RADIO ONLINE

MUZICA

Descarca gratis muzica - versuri, discorgafii Descarca gratis muzica veche - discografii celebre si versuri ale celor mai indragite melodii: 1, 2, 3... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
BIOGRAFII SI DISCOGRAFII:


Biografii - discografii ...citeste tot
Vezi toate biografiile Oferta Publicitate radio TV

BIOGRAFIE - DISCOGRAFIE MONDIAL:

MONDIAL


   Mondial este o formaţie românească de muzică rock, înfiinţată în 1966 la Bucureşti. Se numără printre primele grupuri din ţară care fac trecerea de la muzica beat la direcţii mai elaborate ale rock-ului (psihedelic, hard rock, chiar progresiv într-o etapă mai târzie).

   Mondial a existat până la finele anilor şaptezeci. De-a lungul anilor, schimbările de componenţă s-au produs foarte des, motiv pentru care a reconstitui cu exactitate istoria formaţiei este o sarcină aproape imposibilă (materialele existente se contrazic nu de puţine ori, foştii membri amintesc repere temporale greşite). De aceea, articolul de faţă nu poate garanta exactitatea sa cronologică (evenimentele prezentate riscă o marjă de eroare de maxim un an de zile). În schimb, corectitudinea factuală este asigurată în cea mai mare parte. Vom conveni de-a lungul articolului, să oferim titlurile operelor citate în grafia originară (de exemplu, Atît de fragedă, Departe sînt de tine).

   Formaţia Mondial a traversat două etape distincte de creaţie, succesul fiind atins la puţin timp după înfiinţare; după câţiva ani de succes răsunător în ţară, când se editează un număr de discuri şi în străinătate (1967-1971), a urmat o perioadă de penumbră instalată treptat, din 1972 până în 1979, stilul diversificându-se către noi direcţii, iar componenţa formaţiei devenind tot mai instabilă. În memoria publicului au rămas cel mai bine întipărite piesele din prima perioadă: Romanţă fără ecou (cunoscută şi prin primul ei vers, „Iubire, bibelou de porţelan”), Primăvara, Atît de fragedă ş.a.

       Istoric

   Debutul

   Formaţia a fost înfiinţată în 1966 de către basistul Filip Merca, originar din Tulcea (şi poreclit „grecul” de colegii săi). Numele a fost tot alegerea sa; Merca a rămas singurul membru care nu a părăsit vreodată formaţia. Student al Politehnicii bucureştene, Merca a fost însoţit iniţial de câţiva colegi care vor activa doar puţin timp în grup: Mihai Constantinescu (voce), Dan Panaitescu (chitară solo) şi Horia Bădău (claviaturi). Alături de ei, în prima componenţă au mai figurat: Gabriel Drăgan (voce), Dragoş Vasiliu (chitară ritmică) şi bateristul Florin Dumitru. Toţi erau studenţi ai Politehnicii, motiv pentru care au cântat la început în clubul „303”, aparţinând de institut.

   Primele schimbări de componenţă nu au întârziat să apară: chiar în 1966 sunt cooptaţi noi membri, studenţi cu alte specializări. Mihai Constantinescu îl aduce pe „conservatoristul” Romeo Vanica (pian), interesat mai ales de compoziţie. Constantinescu pleacă la scurt timp, iar în locul său vine Radu Stoica (tot voce), student la Institutul de arhitectură. Li se alătură mai târziu şi Gabriel Litvin (chitară solo, student la Facultatea de construcţii), în locul lăsat de Panaitescu.

   Pornind de la cei doi solişti vocali, foarte diferiţi ca orientare, s-au dezvoltat în primii ani două stiluri distincte: unul „liric, spre Bee Gees sau Moody Blues” (Romeo Vanica), interpretat vocal de Gabi Drăgan şi un altul, spre sonoritatea rock, susţinut de Radu Stoica.

