RADIO ONLINE

MUZICA

Descarca gratis muzica - versuri, discorgafii Descarca gratis muzica veche - discografii celebre si versuri ale celor mai indragite melodii: 1, 2, 3... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
BIOGRAFII SI DISCOGRAFII:


Biografii - discografii ...citeste tot
Vezi toate biografiile Oferta Publicitate radio TV

Gold FM Romania - Stiri Stiri locale din Arad

Adevăruri prea simple ca să le ținem minte?

Un tânăr ziarist – așa se autodefinește dumnealui – semnează în spațiul unui ziar online central un material – greu de definit ce s-ar dori să fie, ca gen jurnalistic – la doar câteva ore după anunțarea decesului Regelui.


O istorie tristă a foarte multor soldați români care au avut de suferit de pe urma mârșăviei unor șefi ai unei armate sovietice care, așa cum știm de acum foarte bine, au călcat totul în picioare –  mai ales angajamente și promisiuni făcute în numele principiului „câștigătorul ia totul”.


Nimic din ceea ce acest tânăr ziarist a așternut pe hârtie nu arată că dumnealui ar fi aflat despre acele grozăvii după moartea lui Mihai I. Dimpotrivă, totul arată clar că ziaristul a știut de povestea asta de foarte multă vreme. El și mulți alții care ar fi avut posibilitatea să o scoată la lumină. La lumina tiparului, de pildă.


De aici, clar, se pune o primă întrebare. De bun simț elementar: de ce nu a publicat povestea de îndată ce a aflat de ea. Mai ales ca avea elemente de un real dramatism, care ar fi atras atenția opiniei publice din primul moment în care drama acelor compatrioți de-ai noștri ar fi ajuns să vadă lumina tiparului – sau a display-ului, pentru corectitudinea informației?


Informația la care a ajuns tânărul ziarist conținea elemente pe care marea masă a cititorilor de toate gusturile – opinia publică, într-o altă abordare – ar fi fost mai mult decât îndreptățită să le cunoască cât mai grabnic.


Doar că, tânărul ziarist – crescut la înaltele școli ale jurnalismului dâmbovițean post decembrist – a considerat că e bine să pună acea informație la conservat, să o țină, cum s-ar zice, în „stand-by”.


Și uite așa se face că a găsit de cuviință să o publice, într-o cheie studiat „neutră”, exact la câteva ore după ce personajul principal al poveștii, pe atunci Regele Mihai I al României, a trecut în veșnicii.


Altfel spus, tânărul ziarist a aruncat pe piață o știre despre un pretins act de nedreptate pe care fostul suveran l-ar fi comis față de soldații români prinși în vâltoarea unor evenimente a căror semnificație nu este, încă nici acum, după atâta grămadă de vreme, deslușită, nici mai mult, nici mai puțin decât a doua zi după ce, „acuzatul” a decedat și, ca atare, nu se mai poate apăra. În nici un chip!


Ceea ce mi se pare grav în această întâmplare este faptul că acest tânăr ziarist – și de ar fi numai el – a călcat în picioare un principiu vechi de când lumea. Un principiu pe care, în termeni juridici, dreptul roman l-a consacrat într-un mod cât se poate de clar și de direct: atunci când te găsești în fața unei întâmplări în care sunt implicate cel puțin două persoane, nu pronunța nici o judecată până ce nu asculți ambele părți.


Romanii i-au zis „audiatur et altera pars”, ceea ce, în limba noastră de azi ar suna cam așa: înainte să acuzi – sau să scuzi – ascultă și cealaltă parte. Adică nu te mulțumi să-l asculți doar pe cel care acuză – sau pe cel acuzat, de bună seamă – pentru că vei fi expus să faci o nedreptate. Nemaivorbind că te privezi de privilegiul de a te apropia de adevăr, lucru cu mult mai grav și mai trist.


Tânărul ziarist – deși a aflat de povestea cu soldații români luați prizonieri după 23 august 1944, de trupele sovietice, cu multă vreme înainte – nu a fost curios să afle și poziția celui pe care, în textul publicat, ca să vezi, în 6 decembrie 2017, îl acuză, voalat, că ar fi fost vinovat de drama acelor soldați.


Nu s-a dus – atunci când a aflat de poveste – să-l întrebe pe fostul suveran, nu i-a trimis o scrisoare în care să-l confrunte cu această problemă, deși, la școala pe care presupun că a urmat-o, i s-o fi explicat că așa ar trebui să procedeze, conform standardelor elementare ale jurnalismului onest.


Ba, mai mult, că avea tot dreptul să o facă și că, cel interpelat avea obligația – juridică dar mai ales morală – să-i răspundă.


Nu, tânărul ziarist și-a adus aminte de această poveste tocmai atunci când „acuzatul” nu mai avea cum să-i răspundă, chiar de ar fi fost întrebat!


Iar lucrul acesta dă un caracter general josnic acțiunii sale!


Pentru că este o dovadă de lipsă de caracter să te apuci să arunci cu acuzații în cineva care, nemaifiind între cei vii, nu mai are posibilitatea să se apere.


