RADIO ONLINE

MUZICA

Descarca gratis muzica - versuri, discorgafii Descarca gratis muzica veche - discografii celebre si versuri ale celor mai indragite melodii: 1, 2, 3... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
BIOGRAFII SI DISCOGRAFII:


Biografii - discografii ...citeste tot
Vezi toate biografiile Oferta Publicitate radio TV

BIOGRAFIE - DISCOGRAFIE PINK FLOYD:

PINK FLOYD


   Pink Floyd este o trupă britanică de rock progresiv formată în anul 1964 în Cambridge, Anglia, faimoasă prin compoziţiile sale în stil de rock clasic revoluţionar, texte filozofice, experimente sonore, originalitate, coperte inovative de albume muzicale şi spectacole live intens elaborate.

   Componenţa iniţială a formaţiei era: Syd Barrett (vocal, chitară), Roger Waters (chitară bass), Rick Wright (clape), Nick Mason (baterie). Având un comportament bizar şi necontrolat, la cererea expresă a celorlalţi membri ai trupei, Barrett a părăsit trupa în 1968, la puţin timp după apariţia albumului de debut, locul său fiind luat de David Gilmour.

   Pink Floyd a devenit una dintre formaţiile rock cele mai influente şi pline de succes, grupul vânzând de-a lungul timpului un număr estimat la peste 75 de milioane de albume muzicale doar în Statele Unite, (Sursa RIAA, conform datelor avute la 22 aprilie 2006), şi peste 200 de milioane de albume în restul lumii (Sursa About.com, conform datelor avute la 9 februarie 2006).

   La început, Pink Floyd s-a bucurat de un succes modest, ca o trupă de rock psihedelic condusă Syd Barrett. După înlocuirea sa cu chitaristul David Gilmour, registrul nivelului muzical al formaţiei a atins cote de rafinament şi elaborare superioare. Albumele lor tematice, The Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977) şi The Wall (1979), au atins nivelul succesului internaţional, devenind nu numai albume de mare succes muzical, critic şi comercial, dar şi momente de referinţă având mare impact muzical şi temporal în lumea muzicii rock'n'roll.

   Istoric

   La mijlocul anului 1964, în incinta colegiului universitar din Cambridge (Anglia), studenţii la arhitectură Roger Waters , Nick Mason împreună cu Richard Wright, pianist, student la Conservator, alcătuiesc împreună o formaţie care se va numi pe rând Sigma 6, The Meggadeaths, The Screaming Abdabs, The Abdabs şi T-Set împreuna cu Juliette Gale la voce şi cu chitaristul de jazz Bob Klose.

   Neavând succes, Waters apelează la prietenul său, Roger "Syd" Barett, student la arte plastice. Acestuia i se datorează noua titulatură a trupei, provenita din combinaţia prenumelor a doi interpreţi de blues: Pink Anderson şi Floyd Council. Cei patru combinau acordurile de blues cu improvizaţii free-jazz. De asemenea, nu lipseau efectele de lumini şi cunoscutele explozii pirotehnice. Un nou gen se născuse: "rock psihedelic".

   După un an, în 1966 ei se despart de managerul Mike Leonard şi de Bob Klose, care intrase în conflict cu Barrett. Pink Floyd sunt ascultaţi într-o seară la un concert în celebra Marquee Club de omul de afaceri Peter Jenner, care are revelaţia potenţialului lor. Trupa vizitează un Sound & Light Workshop de unde le vine ideea să se ocupe de rock-ul electronic pe teme psihedelice. Pe 15 octombrie 1966 Pink Floyd susţine un show multimedia în faţa a 2000 de spectatori, show care avea să le aducă faima peste ani. Hit-uri ca "Arnold Lane" şi "See Emily Play" cuceresc topurile în 1967.

   Pink Floyd semnează un contract cu EMI Records, care le pune la dispoziţie studiourile de pe Abbey Road, iar show-urile devin din ce în ce mai explozive. Show-uri care caracterizează declinul psihic al lui Syd Barett. Solo-uri interminabile, maltratarea continuă a chitării în mijlocul pieselor, refuzul de a da interviuri transmise la televiziunea britanică şi americană, consumul abuziv de halucinogene, sunt numai cateva exemple din comportamentul lui Syd.

