RADIO ONLINE

MUZICA

Descarca gratis muzica - versuri, discorgafii Descarca gratis muzica veche - discografii celebre si versuri ale celor mai indragite melodii: 1, 2, 3... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
BIOGRAFII SI DISCOGRAFII:


Biografii - discografii ...citeste tot
Vezi toate biografiile Oferta Publicitate radio TV

BIOGRAFIE - DISCOGRAFIE IRIS:

IRIS


   IRIS este o formaţie de hard-rock din România, fondată în 1976, la Bucureşti.

   Din prima componenţă au făcut parte Nuţu Olteanu (chitară), Emil Brando (chitară bas) şi bateristul Nelu Dumitrescu. Formaţia a trecut prin numeroase schimbări de formulă, cea mai reprezentativă fiind cea care a avut în componenţă cuplul de chitarişti Nuţu Olteanu - Adrian Ilie, avându-l ca solist vocal pe Cristian Minculescu. La mijlocul anilor optzeci, după desprinderea mai multor dizidenţe (Voltaj - 1982, Incognito - 1984), are loc cel mai spectaculos „transfer” din istoria rockului autohton, prin trecerea lui Nuţu Olteanu, Marti Popescu şi Dan Bittman la Holograf.

   Formula actuală (din 1986) a formaţiei îi include pe Valter Popa (chitară), Ion „Nelu” Dumitrescu (baterie), Doru „Boro” Borobeică (bas), Cristian Minculescu (voce). Ca invitat permanent apare Relu Marin (clape).

   Istoria formaţiei Iris se întinde pe o perioadă de peste trei decenii, timp în care formaţia a trecut prin diverse transformări (plecarea şi venirea altor membri), diverse perioade istorice, fără însă a renunţa la principiile sale, la visele şi speranţele de libertate, nedezamăgindu-şi niciodată fanii.

   În 1977 Nuţu Olteanu (chitară solo), Emil Lechinţeanu (chitară bas) şi Nelu Dumitrescu (baterie) fondează Iris, activând în underground la Clubul de la ora 7.

   În acelaşi an, majoritatea membrilor grupului Phoenix părăsesc ţara. Comunismul autoritar privea cu ostilitate acele manifestări muzicale care nu se încadrau în "linia partidului". Cu toate acestea, tineri entuziaşti nu abandonează corabia viselor şi a speranţei. Mircea Baniciu continuă să cânte piesele Phoenix şi după plecarea lui Nicu Covaci, deşi a fost, în nenumărate rînduri, anchetat de Securitate.

   Urmează marele concert din vara lui 1977 de la Sala Polivalentă, unde au cântat: Sfinx, Roşu şi Negru, Catena, Progresiv TM, FFN (Formaţia Fără Nume). La acest concert au cântat şi cei de la Iris, chiar dacă nu apăreau în afiş. Totuşi cei 10.000 de spectatori sunt încântaţi de evoluţia lor.

   Date importante

- 1977 - Nuţu Olteanu (chitară solo), Emil Lechinţeanu (chitară bas) şi Nelu Dumitrescu (baterie) fondează Iris.
- 1978 - Prima apariţie discografică, pe compilaţia Formaţii de muzică pop 3, cu piesa lui Emil Brando - „Corabia cu pânze”, avându-l ca vocalist pe Ioan Jecan. În această perioadă colaborează cu Sorin Chifiriuc (Domino, Sfinx).
- 1980 - relansarea trupei în formula Adrian Ilie, Anton Hasias, Niki Dinescu, Cristian Minculescu
- 1984 - Iris, primul album de heavy metal din România, considerat de mulţi fani drept cel mai bun produs al formaţiei
- 1986 - stabilirea componenţei actuale, prin venirea lui Valter Popa şi a lui Doruleţ Borobeică
- 1987 - apare Iris II
- 1988 - Apare Iris III – Nu te opri!. Anul 1988 a fost unul foarte agitat pentru formaţie. Grupul este suspendat, Iris fiind considerat la momentul respectiv un „adversar” periculos al regimului şi totodată un exemplu negativ pentru tineretul României comuniste.
- 1990 - Instrumentele formaţiei sunt distruse într-un incendiu.
- 1993 - Apare IRIS V, albumul considerat cel mai puternic influenţat de genul heavy metal.
- 1996 - Formaţia semnează un contract valabil pe şase ani cu Zone Records, una dintre clauze fiind producerea a cel puţin un album nou în fiecare an; primul rezultat al noii colaborări este discul Lună plină.
- 1997 - În 17 octombrie are loc la Sala Polivalentă un concert aniversar, cu ocazia căruia sunt invitaţi cei mai mulţi dintre foştii componenţi.
- 2000 - Este desfăşurat proiectul Iris - Athenaeum, unde un număr de piese sunt reorchestrate prin colaborarea cu o orchestră filarmonică.
- 2002 - Apariţia albumului Mătase albă coincide cu jubileul Iris 25 de ani. Discul include colaborarea cu Mick Box şi Bernie Shaw, membrii ai formaţiei britanice Uriah Heep. (Este lansat cu această ocazie Lady in black, cu versurile cântate în două limbi, română şi engleză.)
- 2003 - Cvadruplul album I.R.I.S. 4Motion include proiecte solo ale celor patru membri, susţinute şi de un turneu naţional.
- 2005 (decembrie) - apare Iris Maxima
- 2007 - În iulie, formaţia cântă în deschiderea concertului Rolling Stones, iar pe 5 octombrie are loc sărbătorirea a 30 de ani de existenţă, printr-un concert extraordinar pe Aeroportul Băneasa, ocazie cu care se lansează un dublu compact disc, intitulat Cei ce vor fi.
- 2007 (6 octombrie) - Membrii Iris sunt decoraţi cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru promovarea rockului timp de treizeci de ani.


