cu ocazia implinirii varstei de 100 de ani, a fost considerat o adevarata capodopera, insa cometariile criticilor nu au omis sa puna in evidenta raspunderea morala a creatorului de arta (m.08.09.2003).
1999 - A murit dramaturgul, publicistul si scenaristul Tudor Popescu; piesele sale au constituit o puternica satira la adresa regimului comunist: "Satana cel Bun si drept", "O dragoste nebuna, nebuna, nebuna" (n.08.09.1930).
2002 - A murit, la Neuchatel, Horia Liman, scriitor si publicist elvetian de origine romana; a fost distins cu premiul international ''Friedrich Schiller '', in anul 1993, pentru doua din romanele sale in limba franceza '' L' echeance "si '' Les Bottes ".
Cugetarea zilei, citate, ganduri celebre
Inteligenta
Inteligenta e un mijloc de adaptare la mediu al instinctului de conservare. Camil Petrescu
Citeste si altele Recomandari literare Curiozitati, Stiati ca?
Social
peste 10% din bugetul Rusiei provine din impozitele puse pe comertul cu vodca?

Citeste si altele

TIMP LIBER

 
Gold FM Romania - SUS

Stiri

arhiva stiri preluare stiri Citeste stiri din:

Aboneaza-te la fluxul de stiri

Un proiect ROSTCLUB - constructie site | productie spoturi audio | productie spoturi video | Difuzare spoturi radio | Difuzare spoturi TV © Copyright ROSTCLUB All Rights Reserved.