   Primul disc apare în 1967 cu numele "The Piper At The Gates Of Dawn", care ocupă locul 3 în topul britanic. Albumul este dominat de piesele lui Barrett, atmosfera este poetică, misterioasă, ciudată. Atitudinea greu de suportat a lui Syd, mereu în contradictoriu cu ceilalţi membri, problemele sale legate de droguri determină aducerea în trupa a lui David Gilmour (în 1968), urmată de plecarea lui Syd în 1969. Pink Floyd evoluează la un concert de mari proporţii, organizat în Hyde Park, în faţa a 5000 de spectatori. În program au mai figurat Jethro Tull şi Roy Harper. În aceeaşi zi fusese pus în circulaţie al doilea album, "A Saucerful Of Secrets", produs de Norman Smith, care se clasează pana pe locul 10 în topul britanic. Floyd experimentează noi formule de sunet; sunt folosite benzi preparate, ritmuri preînregistrare, este anticipată apariţia sintetizatorului. În Franţa vor înregistra soundtrackul filmului More.

   La sfârşitul lui octombrie 1969 apare dublul album live "Ummagumma", care prinde la public, dar este neînţeles de presă. În 1970 apar cele doua albume solo al lui Syd Barrett, produse de Gilmour şi Waters. Tot în 1970 este editat albumul "Atom Heart Mother", unul din cele mai reuşite albume reprezentând o coproducţie cu compozitorul de muzică avantgardistă Ron Geesin, care a aplicat astfel primele efecte sonore, prin cuplarea la mixer a două magnetofoane. Revenirea trupei pentru un concert în Hyde Park adună un public de peste 100.000 de spectatori. Pink floyd se bucură acum de o recunoaştere necondiţionată din partea admiratorilor tuturor genurilor muzicale: de la clasic la jazz, pop şi rock. Urmează experimentul muzical "Meddle". "Financial Times" îl caracterizează ca un success nemaiîntâlnit al trupei. Piesa "Echoes" de pe album este semnificativa pentru evoluţia în concert a trupei şi va deveni nelipsită din repertoriul formaţiei. Piesa cunoaşte numai un singur ton, acesta fiind vibrat continuu de Wright. Paralel cu apariţia lui "Meddle", pe ecrane apare filmul "Live at Pompeii". Pelicula cuprinde un show unic în ruinele amfiteatrului din Pompeii.

   Trupa înregistrează EP-ul "Eclipse", ce va sta la baza primului album conceptual, numit mai tarziu "Dark Side Of The Moon". Apărut la începutul anului 1973 albumul avea să spargă toate recordurile cunoscute până la acea data; 40 de milioane de discuri vândute până în 2004 şi single-ul "Money", ocupând pentru o durată de 15 ani topul 200 Billboard iar albumul 741 de săptămâni. Inovaţiile pe sunet proprii grupului nu lipsesc: discul începe cu reproducerea bătăilor inimii (montaj de benzi magnetice realizat de Manson); alarme, ceasuri sunând, gemete, rumoare intră de asemenea în arsenalul efectelor sonore folosite.

   În ianuarie 1975, la reluarea activităţii de înregistrare, se imprimă piesa "Shine on you Crazy Diamond", omagiu lui Syd Barrett, a cărui absenţă este resimţită şi regretată de foştii parteneri. Syd îşi face apariţia în studio exact în timpul inregistrării piesei, dar numai pentru o scurtă vizită, spre marea dezamagire a grupului. Acesta, dupa unele încercări de apariţii solo, se va retrage cu sprijinul foştilor colegi în idila din Cambridge. "Shine on you Crazy Diamond" este inclusă pe urmatorul disc "Wish You Were Here" scos în 1975, piesa de titlu având de asemenea o conotaţie specială, cu trimitere către Barrett. Albumul ajunge pe locul 1 în clasamente din America şi Anglia, cu vânzări foarte bune.

   O parte a anului 1976 este rezervată înregistrării albumului "Animals", apărut în ianuarie 1977, un album de valoare, dar fără nota de inedit cu care Pink Floyd îşi obinuise publicul.

