RADIO ONLINE

MUZICA

Descarca gratis muzica - versuri, discorgafii Descarca gratis muzica veche - discografii celebre si versuri ale celor mai indragite melodii: 1, 2, 3... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
BIOGRAFII SI DISCOGRAFII:


Biografii - discografii ...citeste tot
Vezi toate biografiile Oferta Publicitate radio TV

Gold FM Romania - Stiri Stiri locale din Alba

14 noiembrie: Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Obiceiuri şi zilele cu dezlegare la peşte

În acest an, marţi, 14 noiembrie, este lăsatul secului pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Începând cu prima zi a postului, nu se mai fac nunti și nici petreceri până după Anul Nou. Postul Crăciunului durează 40 de zile și se încheie pe data de 24 decembrie.


Lăsatul Secului este ultima zi în care creștinii mai pot mânca mâncăruri “de dulce”. Pe vremuri, în această zi se făceau mari petreceri în familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prăjituri și vin. Femeile își “dezinfectau” vasele de lut și lingurile de lemn cu cenușă, deoarece vreme de 40 de zile, în acele vase nu se mai gătea nimic cu carne sau lapte.


Postul Crăciunului amintește de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai.


În acest post se obişnuieşte că toţi credincioşii să postească de carne, brânză şi ouă, în timp ce lunea miercurea şi vinerea se consumă mâncare fără ulei şi fără vin. În zilele de marţi şi joi se face dezlegare la untdelemn şi vin. De asemenea, Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă si duminică, cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) şi 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul) să fie dezlegare la peşte.


Postul Crăciunului durează şase săptămâni şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos. Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament. Personajele biblice apar postind în diverse ipostaze – patriarhii şi drepţii dinainte de Hristos, printre care Noe, Moise şi David petrec timp îndelungat în post şi rugăciune. Ei aşteptau venirea lui Mesia, se rugau pentru iertarea păcatelor şi ajutor divin în misiunea lor de conducere a poporului ales.


Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, deoarece se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase.


Ultima zi a Postului Naşterii Domnului 24 decembrie, numită ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile: nu se mănâncă nimic până după-amiaza, iar în alte zone, se mănâncă doar la răsăritul Luceafărului de seară, care aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Naşterea Domnului.


În ziua de Ajun se mănâncă grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din făină căci cu seminţe a ajunat Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilon, care au închipuit – mai înainte – Naşterea lui Hristos.


Tradiţii, obiceiuri, superstiţii


De Lăsatul Secului, familiile de creştini obişnuiesc să petreacă împreună cu mâncăruri alese. Tradiţia spune că, apoi, toate resturile de la masă se strâng într-o faţă de masă, care este scuturată a doua zi spre răsărit, în timp ce se rosteşte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”. Semnificaţia este protejarea culturilor de păsări, în anul următor.


Fetele nemăritate trebuie să adune câte o crenguţă în fiecare zi a postului, iar în Ajunul Crăciunului vor fierbe crupe fără sare, pe care apoi le vor pune pe masă pentru ca, seara, venind umbra ursitorului lor, pe cahlă, să aibă ce ospăta, scrie observator.tv.


De Sfântul Matei, în 16 noiembrie, fetele din zona Haţegului merg la fântâna din mijlocul satului şi, la cântatul cocoşului, aprind o lumânare şi o pun pe margine. Se spune că, pentru care merită, lumina ce se reflectă în apă se va transforma şi îi va arăta fetei chipul viitorului soţ. Tot acum, femeile lucrează până la amiază pentru a avea spor în casă anul viitor.


În unele zone, există obiceiul „bătutul pernelor”: fetele nemăritate încearcă astfel să-şi îmblânzească soarta şi să-şi găsească peţitori. Este o vreme şi a prezicerilor: dacă pieptul găinii fripte pentru masă este gras, iarna va fi grea, viscolită şi geroasă, iar dacă este lipsit de grăsime, vine iarnă blândă şi o vară rodnică, potrivit sursei citate.


Alt obicei este ca, după Lăsatul Secului, oalele în casă să se pună cu gura în jos, pentru a alunga paguba sau boala.