Nimic mai urât decât să te apuci să arunci cu noroi în cineva care nu mai poate să riposteze. Cu atât mai grav, dacă nici măcar nu se mai poate apăra!


Românii au consacrat în concertul universal al vorbelor populare înțelepte un concept care vorbește despre o latură frumoasă a caracterului lor. Auzi mereu și mereu – chiar și în cele mai tensionate momente – spunându-se, cu glas scăzut: despre morți, numai de bine.


Ce să-i știi cere tânărului ziarist despre care am vorbit în aceste rânduri – și alături de el și altora tentați să procedeze ca el – decât să-și ia o clipă de răgaz și să se gândească, înainte de a (mai) deschide gura, la vorbele pe care i le-a lăsat moștenire bunicul, străbunicul sau, mai știu eu cine?!


Nu lovi pe cel ce nu mai poate nici măcar să-ți întindă mâna, în semn că te-a iertat!


Silviu Rațiu


Decembrie, 2017


The post Adevăruri prea simple ca să le ținem minte? appeared first on Actualitati-Arad.Mai multe
Bookmark and Share
Conecteaza-te la stiri si pe Facebook Twitter Feed RSS
Afisari 49 | Comentarii 0 | Sursa www.actualitati-arad.ro |
Comenteaza aceasta stire:

Categorie: Stiri locale din Arad Alte stiri despre: Arad

Alte stiri din categoria Stiri locale din Arad

Polițiștii locali au verificat autovehiculele de mare tonaj
Poliţiştii locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice au desfășurat pe parcursul zilei de miercuri, 13 decembrie 2017, verificări în rândul vehiculelor de mare tonaj care au tranzitat municipiul Arad. Acțiunea pe linie de trafic greu a vizat mai multe zone din munici [...]
Afisari 6 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Arad
Petru Antal: „Primarii arădeni, îngrijorați de bugetul pentru 2018”
„Toți cetățenii județului Arad, indiferent de simpatia lor politică, vor avea de suferit anul viitor în urma deciziei Guvernului PSD-ALDE prin care fiecare oraș și comună pierde zeci de mii de euro” – este de părere Petru Antal, președintele Ligii Aleșilor Locali ai PNL Arad. Prim [...]
Afisari 38 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Arad
Florin Tripa: „Facem demersuri pentru extinderea magistralei de gaz în județul Arad“
Parlamentarii PSD Arad au demarat o serie de acțiuni pentru a veni în sprijinul comunităților de pe Valea Mureșului și Valea Crișului, care nu beneficiază în acest moment de gaz metan. În urma discuțiilor avute la Ministerul Economiei, parlamentarii arădeni vor iniția întâlniri cu pri [...]
Afisari 35 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Arad
Ionel Bulbuc: „Ministerul Apărării se mândrește cu distrugerile din Cetatea Aradului”
Pe afișul Ministerului Apărării Naționale, care promovează un concert de colinde unde va participa și ministrul Fifor, tronează imaginea sfidării arădenilor: biserica franciscană din Cetate, ruinată, cu arbori care cresc din acoperiș. „Aceasta este imaginea-simbol a implicării PSD pen [...]
Afisari 35 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Arad
Artificii și petarde, confiscate de polițiști la Chișineu Criș
În baza planului „Foc de artificii”, cu aplicabilitate la nivel național, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu cei ai orașului Chișineu Criș, au desfășurat o acțiune pe raza orașului. În urma activităților desfășurate, polițiștii au d [...]
Afisari 33 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Arad
USR invită arădenii la dezbaterea taxelor locale
În aceste zile, arădenii au posibilitatea să își exprime opinia față de proiectul administrației, de majorare a taxelor locale cu 25%. USR Arad îi invită să ia parte la dezbaterea publică organizată vineri, 15 decembrie, de la orele 12:00, în sala „Regele Ferdinand” din clădirea P [...]
Afisari 25 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Arad
Migranți ascunși într-un tren de marfă, depistați la Curtici
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Curtici au depistat trei cetățeni din Libia şi unul din Algeria care au încercat să iasă ilegal din ţară, ascunşi sub autoturismele transportate pe un tren de marfă internaţional. „Aseară (marți – n.r.), în ju [...]
Afisari 47 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Arad
ITM Arad: Precizări privind prelungirea programului de lucru
Având în vedere prevederile art. VII din OUG 82 din 8 noiembrie 2017 angajatorii au obligația de a iniția negocieri colective pentru punerea în aplicare a modificărilor aduse Codului fiscal, prin OUG 79/2017 în ceea ce privește transferul contribuțiilor sociale de la angajator la salariat. P [...]
Afisari 41 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Arad
Protocol pentru Centenar
Marţi, 12 decembrie 2017, la Palatul Administrativ, a avut loc semnarea protocolului de colaborare pe 2018 între Primăria Municipiului Arad, Consiliul Judeţean, Centrul Municipal de Cultură, Centrul Cultural Judeţean şi Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere [...]
Afisari 33 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Arad
Alegerea hainelor pentru bebeluș – o adevărată provocare pentru părinți
Sentimente amestecate de bucurie, neliniște, agitație, entuziasm – cam acestea sunt stările ce definesc venirea pe lume a unui copil. Cu atât mai intense sunt toate acestea cu cât este primul bebeluș din sânul familiei. Părinții caută să îi ofere noului născut tot ce este mai bun, hă [...]
Afisari 34 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Arad
Două campioane la întâlnirea cu elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu“
La Arad, proiectul ,,Campionii României în școală, liceu și universitate“ s-a adresat, marți, micuților elevi de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“. Elevii au avut-o ca oaspete pe câștigătoarea din weekendul trecut a Cupei României la tenis de masă la tineret, Bianca Crișan, [...]
Afisari 34 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Arad
Complexul Muzeal Arad a obținut finanțare de la AFCN pentru proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri
Complexul Muzeal Arad a participat la concursul de proiecte culturale, din cadrul sesiunii de finanțare nerambursabilă 2018/I, organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Ambele proiecte culturale depuse de muzeul arădean, c [...]
Afisari 21 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Arad
Falcă: „2018, an greu pentru administrația locală“
Anul 2018 va fi unul dintre cele mai grele pentru administraţia locală, o parte din investiţii vor fi amânate, iar altele decalate, a spus primarul Aradului, Gheorghe Falcă, marți, la ședința Consiliului Local Municipal. Falcă a făcut, în deschiderea şedinţei Consiliului Local Municipal [...]
Afisari 46 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Arad
Falcă vs. comercianții din Piața Catedralei. „Au fost dezinformați“
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, și-a exprimat intenția de a se întâlni cu comercianții care își desfășoară activitatea în Piața Catedralei, unde municipalitatea intenționează să amenajeze o piață publică pietonală. În opinia primarului Falcă, cei care prestează activități [...]
Afisari 18 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Arad
Bogdan Boca: „Consilierii PSD i-au mințit pe cei care lucrează în Piața Catedralei”
„Consilierii PSD i-au mințit pe cei care lucrează în Piața Catedralei, încercând să îi întărâte împotriva municipalității și a aparatului din Primărie. Cheșa, Vărcuș și restul din PSD i-au adus pe oameni la ședința CLM când nici măcar nu era pe ordinea de zi subiectul Piaț [...]
Afisari 40 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Arad
Aproape 4.000 de burse acordate elevilor arădeni
Aproximativ 4.000 de burse vor fi acordate elevilor, în acest an școlar, de Primăria Municipiului Arad, valoarea acestora fiind de 2.843.000 lei. Conform Primăriei Arad, elevii din învăţământul preuniversitar de stat pot beneficia de burse de performanţă, burse de merit, burse de studiu [...]
Afisari 8 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Arad