   Înregistrarile albumului "The Wall" sunt purtate într-o atmosferă încarcată. Certurile între Waters şi Wright marchează finalul înregistrării albumului şi Wright părăseşte trupa. Apariţia discului (decembrie 1979) atinge însă în public recorduri nebănuite; 30 milioane de albume vandute, single-ul "Another Brick in the Wall, part 2", este luni de zile numărul unu în Europa. Fisurile în trupa erau de data asta vizibile. Gilmour şi Waters nu schimbau nici un cuvânt înainte de show-uri. Wright, care nu mai făcea parte din Pink Floyd, era un simplu angajat al trupei pentru concerte, iar Mason se retrăgea timid în spatele bateriei. Pe scenă cei patru erau despărţiţi şi la propriu şi la figurat de ziduri de carton.

   În 1983 apare "The Final Cut", un album ce cuprinde piese needitate pe "The Wall". Doi ani mai târziu când trupa hiberna muzical şi Waters în sfarsit îşi realizase proiectul solo "The Pros And Cons Of Hitchhiking", Waters părăseşte trupa.

   După o lungă perioadă de inactivitate, turneele se reiau în 1987. Se reface formula de trio a vechilor membri (Wright revine în trupa, întâi ca membru angajat, dupa care pe post de membru oficial) pentru a înregistra albumul "A Momentary Lapse of Reason". Turneul mondial care a urmat a durat 4 ani, a avut 5,5 milioane de spectatori în 100 de show-uri, o apariţie inedită fiind concertul care a avut loc pe o scena plutitoare în laguna Veneţiei, în anul istoric 1989. Pink Floyd a avut parte însă de opoziţia lui Waters care le-a interzis să cânte sub numele Pink Floyd, dar pana la urma lucrurile s-au aranjat. În 1989 apare materialul live al turneului "A Delicate Sound Of Thunder". Acest album a fost emis prin difuzoare externe în noiembrie 1989, în spaţiul cosmic, de catre echipajul capsulei spaţiale franco-sovietice "Soyuz 7".

   În 1994 apare albumul "The Division Bell" care poartă amprenta lui Wright. Albumul aduce trupei un nou record, fiind primul lor titlu intrat direct pe locul 1 în clasamente. În martie 1994 începe noul turneu mondial, cuprinzând 110 spectacole, susţinute în 77 de metropole, cota de spectatori de 5 milioane fiind atinsă.

   Un nou album live aparut în iunie 1995, "Pulse" este înregistrat în timpul a 14 concerte consecutive susţinute la Londra. "Pulse" este un dublu album live, conţinând întreg albumul "Dark Side of the Moon", remixat live. O performanţă deosebita este sistemul de înregistrare foarte sofisticat. Pentru experti "Pulse" deţine cel mai pur sound posibil înregistrat vreodată în condiţii live. În paralel trupa lansează şi varianta video, cu inregistrarea unuia dintre cele 14 concerte. În 2000 este lansat o versiune live a albumului The Wall, o compilatie a concertelor din 1980-1981 din Londra, intitulată "Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980–81".

   Pe 2 iulie 2005, Roger Waters li se alatura lui David Gilmour, Nick Mason, şi Rick Wright pentru un spectacol în cadrul concertelor Live 8, pentru prima dată după 24 de ani când toţi cei patru membri cântă împreună pe scenă. Apar multe zvonuri despre o posibilă reuniune şi un turneu mondial, dar în ianuarie 2006, David Gilmour face un anunţ în numele trupei în care dezminte zvonurile, Pink Floyd neavând în planuri o reuniune.

   Componenţă

- Syd Barrett - chitară, voce (1964-1968)
- David Gilmour - chitară, voce (1968-prezent)
- Bob Klose - chitară (1964)
- Nick Mason - baterie (1964-prezent)
- Roger Waters - bas, voce (1964-1985)
- Richard Wright - clape (1964-1981, 1987-prezent)


    Discografie

   The Piper at the Gates of Dawn (1967)

   Side one

1. "Astronomy Domine" – 4:12
2. "Lucifer Sam" – 3:07
3. "Matilda Mother" – 3:08
4. "Flaming" – 2:46
5. "Pow R. Toc H." (Syd Barrett, Roger Waters, Richard Wright, Nick Mason) – 4:26
6. "Take Up Thy Stethoscope and Walk" (Roger Waters) – 3:05