   Primele înregistrări

   Asupra direcţiilor muzicale amintite mai sus îşi va lăsa amprenta organistul Mircea Drăgan, fost membru al Sideral. În vara lui 1968, el propune colaborarea cu Mondial şi este primit în formaţie. Experienţa dobândită cu Sideral îl va pune în conducerea - muzicală şi organizatorică, a - formaţiei. O problemă riscantă de organizare, prezenţa a doi instrumentişti la claviaturi se rezolvă de la sine, niciunul nefiind interesat de afirmarea ca virtuoz. Astfel, Romeo Vanica s-a concentrat pe pian, acustic sau electric (deţinea un model primitiv de pian electric de producţie Doina, numit claviton,) iar Mircea Drăgan a rămas fidel orgii electrice. În plus, atât Drăgan, cât şi Vanica, erau absolvenţi ai Conservatorului bucureştean, interesaţi mai ales de partea de compoziţie şi aranjament orchestral.

   În 1969, Florin Dumitru se transferă la formaţia Phoenix, rămasă fără baterist (Dorel Vintilă Zaharia plecase în armată tocmai când Phoenix au fost invitaţi în studio pentru a înregistra primul lor disc, numit convenţional Vremuri. Prin urmare, Florin Dumitru a participat la înregistrări, motiv pentru care şi figurează pe coperta albumului, alături de ceilalţi membri.) În locul lui Florin Dumitru este cooptat Mihai (Mişu) Cernea (pe atunci, elev în clasa a XII-a).

   Totuşi, primul disc EP al formaţiei (cuprinzând piesele Primăvara, Romanţă fără ecou - cunoscută publicului şi prin primul ei vers: „Iubire, bibelou de porţelan”, De va veni la tine vîntul şi Atît de fragedă), lansat în acelaşi an, conţine înregistrări în studio cu Florin Dumitru la tobe (ceea ce indică întârzieri din partea producţiei). Împreună cu Cernea, Mondial înregistrează noi succese, printre care: Departe sînt de tine, Pe harta Europei, ciclul Vîntul-Nopţi de veghe-Vara.

   Pentru câţiva ani, Mondial au avut obiceiul să-şi aleagă ca punct de plecare pentru noi piese, versuri scrise de poeţi români apreciaţi: Eminescu, Goga, Minulescu, Topârceanu. (Acelaşi „obicei” apare şi la formaţia Sincron şi la alţi artişti români de după, între care: Sfinx, Acustic T 74, Nicu Alifantis, Stela Enache.)

   În 1970, Mondial colaborează cu Gică Petrescu la realizarea unui disc EP cu patru cover-uri ale unor artişti de peste hotare. Pe disc figurează, în aranjamente foarte originale, piesele: If I Were a Rich Man (muzica de Jerry Bock, pe versurile lui Sheldon Harnick pentru musical-ul Scripcarul pe acoperiş), The Impossible Dream (interpretat de Jack Jones în 1966, dar ulterior cunoscut prin versiunea Peter O'Toole pentru filmul Omul din La Mancha, 1971), Buona Sera, What for.

   Discul LP „Mondial”

   După turneul sovietic, la finele lui 1970 pleacă din formaţie Radu Stoica, iar Vlad Gabrielescu ia locul lui Dragoş Vasiliu la chitară ritmică. Gabriel Litvin va pleca şi el în 1971, întemeind F.F.N. (Formaţia fără nume).

   Dincolo de instabilitatea componenţei, popularitatea Mondial continuă să crească. Se înregistrează piesele: Codrul şi Romanţa inimii (ultima, compusă de Romeo Vanica). Un LP-ul eponim va fi lansat în 1971, cuprinzând cele mai bune înregistrări de la finele lui 1969 (cam în preajma venirii lui Mişu Cernea). Albumul se vinde atât de bine, încât intră în topul vânzărilor întocmit de The New Musical Express pentru Europa de Est. Alături de piesele deja amintite, discul cuprinde şi compoziţii „în forţă”, mai apropiate de sonoritatea hard rock: Orbul (scris de Mihai Cernea) şi Omule! (compoziţia lui Vlad Gabrielescu). Având în vedere că înregistrări au fost trase în decursul a mai mult de un an, la momentul lansării lor, parte din membrii care se aud pe disc erau deja plecaţi.

