RADIO ONLINE

MUZICA

Descarca gratis muzica - versuri, discorgafii Descarca gratis muzica veche - discografii celebre si versuri ale celor mai indragite melodii: 1, 2, 3... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
BIOGRAFII SI DISCOGRAFII:


Biografii - discografii ...citeste tot
Vezi toate biografiile Oferta Publicitate radio TV

Gold FM Romania - Stiri Stiri locale din Dolj

Salonul Național de Restaurare, la Muzeul Olteniei Craiova

 


Vas Cultura Cucuteni Salonul Național de Restaurare, la Muzeul Olteniei Craiova poze


Laboratorul de Restaurare și Conservare, din cadrul Muzeului Olteniei Craiova, în colaborare și cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, organizează în perioada 18-22 septembrie 2017, două manifestări culturalelegitimate valoric la nivel regional și național:Salonul Național de Restaurare 2017 – Gala Restaurării românești”(Ediția a XVI-a) și Conferința Științifică Internațională„Materie și materiale în/pentru conservarea patrimoniului -MATCONS2017” (Ediția a VI-a).


Deschiderea oficială a Salonului Național de Restaurare și a Conferinței Internaționale „Materie și materiale în/pentru conservarea patrimoniului- MATCONS 2017” va avea loc la Secția de Istorie-Arheologie (str. Madona Dudu nr. 14), luni, 18 septembrie 2017, ora 11.00.


10 1 1 Salonul Național de Restaurare, la Muzeul Olteniei Craiova poze


Devenită tradiție în capitala Băniei, expoziția temporară Salonul Național de Restaurare 2017 – Gala Restaurării românești”va reuni în spaţiulexpoziţional din Sala “ȘtefanCiuceanu”, într-o formulă de exprimare culturală complexă, peste 115 piese aparținând patrimoniuluicultural național, ce provin din colecțiile, depozitele și expozițiile a peste 25 de instituţii muzeale, religioase sau colecţii particulare din ţară – Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti, Academia Națională Română, Complexul Naţional “Astra” Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, Complexul Muzeal Național “Moldova” Iași, ComplexulNaționalMuzealCurteaDomneascăTârgoviște, MuzeulNațional al Banatului, MuzeulEtnografic al Transilvaniei (Cluj-Napoca), MuzeulNațional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul de IstorieNaționalășiArheologieConstanța, MuzeulBucovinei (Suceava), Muzeul de Artă Craiova, Muzeul de Istorie a Moldovei Iaşi, Muzeul de Artă Iaşi, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Braşov, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Muzeul de Etnografie Braşov, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu,  etc.


37 1 Salonul Național de Restaurare, la Muzeul Olteniei Craiova poze


Publicul craiovean va putea admira, așa cum l-am obișnuit în fiecare an, obiecte de patrimoniu unicat, altele rare, de o valoare inestimabilă – din ceramică, sticlă, metal, os, lemn, dar şi picturi, cărţi vechi, pergamenteşi diverse documente aparținând patrimoniului cultural național, unele înregistrate în categoria “Tezaur”,circuitul expozițional fiind gândit astfel încât să reprezinte o incursiune valorică în vastul patrimoniu cultural naţional, de cultură şicivilizaţie românească.


Efortul de peste 17 ani, al specialiștiorcraioveni de la Laboratorul de Restaurare și Conservare, de a organiza la Craiova, cea mai mare și complexă reprezentare de acest gen din țară, trebuie descifrat în dublă cheie: responsabilitate profesională pentru asigurarea perenității patrimoniului național, transfer optim către generaţiile viitoare dar şi valorizare, respect pentru munca restauratorilor fără de care supravieţuireacolecţiilor muzeale nu ar fi posibilă.


ulcior cu tezaur sec. XII Salonul Național de Restaurare, la Muzeul Olteniei Craiova poze


Obiecte variate specifice restaurăriilemnului vor combina în spaţiulexpoziţional, într-un mod complex şi inedit, mărturii/artefacte ale valorilor culturale româneşti cu eleganţaşidistincţia profesională a muncii de conservator, aducând în fața vizitatorilor piese patrimoniale remarcabile precum:biroul de salon în stil Regence,datat 1710, ce a aparținut lui George Călinescu, piesă extrem de valoroasă aflată în Colecția “George Călinescu”, deținută de Academia Română, celebraLadăa FrățieiCalfelorșiPielarilor, datată la 1782, din lemnlăcuit, cu ferecături de metal șimotto-ulbresleiînscrispecatifeaverde, refăcută cu multmeșteșug de cătrerestauratoriiMuzeuluiNaționalBrukenthal Sibiu.