   Side two

1. "Interstellar Overdrive" (Syd Barrett, Roger Waters, Richard Wright, Nick Mason) – 9:41
2. "The Gnome" – 2:13
3. "Chapter 24" – 3:42
4. "Scarecrow" – 2:11
5. "Bike" – 3:21

   A Saucerful of Secrets (1968)

   Side one

1. "Let There Be More Light" (Roger Waters) – 5:38
2. "Remember a Day" (Richard Wright) – 4:33
3. "Set the Controls for the Heart of the Sun" (Waters) – 5:28
4. "Corporal Clegg" (Waters) – 4:13

   Side two

1. "A Saucerful of Secrets" (Waters / Wright / David Gilmour / Nick Mason) – 11:52
2. "See-Saw" (Wright) – 4:36
3. "Jugband Blues" (Syd Barrett) – 3:00

   Soundtrack from the Film More (1969)Side one

1. "Cirrus Minor" (Roger Waters) – 5:18
2. "The Nile Song" (Waters) – 3:26
3. "Crying Song" (Waters) – 3:33
4. "Up the Khyber" (Nick Mason, Richard Wright) – 2:12
5. "Green Is the Colour" (Waters) – 2:58
6. "Cymbaline" (Waters) – 4:50
7. "Party Sequence" (Waters, Wright, Gilmour, Mason) – 1:07

   Side two

8. "Main Theme" (Waters, Wright, Gilmour, Mason) – 5:28
9. "Ibiza Bar" (Waters, Wright, Gilmour, Mason) – 3:19
10. "More Blues" (Waters, Wright, Gilmour, Mason) – 2:12
11. "Quicksilver" (Waters, Wright, Gilmour, Mason) – 7:13
12. "A Spanish Piece" (Gilmour) – 1:05
13. "Dramatic Theme" (Waters, Wright, Gilmour, Mason) – 2:15

   Ummagumma (1969)

   Side one

1. "Sysyphus" (Wright) – 12:59
2. "Astronomy Domine" (Syd Barrett) – 8:29
3. "Grantchester Meadows" (Waters) – 7:26
4. "Several Species of Small Furry Animals Gathered Together in a Cave and Grooving with a Pict" (Waters) – 4:59
5. "Careful with That Axe, Eugene" (Waters/Wright/Gilmour/Mason) – 8:50

   Side two

1. "The Narrow Way" (Gilmour) – 12:17
2. "Set the Controls for the Heart of the Sun" (Waters) – 9:15
3. "The Grand Vizier's Garden Party" (Mason) – 8:44
4. "A Saucerful of Secrets" (Gilmour/Waters/Mason/Wright) – 12:48

   Atom Heart Mother (1970)

   Side one

1. " Atom Heart Mother" 23:44
  -"Father's Shout"
  -"Breast Milky"
  -"Mother Fore"
  -"Funky Dung"
  -"Mind Your Throats, Please"
  -"Remergence"

   Side Two

1. "If"4:31
2. "Summer '68" 5:29
3. "Fat Old Sun" 5:24
4. "Alan's Psychedelic Breakfast" 13:00
  -"Rise and Shine"
  -"Sunny Side Up"
  -"Morning Glory"

   Meddle (1971)

   Side One

1. "One of These Days" 5:57
2. "A Pillow of Winds" 5:10
3. "Fearless" 6:08
4. "San Tropez" 3:43
5. "Seamus" 2:16

   Side Two

   1. "Echoes" 23:29

   Obscured by Clouds (1972)

   Side one

1. "Obscured by Clouds" (David Gilmour / Roger Waters) – 3:03
2. "When You're In" (Gilmour / Waters / Richard Wright / Nick Mason) – 2:30
3. "Burning Bridges" (Waters / Wright) – 3:29
4. "The Gold It's in the..." (Gilmour / Waters) – 3:07
5. "Wot's... Uh the Deal?" (Gilmour / Waters) – 5:08
6. "Mudmen" (Gilmour / Wright) – 4:20

   Side two

1. "Childhood's End" (Gilmour) – 4:31
2. "Free Four" (Waters) – 4:15
3. "Stay" (Waters / Wright) – 4:05
4. "Absolutely Curtains" (Gilmour / Waters / Wright / Mason) – 5:52

   The Dark Side of the Moon (1973)

   Side one

1."Speak to Me" 1:30
2."Breathe" 2:43
3."On the Run" 3:30
4."Time" 6:53
5."The Great Gig in the Sky" 4:15

   Side two

1."Money"6:30


VERSURI:

Money, get away.
Get a good job with good pay and youre okay.
Money, its a gas.
Grab that cash with both hands and make a stash.
New car, caviar, four star daydream,
Think Ill buy me a football team.