    Discografie

   IRIS I (1984)

   Este albumul de debut al formaţiei, lansat de casa de discuri unică, Electrecord. La momentul publicării lui, Cristi Minculescu sărbătorea patru ani de activitate cu Iris Albumul poate fi considerat ca fiind o lucrare „disidentă”, pentru piesele Trenul fără naş

(pe versuri de Adrian Păunescu – „Hei, hei, naşule,/Dă-te dumneata-ntr-o haltă jos!”) şi Cei ce vor fi (semnatarul versurilor este poetul Mircea Dinescu, însuşi considerat la vremea respectivă disident).

   IRIS II (1987)

   Coperta discului, îndrăzneaţă pentru acele vremuri, îl prezintă pe chitaristul Angus Young (AC/DC) – grafică semnată de Alexandru Andrieş. Albumul cuprinde Strada ta, melodie de mare succes a formaţiei. Pe album apare şi piesa Lumea vrea pace, reprezentând un compromis pe care l-au urmat toate discurile româneşti de muzică rock în anii optzeci, după instalarea mişcării Muzică punk în vestul european.

   IRIS III. Nu te opri! (1988)

   Include cunoscuta piesă Floare de Iris, înregistrată din pricina temerilor că formaţia urma să fie interzisă, în condiţiile în care erau primite tot mai multe avertizări de acest fel. Formaţia a fost, într-adevăr, suspendată pe termen nelimitat în urma unui concert la Miercurea Ciuc, dar în urma intervenţiilor insistente ale unor apropiaţi ai formaţiei, revinirea pe scenă se produce. În schimb, "Floare de Iris" devine un imn al formaţiei. Programată ca ultimă piesă a discului, eponima Nu te opri! este o compoziţie a pianistului Romeo Vanica (membru al formaţiei Mondial în anii şaizeci).   IRIS IV (1990)

   Disc înregistrat în decembrie 1989, de altfel primul album produs după revoluţie.

   IRIS V (1993)

   Albumul dispune de cel mai agresive versuri, comparativ cu discurile produse anterior de formaţie

   The best of... IRIS (1993)

   Conţinând piese de pe IRIS I şi IRIS IV. Reprezintă ultimul material Iris produs de Electrecord.

   Lună Plină (1996)

   Marchează începutul unei noi perioade pentru formaţie, fiind şi primul disc produs de către Zone Records. Este lansat pe 13 decembrie 1996 la Sala Polivalentă, ocazie cu care soprana Felicia Filip îşi face prima dată apariţia alături de formaţie, cântând împreună piesa Baby.

   IRIS 20 de ani (1997)

   Album live înregistrat la Sala Polivalentă în data de 17 octombrie 1997.

   Mirage (1998)

   Discul este recompensat cu premiul pentru cel mai bun album rock al anului. Producţia este una elaborată, aducând sonorităţi noi pentru formaţie. Versurile pun în discuţie problematica degradării societăţii.]

   Casino (1999, maxi-single)

   Include versiuni cover dupa formaţii precum: Led Zeppelin, Bad Company, Thin Lizzy.

   IRIS 2000 (1999)

   Pe disc apare, între altele, o variantă reorchestrată a piesei Strada ta.

   Athenaeum (2000)

   Colecţie de piese de la concertul live cu acelaşi nume, care a avut loc la Sala Palatului. Pe lângă membrii formaţiei, în concert au mai participat: Felicia Filip, Johnny Răducanu, Florentin Milcoff, Adrian Pintea ş.a. Concertul se lansează pe dublu CD dar şi, pe DVD (în 2001), fiind primul material discografic în România lansat pe acest suport.
   Da, da eu ştiu (2002)

   Un disc care pregăteşte viitorul album, Mătase albă. Pe lângă piesa eponimă, figurează aici şi Lumina zilei şi câteva piese live, înregistrate într-un concert susţinut la Braşov în 1997 ("Nu vor (să meargă pe sârmă), Nelu-minat (solo de baterie), Pe ape şi Floare de Iris).

   Mătase Albă (2002)

   Lansarea albumului s-a desfăşurat la 27 septembrie, pe Aeroportul Băneasa, în cadrul concertului aniversar „Iris – 25 de ani”. Recitalul este susţinut alături de formaţia britanică Uriah Heep.