Spectaculoasa broderie înlemnacoperităcu foiță de aurșiargint, aușilorîmpărăteștide la “CurteaDomnească” (Târgoviște), datateînsec. XIX,somptuoasamasă de salon stilLudovic al XIV-lea cu decor “Boulle” (sec. XVII), un mixaj de lemn, metal, carapace de broascățestoasă, într-o cromaticăstilizată din sticlășiornamente de bronz, alături de impresionanteleobiectereligioase(crucea de altar a Bisericii de lemn cu hramul“Adormirea Maicii Domnului” din Poiana Sibiului, icoaneledin anii1701, 1864), constituie un periplu muzeal, un fir cronologic al poveștii lemnului în diferite contexte socio-culturale, așa cum au fost ele materializate în spațiul românesc și european.


Restaurarea ceramicii, sticlei sau alabastrului va fi reprezentată prin ceramică specifică neoliticului – Cultura “Cucuteni”, bronzului – Cultura “Gârla Mare”, vase de lut din perioada dacică şi romană, amfore (datate sec. IV-VI), oglinzi venețiene, artefacte deținute de colecții muzeale din țară dar și de colecționari privați.


Spectaculoase, după ce au trecut prin mâini pricepute ale restauratorilor, sunt şi piesele de patrimoniu cultural național specifice picturii: tablourile “Naturămoartă cu vază”, “Naturămoartă cu cană”, semnate de celebrul pictor baroc german Christian Berentz (datate în sec. XVII), deținute de MuzeulNaționalBrukenthal Sibiu, tabloulintitulat “La râu” al luiHenry Enrico Coleman – (1905), pictori ale cărorlucrărisunt, înprezent, încataloageleunorcelebre case de licitațieinternaționalăfiindtranzacționatepepiața de artălavalori de zeci de mii de euro. Icoanele pe lemn, și icoanele împărătești cu ferecături de metal, foițe metalice, unele chiar cu pietre prețioase – “Sf. ArhanghelMihail” (1799), “Sf. Nicolae și Sf. Alexie” îmbogățesc spațiul expozițional cu cromatica variată și simbolica lor.


Cât priveşte obiectele din metal reţinatenţiacunoscutele akinakes – spade scurte cu două tăișuri, datate sec VI î.Hr., numeroase pumnale folosite de legionarii romani în războaie (sec.III), consemnate în istoriografiesub denumirea de pugio cu teacă, un ulcior cu tezaur de monede de argint datat în sec.XII, numeroase pistoale cu cremene, unele cu două țevi de metal suprapuse,datate în sec.XVIII, aflate în impresionanta și valoroasa colecție de arme a Muzeului Național Brukenthal Sibiu,gramofoane, sfeșnice și samovare din bronz și alamă, ce au făcut istorie prin pitorescul sec. XX, fibulele din Epoca romană.


În expoziţie, se regăsesc vechi şi valoroase tipărituri: cărți vechi religioase cu suport de lemn, îmbrăcate cu piele de vițel și ferecătură de fier – “Tetraevanghel”, „Tetraevangheliar” de sec. XVI,deţinute de colecțiile Muzeului Național al Literaturii Române București, respectiv Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, un “Antologhion” datat la 1766, manuscrise – de la 1766, 1804, brevete și vederi vechi de la 1908, 1915, dar și înscrisul olograf (scrisoarea),pe care în anul 1928, directorul Liceului “Andrei Șaguna” Brașov, I.Moșoiuo transmiteautorităților central solicitândclarificări cu privirela donațiade carte pe care descendențiifamilieiKogălniceanu au realizat-o pentruliceulbrașoveanșiprin care s-a constituitBiblioteca“MihailKogălniceanu”.