Dacă vremea în Postul Crăciunului nu este prea aspră, se spune că primăvara va aduce multe ploi.


În Bucovina, se spune că dacă visezi grâu verde în postul Crăciunului e semn bun că anul care vine are să fie mănos în toate.


După Lăsatul Secului din 14 noiembrie, joi, 16 noiembrie, de Sfântul Matei, este dezlegare la peşte, ulei şi vin. În continuare, se poate mânca peşte în datele de (16 zile):


marţi, 21 noiembrie: “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”


– sâmbătă, 25 noiembrie: Sfânta Ecaterina


– duminică, 26 noiembrie: Sf. Stelian


– joi, 30 noiembrie: Sfântul Andrei


– sâmbătă, 2 decembrie: Sfântul Proroc Avram


– duminică, 3 decembrie: Sfântul Cuv. Gheorghe de la Cernica


– luni, 4 decembrie: Sf. Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin


– marţi, 5 decembrie: Sf. Cuv. Sava, Sf. Mc. Anastasie. Sf. Cuv. Cosma Atonitul


– miercuri, 6 decembrie: Sfântul Nicolae


– joi, 7 decembrie: Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeş, Sf. Ambrozie


– sâmbătă, 9 decembrie: zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociţă Ana, mama Proorocului Samuel


– duminică, 10 decembrie: Sf. Mc. Mina, Emoghen şi Evgraf


– marţi, 12 decembrie: Sfântul Ierarh Spiridon, Sf. Ier. Timitundei, Sf. Mc. Sinet; Sf. Ier. Alexandru


– sâmbătă, 16 decembrie: Sf Prooroc Angheu; Sf. Împărăteasă Teofana


– duminică, 17 decembrie: Sf. Prooroc Daniel şi Sf. 3 tineri: Anania, Azaria şi Misail


– luni, 18 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian şi ZoeMai multe
Bookmark and Share
Conecteaza-te la stiri si pe Facebook Twitter Feed RSS
Afisari 22 | Comentarii 0 | Sursa alba24.ro |
Comenteaza aceasta stire:

Categorie: Stiri locale din Alba Alte stiri despre: Alba

Alte stiri din categoria Stiri locale din Alba

FOTO: Se repară podurile din Cetatea Alba Carolina. Costuri de 666.000 lei din garanția de bună execuție
Lucrările de refacere a podurilor de lemn din Cetatea Alba Carolina sunt în plină desfășurare.  666.000 lei cu TVA costă reparațiile la toate pasarele. În luna septembrie s-a dat ordinul de începere, iar în acest moment se lucreză la podul din Parcul Unirii. Au fost schimbate grinzile, i [...]
Afisari 14 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Alba
Studenții de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, au donat sânge
19 studenti ai Institutului Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia au donat sânge, vineri dimineață, la ora 8,30, la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba, ca un exemplu umanitar față de cei aflați în suferință. „Cu acest gest, doresc să încurajez lumea să-și îndrepte atenția asupra [...]
Afisari 12 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Alba
VIDEO: Autostrada Sebeş-Turda. Imagini aeriene cu stadiul lucrărilor pe loturile 1 şi 2, de la Sebeş la Aiud
Reprezentanții Asociației „Pro Infrastructură” au făcut publice imagini aeriene filmate recent pe șantierul Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, între Sebeș și Aiud. La finalul lunii octombrie procentul oficial de execuție pe Lotul 1 era de 39,00%, un avans de 3% față de luna anteri [...]
Afisari 15 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Alba
Dezbatere publică la Primăria Abrud pentru stabilirea impozitelor și taxelor locale pe anul 2018
Cetățenii din Abrud sunt chemați să se implice în dezbatere pe proiectul privind stabilirea impozitlor și taxelor locale pentru anul 2018. Propunerile și sugetile pot fi depuse la registratura Primăriei. Cei care se se pot deplasa își pot trimite părerile prin poștă pe adrsa primăriei: [...]
Afisari 12 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Alba
Amenzi de trei ori mai mari pentru încălcarea unor reguli de ordine și liniște publică. Aviz la Senat
Majorarea unor amenzi pentru încălcarea unor norme din ordine și liniște publică a primit aviz favorabil din partea membrilor comisiei juridice a Senatului. Proiectul a fost iniţiat de parlamentari liberali, care au considerat că majorarea amenzilor îi va determina pe cetățeni să respect [...]
Afisari 5 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Alba
Tehnologia, bat-o vina! Tabletele de 30.000 lei ale consilierilor județeni din Alba, ținute în sertar, acasă
Consilierii județului Alba par să nu fie prieteni cu tehnologia sau sunt doar conservatori. Deși anul trecut au primit fiecare câte o tabletă pe care să o folosească în loc de teancul de hârtie pe care îl primeau lunar cu proiectele de hotărâre, aceștia refuză să se adapteze erei mod [...]
Afisari 16 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Alba
VIDEO: Cum să gătești curcan ca la Ziua Recunoștinței. Video-rețetă tradițională, de la Ambasada SUA
De Ziua Recunoștinței, Ambasada SUA s-a decis să posteze o rețetă tradiționale americană de curcan. ”De Ziua Recunoştinţei, colegii noştri Katie şi Lee ne-au arătat cum pregătesc curcanul la cuptor, după o reteţă americană tradiţională” a postat Ambasada pe contul de facebook, [...]
Afisari 29 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Alba
Salarii de boieri și sporuri pentru ”condiții vătămătoare”, la APIA Alba. Venitul directorului: 11.942 de lei
Angajații Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură Alba se numără în prezent printre cei mai bine plătiți angajați din județ. Venitul salarial brut al directorului executiv ajunge la 11.942 de lei, iar veniturile brute ale celor doi directori adjuncți sunt de 10.586 de lei. [...]
Afisari 39 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Alba
ATENȚIONARE: Cod galben de ceață în județul Alba. Vezi localitățile vizate
 Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ceață pentru județul Alba, valabil joi, 23 noiembrie, de la ora 23,10 și până vineri, 24 noiembrie, ora 05,00. Ceața va reduce vizibilitatea local sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri, ceea ce va face deplasarea cu m [...]
Afisari 46 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Alba
FOTO-VIDEO: Expoziția „Legiunea Română de Vânători transilvăneni-bucovineni din Siberia”. Povestea soldaților
La Sala Unirii din Alba Iulia a avut loc joi, 23 noiembrie, începând cu ora 11.00, vernisajul expoziției Legiunea Română de Vânători transilvăneni-bucovineni din Siberia. Expoziția este dedicată românilor transilvăneni și bucovineni din armata austro-ungară, care după ce au căzut pri [...]
Afisari 56 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Alba
VIDEO – FOTO: ACCIDENT GRAV în Alba Iulia, zona Stadion. Două victime, una încarcerată
Un accident grav s-a produs în zona Stadion, pe strada Revoluției. Două persoane au fost rănite, dintre care una a rămas încarcerată, după ce un autoturism BMW s-a izbit de un VW Polo. Detașamentul Alba Iulia al Inspectoratului pentru Situații de urgență a intervenit cu o autospecială d [...]
Afisari 40 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Alba
PEDITEL- call center medical gratuit pentru copiii din Alba Iulia, deservit de 15 medici specialiști din Cluj
Părinții din Alba Iulia pot apela un call center pediatric gratuit care funcționează non-stop. La telefon va răspunde unul dintre cei 15 medici specialiști din Cluj Napoca, care va putea oferi sfaturi la telefon legate de problemele celor mici: febră, diaree, vărsături și altele. Acesta es [...]
Afisari 22 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Alba
Modificări ale cazierului fiscal, aprobate de Guvern
Printr-un proiect de lege aprobat în ședința de miercuri, Guvernul propune modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal. Potrivit iniţiativei, se exceptează înscrierea în cazierul fiscal al practicienilor în insolvență a informațiilor privind inac [...]
Afisari 41 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Alba
PUZ-ul pentru Monumentul de la Alba Iulia, în dezbatere publică. Cum va arăta Axul Marii Uniri
Primaria Municipiului Alba Iulia anunță începutul dezbaterilor publice cu privire la Planul Urbanistic Zonal – Ansamblul Memorial al Marii Uniri, Alba Iulia, Parcul Unirii. Potrivit reprezentanților instituției, documentația este în etapa de promovare spre aprobare. Inițiată de Primă [...]
Afisari 12 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Alba
METEO de WEEKEND în ALBA: Soare, nori și maxime de 12 grade Celsius. Prognoza până în 25 noiembrie
Nori și maxime de 10-12 grade Celsius vom avea în weekendul care urmează. Vremea se va menține rece în continuare, ne anunță meteorologii. Minimele din zona montană vor fi de -6 grade, duminică la Oașa, iar maximele nu trec de 12 grade, sâmbătă la Sebeș. Vă prezentăm condiţii meteo [...]
Afisari 31 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Alba
FOTO: ACCIDENT pe DN74, lângă Ampoiţa. Două maşini implicate. Trafic rutier blocat între Alba Iulia şi Zlatna
Un accident rutier s-a petrecut joi după-amiaza, în jurul orei 17.30, pe DN74, la intersecţia cu drumul spre localitatea Ampoiţa. Din primele date, două maşini s-au lovit. În imaginile transmise de un cititor Alba24 se poate vedea un autoturism Volkswagen Golf avariat în partea din faţă ş [...]
Afisari 53 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Alba