   I.R.I.S. 4MOTION (2003)

   Reprezintă un box-set de patru CD-uri. Fiecare iniţială este atribuită unui membru, în următoarea ordine: Boro:I-novator, Valter:R-ealist, Nelu:I-nvingător, Cristi:S-entimental. Cu prilejul acestui proiect, formaţia bifează înca o premieră în industria muzicală românească, anume primul album cvadruplu.

   IRIS Maxima (2005)

   Este lansat pe 10 decembrie la Sala Polivalentă.

   Cei Ce Vor Fi (2007)

   Discul este lansat pe 5 octombrie la Aeroportul Băneasa, în cadrul concertului aniversar „Iris – 30 de ani”. Se editează un dublu CD care cuprinde colaborări cu nume precum: Felicia Filip, Maia Morgenstern, Nicu Covaci, Adrian „Artan” Pleşca, Tudor Chirilă, Mihai „Mike” Godoroja, Adrian Despot, Vlad Miriţă, Florin Chilian, corul „Accustic”, Nuţu Olteanu, Abis, Voodoo, Cezar Popescu şi Adrian Pintea.

  12 PORTI (2010)
Nimeni nu mai plange
Daruind vei dobandi
Tacerea ta

Lumina vie
Cat as vrea sa zbor

Nu te mai preface
Prizonieri in noi
Lacrimi de stele
Fara tine
E un vis
Vremea binelui
Mereu impreuna

  Iris 35 (2012)
Iris a lansat pe 22 Iunie 2012 albumul "Iris 35" cu ocazia a 35 de ani de cariera. Desi concertul era programat sa se desfasoare pe National Arena, fiind primul concert in premiera pe Arena Nationala, organizatorii au schimbat locatia motivand deteriorarea gazonului.
"Pentru concertul aniversar "Iris 35 de ani" va exista o instalatie scenotehnică foarte complexa. Va fi montata o scena foarte, foarte mare, cu niste panouri mari pe care se vor intampla niste proiectii video. Ele ar fi trebuit sa stea pe gazonul stadionului National aproape doua saptamani drept pentru care iarba de acolo ar fi fost compromisa si trebuia schimbata", a declarat, pentru Agerpres, Dorian Ciubuc, organizatorul concertului.
Astfel concertul a fost mutat in Piata Constitutiei.

Cu doar cateva ore inaintea concertului aniversar trupa IRIS lanseaza in premiera pe Facebook videoclipul piesei "O lume doar a lor" cu Puya. Clipul a putut fi urmarit pe pagina oficiala de Facebook a Cat Music.


Interviu Cristi Minculescu - Observator Antena1 22 mai 2012


Iris - Interviu partea 1, Agentul VIP Antena 2


Iris - Interviu partea 2, Agentul VIP Antena 2

STIRI

Stiri

STIRI LOCALE
Top Stiri
Actualitatea 
Oferta publicitate radio TV

UTILE

Meteo
05-09-2017 06:00
Bucuresti 11.5°C
Constanta 16.4°C
Timisoara 8.6°C
Cluj Napoca 7.0°C
Galati 16.0°C
Brasov 11.7°C
Craiova 13.0°C
Ploiesti 10.9°C
Braila 13.0°C
Oradea 10.9°C
Arad 13.6°C
Pitesti 13.0°C
Baia Mare 10.0°C
Buzau 10.9°C
Satu Mare 10.0°C
Botosani 12.0°C
Piatra Neamt 10.9°C
Ramnicu Valcea 13.0°C
Drobeta Turnu Severin 15.0°C
Suceava 12.0°C
Curs valutar
04/09/2017
EUR4.59490.0004
USD3.8558-0.0072
XAU165.44071.7176
CHF4.02810.0054
CAD3.10750.0145
GBP4.99150.0002
MDL0.21660.0010
XDR5.47190.0001
Convertor valutar
din in
loading...

 


Oferta publicitate radio TV
Calendarul zilei
1901 - A murit Vasile Alexandrescu-Urechia, istoric, prozator, dramaturg (n.15.02.1834).
1931 - A fost deschis, pentru public, Muzeul de Istorie a Bucurestiului, in fosta Casa Moruzi din Calea Victoriei, nr. 117; dupa o perioada de peregrinari prin diferite sedii, din anul 1959, colectiile muzeului sunt adapostite in incinta Palatului Sutu, iar din anul 1999, muzeul poarta denumirea de Muzeul Municipiului Bucuresti.
1967 - S-a nascut tenisman-ul german Boris Becker.
Cugetarea zilei, citate, ganduri celebre
Vise
A visa nu inseamna a astepta si implinirea viselor. Miguel de Unamuno
Citeste si altele Recomandari literare Curiozitati, Stiati ca?
Alimente
Stiati ca bananele au un continut bogat in potasiu si vitamina A si au mari cantitati de fosfor, magneziu si vitamina C?

Citeste si altele

TIMP LIBER

 
Gold FM Romania - SUS

Stiri

arhiva stiri preluare stiri Citeste stiri din:

Aboneaza-te la fluxul de stiri

Un proiect ROSTCLUB - constructie site | productie spoturi audio | productie spoturi video | Difuzare spoturi radio | Difuzare spoturi TV © Copyright ROSTCLUB All Rights Reserved.