Publicul craiovean va putea admira o gamă variată de obiecte de patrimoniu pe suport textil (ilice, pieptare din secolele XIX-XX), care au necesitat, în procesul de restaurare aplicarea unor tehnici specifice de ţesere, coasere, croşetare, brodare ori vopsire. La acest capitol, rețin atenția veșmintele liturgice din mătase brodate cu fire metalice de argint și paiete, datate 1781, restaurate de specialiștii Bisericii Romano-Catolice“SfântaTreime” din Cluj-Napoca, spectaculoase pungi de bani din piele și ață de bumbac de la 1732, un ilic din bumbac, lână și blană remarcabil țesut și brodat cu motive florale, dar și un cojoc femeiesc  cu broderii spectaculoase în roșu și negru.


Laboratorul de Restaurare și Conservare din cadrul Muzeului Olteniei Craiova a avut pe parcursul câtorva zeci de ani rezultate remarcabile şi într-o dinamică ascendentă. Proiectele s-au succedat de la an la an cu finalităţi spectaculoase. Nu ne referim doar la saloanele naţionale de restaurare, la sesiunile internaţionale de comunicări, cu prezenţeşipersonalităţiştiinţifice valoroase în domeniu, ci şi la construirea şi scenografia unor expoziţii diverse, tematic, care au incitat şi încântat publicul, atât prin calitatea exponatelor, cât şiprin modul de expunere. Aceste prezentări şi-au fost suficiente prin valoarea lor intrinsecă, dar şi prin contextualizărileşiconţinuturile sociale sau, mai precis, prin crearea unor punţi între oameni, indiferent de condiţia lor socială.


 


Salonul Naţional de Restaurare şi Conservare 2017 aduce în faţa publicului piese valoroase din patrimoniul cultural românesc mobil, restaurate în perioada 2016-2017, de experți din cele mai importante centre/laboratoare de restaurare din țară, prin uzitarea celor mai noi tehnici şi materiale pentru investigare/conservare/restaurare în domeniile ceramicii, textilelor, hârtiei vechi şi metalului.


Timp de mai bine de două luni au la dispoziţie craiovenii, şi nu numai, să viziteze Salonul Naţional de Restaurare – manifestare de amploare organizată de Muzeul Olteniei din Craiova şi realizată cu aportul unor instituţii importante, îndeosebi muzee.


 

Mai multe
Bookmark and Share
Conecteaza-te la stiri si pe Facebook Twitter Feed RSS
Afisari 44 | Comentarii 0 | Sursa www.oltenasul.ro |
Comenteaza aceasta stire:

Categorie: Stiri locale din Dolj Alte stiri despre: Dolj

Alte stiri din categoria Stiri locale din Dolj

ALDE DOLJ:  SALUTĂM VENIREA ÎN ECHIPA ALDE DOLJ A UNOR LIBERALI ADEVĂRAȚI
Deputat Ion Cupă, președinte ALDE Dolj:” Proiectul ALDE Dolj se consolidează în fiecare zi prin modul nostru de a face politică”   ALDE DOLJ continuă procesul de consolidare a structurilor sale organizatorice și rămâne un partid deschis tuturor doljenilor care cred în valorile unui l [...]
Afisari 33 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Dolj
ALDE Dolj a mai racolat doi liberali: un primar si un vicepresedinte
Primarul Eugen Giurca de la Salcuta si vicepresedintele PNL Dolj Adelin Ilinca au trecut la ALDE, ultimul chiar cu carnet de membru, fiind prezentati azi de presedintele Ion Cupa si de lidera organizatiei municipale Anisoara Stanculescu. [...]
Afisari 7 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Dolj
DJST Dolj organizează sâmbătă, 23 septembrie 2017, a patra ediţie a acţiunii „SportFEST Craiova”
Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, cu susţinerea Ministerului Tineretului şi Sportului, organizează sâmbătă, 23 septembrie 2017, a patra ediţie a acţiunii „SportFEST Craiova”. Activităţile se vor desfăşura în Piaţa Mihai Viteazul, Piaţa William Shakespeare şi h [...]
Afisari 18 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Dolj
APIA va efectua plata ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură
    Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că imediat după aprobarea Ordinului de către MADR cu cantitățile și valoarea motorinei, va efectua plata ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură,  aferentăcantit [...]
Afisari 37 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Dolj
ALDE DOLJ:  FORMAREA PROFESIONALĂ PERMANENTĂ ESTE OBLIGATORIE PENTRU CREȘTEREA PERFORMANȚEI ECONOMICE
Anișoara Stănculescu, președinte ALDE Craiova: ”Se impune deblocarea de urgență a activității comisiilor de autorizare județene în materie de formare profesională”     Blocajul instituțional și slaba preocupare a firmelor/instituțiilor pentru formarea profesională/educația adulț [...]
Afisari 30 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Dolj
Muzicieni pentru muzicieni – concert caritabil
Miercuri 27 septembrie, ora 19:00, în sala Filarmonicii “Oltenia” va avea loc un concert caritabil, cu strângere de fonduri pentru Diana Cazan şi Emanuel Mironescu, doi tineri cu grave probleme de vedere ce au nevoie urgentă de 50.000 $ pentru efectuarea unor intervenţii costisitoa [...]
Afisari 12 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Dolj
APIA a finalizat autorizarea la plată a cererilor pentru acordarea ajutorului excepţional destinat producătorilor de lapte
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)informeazăcu privire la faptul că a finalizat autorizarea la plată a cererilor pentru acordarea ajutorului excepţional destinat producătorilor de lapte, în conformitate cu Hotărârea nr.211/2017 privind distribuirea unei sume pen [...]
Afisari 14 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Dolj
Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a primit miercuri, la Palatul Administrativ, vizita poeților participanți la Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“
Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a primit miercuri, la Palatul Administrativ, vizita poeților participanți la Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“, manifestare ajunsă la cea de-a V-a ediție, care reunește reprezentanți prestigioși ai literaturii univ [...]
Afisari 16 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Dolj
Nicolae Giugea – declarație politică: PSD întoarce administraţia publică la „pixul lui Mischie”
PSD întoarce administraţia publică la „pixul lui Mischie” 19 septembrie 2017   Domnule Preşedinte, Stimaţi colegi, Nu au trecut nici măcar trei luni întregi de la implementarea noii legi a salarizării personalului bugetar, iar în administraţia publică din România a început să dom [...]
Afisari 24 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Dolj
Școlile doctorale din România, reunite la Craiova  
    IOSUD-Universitatea din Craiova organizează, în perioada 21 – 22 septembrie 2017, prima Conferință Națională a Instituțiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat. Deschiderea oficială a conferinței va avea loc joi, 21 septembrie, ora 9:30, la Centrul de Restaurare, C [...]
Afisari 15 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Dolj
ALDE DOLJ: SCANDALURILE LEGATE DE ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI TREBUIE OPRITE DEFINITIV
Anișoara Stănculescu, președinte ALDE Craiova: ”Este nevoie de o lege/reglementare prin care proprietarii de apartamente să încheie individual contracte cu furnizorii de utilități ai orașului” După 27 de ani de conflicte, neînțelegeri, scandaluri în privința raporturilor dintre prop [...]
Afisari 12 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Dolj
Expoziție de grafică la Aman
  Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” vă invită miercuri, 20 septembrie, începând cu ora 1700, la vernisajul expoziției de grafică intitulată “Gânduri…năvalnice gânduri!”, realizată de artistul Lupu Costel – sculptor, pictor, grafician, epigra [...]
Afisari 10 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Dolj
Stagiunea 2017 / 2018, pregătită să intre în scenă la Teatrul Colibri Craiova
  Teatrul Colibri Craiova își deschide porțile pentru o nouă stagiune, cu povești frumoase pentru toate vârstele și în forfota atelierelor de creație. Minunata aventură  va începe sâmbătă, 30 septembrie 2017, la ora 18:00, cu spectacolul Zorro și va continua cu alte titluri dragi pe [...]
Afisari 225 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Dolj
S.C. Compania de Apă Oltenia S.A. va sista temporar furnizarea apei potabile, ca urmare a unei avarii
Ca urmare a unei avarii produse în rețeaua de distribuție a apei potabile, la vana de sectorizare cu DN 200 mm de pe str. Mihai Viteazul intersectie cu str. Ion Maiorescu, S.C. Compania de Apă Oltenia S.A. va sista temporar furnizarea apei potabile, dupa cum urmeaza : • pe str. Mihai Viteazul [...]
Afisari 15 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Dolj
Primăria Craiova: Începând cu data de 19.09.2017, se derulează activitatea de înregistrare a dosarelor de acordare a stimulentelor educationale sub forma tichetelor sociale
Primăria Municipiului Craiova şi Direcţia Publică Comunitară de Asistenţă Socială a Municipiului Craiova anunţă că, începând cu data de 19.09.2017, se derulează activitatea de înregistrare a dosarelor de acordare a stimulentelor educationale sub forma tichetelor sociale, conform Norm [...]
Afisari 17 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Dolj
ALDE DOLJ: ÎNSTRĂINAREA TERENURILOR AGRICOLE TREBUIE REGLEMENTATĂ ÎN INTERES NAȚIONAL
Victor Gogonea, vicepreședinte ALDE Dolj:”Fenomenul acaparării terenurilor agricole de către străini, al comasării subvențiilor trebuie reglementat printr-o lege clară privind vânzarea-cumpărarea acestora”   Vânzarea haotică a terenurilor agricole a condus la înstrăinarea aces [...]
Afisari 12 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Dolj