Money, get back.
Im all right jack keep your hands off of my stack.
Money, its a hit.
Dont give me that do goody good bullshit.
Im in the high-fidelity first class traveling set
And I think I need a lear jet.

Money, its a crime.
Share it fairly but dont take a slice of my pie.
Money, so they say
Is the root of all evil today.
But if you ask for a raise its no surprise that theyre
Giving none away.

Huhuh! I was in the right!
Yes, absolutely in the right!
I certainly was in the right!
You was definitely in the right. that geezer was cruising for a
Bruising!
Yeah!
Why does anyone do anything?
I dont know, I was really drunk at the time!
I was just telling him, he couldnt get into number 2. he was asking
Why he wasnt coming up on freely, after I was yelling and
Screaming and telling him why he wasnt coming up on freely.
It came as a heavy blow, but we sorted the matter out.

2."Us and Them" 7:34
3."Any Colour You Like" 3:24
4."Brain Damage" 3:50
5."Eclipse" 1:45

   Wish You Were Here (1975)

   Side one

1."Shine On You Crazy Diamond (Parts I-V)" 13:31
2."Welcome to the Machine" 7:30

   Side two

1."Have a Cigar" 5:08
2."Wish You Were Here" 5:26

3."Shine On You Crazy Diamond (Parts VI-IX)" 12:28

   Animals (1977)

   Side one

1. "Pigs on the Wing 1" – 1:24
2. "Dogs" (Gilmour, Waters) – 17:06

   Side two

1. "Pigs (Three Different Ones)" – 11:28
2. "Sheep" – 10:21
3. "Pigs on the Wing 2" – 1:27

   The Wall (1979)

   Side one

1. "In the Flesh?" 3:19
2. "The Thin Ice" 2:27
3. "Another Brick in the Wall (Part 1)" 3:21

4. "The Happiest Days of Our Lives" 1:46
5. "Another Brick in the Wall (Part 2)" 4:00
6. "Mother"5:36

   Side two

1. "Goodbye Blue Sky" 2:45
2. "Empty Spaces" 2:10
3. "Young Lust" Waters / David Gilmour 3:25
4. "One of My Turns" 3:35
5. "Don't Leave Me Now" 4:16
6. "Another Brick in the Wall (Part 3)" 1:14
7. "Goodbye Cruel World" 1:13

   Side three

1. "Hey You" 4:40
2. "Is There Anybody Out There?" 2:44
3. "Nobody Home" 3:26
4. "Vera" 1:35
5. "Bring the Boys Back Home" 1:21
6. "Comfortably Numb" Gilmour / Waters 6:24


   Side four

1. "The Show Must Go On" 1:36
2. "In the Flesh" 4:13
3. "Run Like Hell" Gilmour / Waters 4:19
4. "Waiting for the Worms" 4:04
5. "Stop"0:30
6. "The Trial" Waters / Bob Ezrin 5:13
7. "Outside the Wall"1:41

   The Final Cut (1983)

   Side one

1. "The Post War Dream" – 3:02
2. "Your Possible Pasts" – 4:22
3. "One of the Few" – 1:12
4. "The Hero's Return" – 2:56
5. "The Gunner's Dream" – 5:07
6. "Paranoid Eyes" – 3:40

   Side two

1. "Get Your Filthy Hands Off My Desert" – 1:19
2. "The Fletcher Memorial Home" – 4:11
3. "Southampton Dock" – 2:13
4. "The Final Cut" – 4:46
5. "Not Now John" – 5:01
6. "Two Suns in the Sunset" – 5:14

   A Momentary Lapse of Reason (1987)