   Succesul de care s-a bucurat formaţia peste hotare după lansarea LP-ului a determinat apariţia unui număr de piese în unele compilaţii străine. Este şi cazul a două discuri editate în Germania de Est de către casa de discuri AMIGA, care constau în mare parte din piese preluate de pe discul stereo românesc Romanian Pop Music II:

   - Rumänische Gitarren (Chitare româneşti), dublu LP, 1971. Majoritatea pieselor aparţin Mondial şi Sincron (cu Cornel Fugaru), pe lângă care mai figurează două piese semnate Margareta Pâslaru şi una a Doinei Badea. - Mondial und das Electrecord-Orchester, LP, 1972. Din cele şapte piese ale discului, cinci sunt semnate Mondial, restul de două fiind prelucrări orchestrale după melodii populare româneşti.

   „Remaniere masivă”

   În perioada ianuarie-august 1972, formaţia efectuează un turneu în ţară sub denumirea de Jam Grup Mondial, într-o formulă restrânsă, de doar patru membri (Gabriel Drăgan, Mircea Drăgan, Mişu Cernea şi chitaristul Sorin Tudoran, venit în grup încă din 1971, în locul lui Vlad Gabrielescu. Filip Merca nu a participat în turneu). După acest moment are loc prima „remaniere masivă” (după cum a numit-o Romeo Vanica). Astfel, anul 1973 găseşte formaţia în următoarea componenţă: Mihai Cernea (tobe), Nicolae (Nicu) Enache (clape), Filip Merca (bas) şi Iuliu Merca (chitară şi voce, în locul lui Sorin Tudoran). Plecat din trupă, Mircea Drăgan înfiinţează formaţia Romanticii, percepută de mulţi ca un al doilea Mondial.

   Mihai Cernea părăseşte şi el formaţia în 1973 şi se transferă la Sfinx; îl va înlocui Puiu Haţeganu. La orgă (mai târziu, şi la sintetizator) evoluează Nicolae Enache, până spre 1976, când pleacă pentru a participa la alte proiecte (Roşu şi negru, iar mai apoi, Sfinx). După plecarea lui Enache, formaţia îl va avea mai târziu ca membru pe Idu Barbu (claviaturi), unul dintre fondatorii Sfinx. În 1977 este cooptat Doru Tufiş (fost membru în Romanticii), la chitară şi voce. Succesele formaţiei sunt de proporţii mai mici decât în perioada anterioară: Amicii mei, Patida-dam-dam, Sînt eu (compuse de Iuliu Merca, o prezenţă inconstantă în formaţie), Regina străzilor. Publicul dorea, însă, şlagărele din prima perioadă de creaţie a grupului (până în 1971), drept urmare, ele nu au încetat să fie cântate, într-o manieră tot mai apropiată de rock-ul progresiv, cu momente solistice de virtuozitate în concerte (Nicolae Enache, Cornel Liuba).

   Destrămarea grupului

   Deşi un fapt prevăzut de cei mai mulţi membri ai săi încă din 1975-6, formaţia Mondial se desfiinţează abia în 1979, când Filip Merca (unicul membru fidel formaţiei de-a lungul întregii sale istorii) renunţă la orice activitate muzicală şi pleacă în Statele Unite. Cu toate acestea, parte din membrii formaţiei rămân activi în domeniu, fie în cadrul altor formaţii (Mihai Cernea la Sfinx, iar Iuliu Merca va înfiinţa Semnal M în 1977), fie în calitate de compozitori (Romeo Vanica).

   Reuniunea

   În 1993 va fi lansată compilaţia Remember Mondial pe suport CD şi MC (casetă audio), ocazie pentru care o parte din materialele vechi ale formaţiei vor fi remasterizate. Piesele apărute pe compilaţie sunt alese dintre cele de pe primul EP (vezi discografia) şi de pe LP-ul Mondial (cu alte cuvinte, perioada de apogeu a formaţiei, anii 1969-1971).

   Gabriel Drăgan moare în 1995. În ciuda pierderii, formaţia se reuneşte din 1998, iniţial cu ocazia primei ediţii a Festivalul-Concurs National Studentesc de Pop-Rock „Iubire bibelou de porţelan”, apoi pentru diverse emisiuni televizate şi ocazii. Noua componenţă este următoarea: Romeo Vanica, Mihai Cernea, Dragoş Vasiliu, Mircea Drăgan, Vlad Gabrielescu, Doru Tufiş, iar soliştii vocali sunt Claudiu Mirică (1998-2001) şi Radu Ghencea (din 1998-prezent).