STIRI

Stiri

STIRI LOCALE
Top Stiri
Stiri locale din Dolj 
Oferta publicitate radio TV

UTILE

Meteo
05-09-2017 06:00
Bucuresti 11.5°C
Constanta 16.4°C
Timisoara 8.6°C
Cluj Napoca 7.0°C
Galati 16.0°C
Brasov 11.7°C
Craiova 13.0°C
Ploiesti 10.9°C
Braila 13.0°C
Oradea 10.9°C
Arad 13.6°C
Pitesti 13.0°C
Baia Mare 10.0°C
Buzau 10.9°C
Satu Mare 10.0°C
Botosani 12.0°C
Piatra Neamt 10.9°C
Ramnicu Valcea 13.0°C
Drobeta Turnu Severin 15.0°C
Suceava 12.0°C
Curs valutar
04/09/2017
EUR4.59490.0004
USD3.8558-0.0072
XAU165.44071.7176
CHF4.02810.0054
CAD3.10750.0145
GBP4.99150.0002
MDL0.21660.0010
XDR5.47190.0001
Convertor valutar
din in
loading...

 


Oferta publicitate radio TV
Calendarul zilei
1942 - S-a nascut Jeremy Steig, flautist american de jazz.
1947 - S-a nascut Jerry Corbetta vocalist, pianist si compozitor american (Sugarloaf).
1973 - Fostul presedinte argentinian Juan Pern a revenit la putere.
Cugetarea zilei, citate, ganduri celebre
Timp
Ne putem opri in timpul urcarii, dar niciodata in timpul coborarii. Napoleon Bonaparte
Citeste si altele Recomandari literare Curiozitati, Stiati ca?
Plante
Reputatia plantei gingko biloba este in continua crestere, dupa ce s-a demonstrat ca reduce semnificativ riscul femeilor de a face cancer ovarian si lupta cu succes contra dementei si a sclerozei in placi. Noi cercetari arata ca planta incetineste foarte mult dezvoltarea tumorilor canceroase care apar la nivelul sanilor sau creierului. Testele pe soareci carora li s-au implantat celule de cancer mamar arata ca gingko opreste dezvoltarea acestora in 80% din cazuri.

Citeste si altele

TIMP LIBER

 
Gold FM Romania - SUS

Stiri

arhiva stiri preluare stiri Citeste stiri din:

Aboneaza-te la fluxul de stiri

Un proiect ROSTCLUB - constructie site | productie spoturi audio | productie spoturi video | Difuzare spoturi radio | Difuzare spoturi TV © Copyright ROSTCLUB All Rights Reserved.