1. "Signs of Life" (instrumental, spoken word by Nick Mason) (David Gilmour, Bob Ezrin) – 4:24
2. "Learning to Fly" (Gilmour, Anthony Moore, Ezrin, Jon Carin) – 4:53
3. "The Dogs of War" (Gilmour, Moore) – 6:05
4. "One Slip" (Gilmour, Phil Manzanera) – 5:10
5. "On the Turning Away" (Gilmour, Moore) – 5:42
6. "Yet Another Movie" (Gilmour, Patrick Leonard) / "Round and Around" (Gilmour) – 7:28
7. "A New Machine (Part 1)" (Gilmour) – 1:46
8. "Terminal Frost" (Gilmour) – 6:17
9. "A New Machine (Part 2)" (Gilmour) – 0:38
10. "Sorrow" (Gilmour) – 8:46

   The Division Bell (1994)

1. "Cluster One" (David Gilmour, Richard Wright) – 5:58
2. "What Do You Want from Me?" (Gilmour, Wright, Polly Samson) – 4:21
3. "Poles Apart" (Gilmour, Samson, Nick Laird-Clowes) – 7:04
4. "Marooned" (Gilmour, Wright) – 5:29

5. "A Great Day for Freedom" (Gilmour, Samson) – 4:17
6. "Wearing the Inside Out" (Wright, Anthony Moore) – 6:49
7. "Take It Back" (Gilmour, Samson, Laird-Clowes, Bob Ezrin) – 6:12
8. "Coming Back to Life" (Gilmour) – 6:19
9. "Keep Talking" (Gilmour, Wright, Samson) – 6:11
10. "Lost for Words" (Gilmour, Samson) – 5:14
11. "High Hopes" (Gilmour, Samson) – 8:32
STIRI

Stiri

STIRI LOCALE
Top Stiri
Actualitatea 
Oferta publicitate radio TV

UTILE

Meteo
05-09-2017 06:00
Bucuresti 11.5°C
Constanta 16.4°C
Timisoara 8.6°C
Cluj Napoca 7.0°C
Galati 16.0°C
Brasov 11.7°C
Craiova 13.0°C
Ploiesti 10.9°C
Braila 13.0°C
Oradea 10.9°C
Arad 13.6°C
Pitesti 13.0°C
Baia Mare 10.0°C
Buzau 10.9°C
Satu Mare 10.0°C
Botosani 12.0°C
Piatra Neamt 10.9°C
Ramnicu Valcea 13.0°C
Drobeta Turnu Severin 15.0°C
Suceava 12.0°C
Curs valutar
04/09/2017
EUR4.59490.0004
USD3.8558-0.0072
XAU165.44071.7176
CHF4.02810.0054
CAD3.10750.0145
GBP4.99150.0002
MDL0.21660.0010
XDR5.47190.0001
Convertor valutar
din in
loading...

 


Oferta publicitate radio TV
Calendarul zilei
1796 - S-a nascut, la Medias, invatatorul sas Stephan Ludwig Roth, participant la Revolutia de la 1848 din Transilvania; pentru activitatea sa revolutionara a fost condamnat la moarte si executat (m.1849).
1932 - S-a nascut Dumitru Carabat, scenarist si profesor de scenaristica. Primeste, in 1963, la Cannes, premiul pentru scenariul filmului "Codin", scris in colaborare cu Yves Jamiaque si Henri Colpi ("Spre o poetica a scenariului cinematografic").
1953 - S-a nascut Gary Cooper, vocalist si compozitor american (Sly Fox).
Cugetarea zilei, citate, ganduri celebre
Zambet
Atata timp cat mai putem zambi, cauza nu-i inca pierduta. Antoine de Saint-Exupery
Citeste si altele Recomandari literare Curiozitati, Stiati ca?
Diverse
* In marele incendiu din anul 1666, jumatate din Londra a fost arsa, insa doar sase oameni au fost raniti.

Citeste si altele

TIMP LIBER

 
Gold FM Romania - SUS

Stiri

arhiva stiri preluare stiri Citeste stiri din:

Aboneaza-te la fluxul de stiri

Un proiect ROSTCLUB - constructie site | productie spoturi audio | productie spoturi video | Difuzare spoturi radio | Difuzare spoturi TV © Copyright ROSTCLUB All Rights Reserved.