   Aparatura şi instrumentele muzicale

   Subiect adesea invocat şi astăzi, slaba calitate a aparaturii folosite de formaţiile din Europa de Est constituie unul dintre motivele care fac improbabilă comparaţia cu înregistrările din Occident. Atât instrumentele muzicale (de multe ori, construite de mână în lipsa banilor sau a unei pieţe de profil), cât şi partea de amplificare şi mixare au coborât calitatea tuturor discurilor româneşti ale vremii.
    Discografie

   Album de studio

   - Mondial, 1971

   Mini-discuri

- EP nr. 1, 1969 (piese proprii, cu Florin Dumitru la tobe)
- EP nr. 2, 1970 (cover-uri, cu Gică Petrescu)

   Compilaţii

- Romanian Pop Music II, 1970? (cu alţi artişti)
- Rumänische Gitarren (Chitare româneşti), 1971 (cu alţi artişti)
- Mondial und das Electrecord-Orchester, 1972 (cu alţi artişti)
- Formaţii de muzică pop 1, 1975. Mondial sunt incluşi pe disc cu piesa compusă de Iuliu Merca, Patida-dam-dam.
- Remember Mondial, 1993 (compilaţie proprie, remasterizare)
- Planetary Pebbles Vol. 3: Surfbeat Behind the Iron Curtain, 1999. Pe acest disc apar două variante ale piesei Omule.
STIRI

Stiri

STIRI LOCALE
Top Stiri
Actualitatea 
Oferta publicitate radio TV

UTILE

Meteo
05-09-2017 06:00
Bucuresti 11.5°C
Constanta 16.4°C
Timisoara 8.6°C
Cluj Napoca 7.0°C
Galati 16.0°C
Brasov 11.7°C
Craiova 13.0°C
Ploiesti 10.9°C
Braila 13.0°C
Oradea 10.9°C
Arad 13.6°C
Pitesti 13.0°C
Baia Mare 10.0°C
Buzau 10.9°C
Satu Mare 10.0°C
Botosani 12.0°C
Piatra Neamt 10.9°C
Ramnicu Valcea 13.0°C
Drobeta Turnu Severin 15.0°C
Suceava 12.0°C
Curs valutar
04/09/2017
EUR4.59490.0004
USD3.8558-0.0072
XAU165.44071.7176
CHF4.02810.0054
CAD3.10750.0145
GBP4.99150.0002
MDL0.21660.0010
XDR5.47190.0001
Convertor valutar
din in
loading...

 


Oferta publicitate radio TV
Calendarul zilei
1923 - A murit Urmuz (Dimitrie Demetrescu Buzau). Este unul dintre cei mai originali reprezentanti ai literaturii romane de avangarda (n.17.03.1883).
1939 - S-a nascut Betty Everett, cantareata si pianista americana.
1941 - S-a nascut Constantin Ilea, pictor, membru al UAPR.
Cugetarea zilei, citate, ganduri celebre
Caracter
Intre caractere si inteligente n-ar trebui sa existe alegere. Inteligente se gasesc foarte adesea, caracterul foarte rar. Mihai Eminescu
Citeste si altele Recomandari literare Curiozitati, Stiati ca?
Colectii
La 6 mai 1891 a fost organizata prima expozitie filatelica din Romania, avand caracter privat. Aceasta expozitie a avut loc in casa presedintelui Dimitrie C. Butculescu din Bucuresti, str. Clementei, nr 11 bis, actuala cladire a cazinoului Lido din apropierea sediului central al Federatiei Filatelice Romane.

Citeste si altele

TIMP LIBER

 
Gold FM Romania - SUS

Stiri

arhiva stiri preluare stiri Citeste stiri din:

Aboneaza-te la fluxul de stiri

Un proiect ROSTCLUB - constructie site | productie spoturi audio | productie spoturi video | Difuzare spoturi radio | Difuzare spoturi TV © Copyright ROSTCLUB All Rights Reserved.