STIRI

Stiri

STIRI LOCALE
Top Stiri
Stiri locale din Arad 
Oferta publicitate radio TV

UTILE

Meteo
05-09-2017 06:00
Bucuresti 11.5°C
Constanta 16.4°C
Timisoara 8.6°C
Cluj Napoca 7.0°C
Galati 16.0°C
Brasov 11.7°C
Craiova 13.0°C
Ploiesti 10.9°C
Braila 13.0°C
Oradea 10.9°C
Arad 13.6°C
Pitesti 13.0°C
Baia Mare 10.0°C
Buzau 10.9°C
Satu Mare 10.0°C
Botosani 12.0°C
Piatra Neamt 10.9°C
Ramnicu Valcea 13.0°C
Drobeta Turnu Severin 15.0°C
Suceava 12.0°C
Curs valutar
04/09/2017
EUR4.59490.0004
USD3.8558-0.0072
XAU165.44071.7176
CHF4.02810.0054
CAD3.10750.0145
GBP4.99150.0002
MDL0.21660.0010
XDR5.47190.0001
Convertor valutar
din in
loading...

 


Oferta publicitate radio TV
Calendarul zilei
1955 - Austria devine membra a ONU.
1955 - Romania a fost primita in randul statelor membre ale ONU. Misiunea permanenta a Romaniei la ONU a fost infiintata la 23.03.1956 (data inmanarii scrisorilor de acreditare secretarului general al organizatiei).
2001 - S-a infiintat, la Bucuresti, postul privat de televiziune "B1 TV".
Cugetarea zilei, citate, ganduri celebre
Cunoastere
Daca am cunoaste toate tainele universului am cadea indata intr-un plictis enorm. Anatole France
Citeste si altele Recomandari literare Curiozitati, Stiati ca?
Populatie
In Indonezia se vorbesc peste 365 de limbi diferite?

Citeste si altele

TIMP LIBER

 
Gold FM Romania - SUS

Stiri

arhiva stiri preluare stiri Citeste stiri din:

Aboneaza-te la fluxul de stiri

Un proiect ROSTCLUB - constructie site | productie spoturi audio | productie spoturi video | Difuzare spoturi radio | Difuzare spoturi TV © Copyright ROSTCLUB All Rights Reserved.