STIRI

Stiri

STIRI LOCALE
Top Stiri
Stiri locale din Alba 
Oferta publicitate radio TV

UTILE

Meteo
05-09-2017 06:00
Bucuresti 11.5°C
Constanta 16.4°C
Timisoara 8.6°C
Cluj Napoca 7.0°C
Galati 16.0°C
Brasov 11.7°C
Craiova 13.0°C
Ploiesti 10.9°C
Braila 13.0°C
Oradea 10.9°C
Arad 13.6°C
Pitesti 13.0°C
Baia Mare 10.0°C
Buzau 10.9°C
Satu Mare 10.0°C
Botosani 12.0°C
Piatra Neamt 10.9°C
Ramnicu Valcea 13.0°C
Drobeta Turnu Severin 15.0°C
Suceava 12.0°C
Curs valutar
04/09/2017
EUR4.59490.0004
USD3.8558-0.0072
XAU165.44071.7176
CHF4.02810.0054
CAD3.10750.0145
GBP4.99150.0002
MDL0.21660.0010
XDR5.47190.0001
Convertor valutar
din in
loading...

 


Oferta publicitate radio TV
Calendarul zilei
1864 - S-a nascut Henri de Toulouse-Lautrec, pictor si litograf francez post-impresionist ce a avut un rol important in dezvoltarea artei afisului modern (picturile "Jane Avril", "Yvette Guilbert") (m.09.09.1901).
1920 - A murit Alexandru Macedonski, promotor al simbolismului in poezia romaneasca, fondatorul revistei "Literatorul" si al cenaclului cu acelasi nume (n.14.03.1854).
1979 - A murit Adina-Paula Moscu, desenator si pictor (n.03.03.1908).
Cugetarea zilei, citate, ganduri celebre
Zambet
Atata timp cat mai putem zambi, cauza nu-i inca pierduta. Antoine de Saint-Exupery
Citeste si altele Recomandari literare Curiozitati, Stiati ca?
Alimente
In ultimul timp, studiu dupa studiu arata beneficiile ciocolatei: contine antioxidanti care previn anumite tipuri de cancer, iar anumite substante pot chiar sa previna dementa. Consumati ciocolata cu cel mai mare continut de cacao. Cea care are prea mult zahar face mai mult rau decat bine.

Citeste si altele

TIMP LIBER

 
Gold FM Romania - SUS

Stiri

arhiva stiri preluare stiri Citeste stiri din:

Aboneaza-te la fluxul de stiri

Un proiect ROSTCLUB - constructie site | productie spoturi audio | productie spoturi video | Difuzare spoturi radio | Difuzare spoturi TV © Copyright ROSTCLUB All Rights Reserved.