RADIO ONLINE

MUZICA

Descarca gratis muzica - versuri, discorgafii Descarca gratis muzica veche - discografii celebre si versuri ale celor mai indragite melodii: 1, 2, 3... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
BIOGRAFII SI DISCOGRAFII:


Biografii - discografii ...citeste tot
Vezi toate biografiile Oferta Publicitate radio TV

Gold FM Romania - Stiri Stiri locale din Maramures

George Pop de Băseşti şi împlinirea idealului naţional

Provenind dintr-o veche familie românească, atestată cu titluri nobiliare încă din secolul XVII, George Pop s-a născut la 1 august 1835 în localitatea Băseşti. Şcoala primară a urmat-o în localitate, iar următoarele 6 clase, la gimnaziul din Baia Mare. Au urmat ultimii doi ani la Liceul cezaro-crăiesc din Oradea, susţinerea bacalaureatului şi studiile la Academia de Drept din Oradea. În anul 1859, a fost mobilizat în timpul războiului dintre Austria şi Regatul Sardiniei, un an mai târziu începându-şi cariera juridică şi administrativă, remarcându-se ca judecător şi administrator cercual, consilier la Episcopia judeţeană a orfanilor sau prim-pretor. În 1860, s-a căsătorit cu Maria Loşonti, cu care a avut două fete, prima murind la vârsta de 1 an, a doua, Elena, ducându-i moştenirea mai departe.

În 1872, beneficiind de încrederea cetăţenilor români şi maghiari, a fost ales deputat în cercul Cehu-Silvaniei. A mai obţinut două mandate de parlamentar, în anii 1875 şi 1878, în pofida unei legi electorale cenzitare şi extrem de restrictive pentru naţiunile nemaghiare care făceau parte atunci din Monarhia austro-ungară.


Bustul lui George Pop de Băseşti, la Alba Iulia

În Parlamentul de la Budapesta, s-a remarcat prin discursurile la baza cărora aşeza întotdeauna o argumentaţie logică. În intervenţia din 17 februarie 1873, a combătut proiectul de lege al ministrului comunicaţiilor de favorizare a căilor ferate în detrimentul şoselelor, subliniind impracticabilitatea drumurilor existente în comitatele Crasna şi Solnocul de Mijloc. Relevant este şi discursul rostit în Adunarea Deputaţilor la 2 mai 1879, în chestiunea proiectului de lege care introducea obligativitatea limbii maghiare în toate şcolile primare şi confesionale. Este considerat cel mai important discurs parlamentar al lui George Pop de Băseşti, care a reuşit să realizeze o analiză pertinentă a sistemului constituţional introdus în anul 1867 (odată cu realizarea dualismului), a legii electorale, a fiscalităţii exagerate. Atacând proiectul de lege, parlamentarul român a declarat că „nu după 4, dar nici după 1.000 de ani şi nici în vecii vecilor, noi şi naţiunea noastră nu vom putea fi obligaţi prin lege la ceea ce e o primejdie pentru moralitatea şi religia noastră, iar pentru naţie ar fi ruină şi pieire”.

În 1879, George Pop demisionează din Partidul Independenţei, al cărui vicepreşedinte fusese. Crezuse 7 ani în solidaritatea de interese a românilor şi maghiarilor. Acum, eliberat de aceste constrângeri, s-a avântat în mişcarea naţională românească.

Replica pe care George Pop a dat-o în Parlament i-a determinat pe liderii maghiari, în frunte cu premierul Tisza Kalman, să ordone ca George Pop să fie împiedicat să mai acceadă în Parlamentul de la Budapesta, nu înainte de a încerca să-l atragă de tabăra puterii: „De oameni bravi şi hotărâţi am avea şi noi nevoie. Vino tu la noi şi-ţi garantez că nu există demnitate în Ungaria pe care să n-o poţi dobândi” îi spune Kalman Tisza. Răspunsul lui George Pop: „De mi-aţi da toată Ungaria şi tot n-aş trăda cauza cea dreaptă a sărmanului şi nenorocitului meu popor, care, afară de Dumnezeu, de tovarăşii mei şi de mine, n-are alţi apărători împotriva tendinţelor voastre de cotropire”.

George Pop de Băseşti a devenit factorul coagulant al mişcării naţionale a românilor, reprezentată atunci de Partidul Naţional Român (PNR) din Banat şi Ungaria şi de Partidul Naţional Român din Transilvania. Personalitatea sa se manifestă din 1880 şi până în 1918 în evenimentele importante din evoluţia mişcării naţionale. În anul 1880, George Pop de Băseşti reuşeşte să-i adune la aceeaşi masă pe liderii politici ai celor două partide româneşti, în casa avocatului Ioan Raţiu din Turda, urmarea fiind întâlnirea de la Sibiu, unde 22 de fruntaşi politici români decid că este timpul pentru fuziune. Vincenţiu Babeş, Partenie Cosma şi George Pop de Băseşti au primit sarcina să elaboreze statutul viitorului partid naţional. În mai 1881, s-a constituit, la Sibiu, Partidul Naţional Român (PNR), George Pop de Băseşti fiind ales în conducere şi ca responsabil pentru Sălaj, Sătmar şi Maramureş. Un punct esenţial a fost redactarea şi înaintarea Memorandului. Documentul a iscat disensiuni între lideri, George Pop de Băseşti neezitând, în noiembrie 1891 să-i ceară lui Inocenţiu Babeş demisia din fruntea partidului, din cauza modului în care tergiversa asumarea şi trimiterea Memorandului.


Casa memorială din Băseşti

Alegerea lui Ioan Raţiu ca preşedinte al PNR a venit firesc, textul Memorandului fiind finalizat de către Vasile Lucaciu şi Iuliu Coroianu. PNR a decis prezentarea documentului la Viena, în mai 1892, de către o delegaţie compusă din membrii Comitetului Central Electoral, „iar încolo în număr nelimitat, din toţi românii care vor dori să participe”. Text politic fundamental al generaţiei politice de atunci, Memorandul trebuia să fie prezentat împăratului din Viena, la 28 mai 1892, însă acesta, la sugestia şi chiar şantajul guvernului maghiar, a refuzat să primească delegaţia românilor, Francisc Iosif fiind în acest caz mai puţin împărat şi mai mult rege al Ungariei, titlu pe care nu voia să-l sacrifice pentru români. Memorandiştii au fost trimişi în judecată la 7 mai 1894, într-un proces de factură politico-naţională, practic o confruntare româno-maghiară. Sentinţa pronunţată la 25 mai nu a fost o surpriză pentru nimeni, cei 19 fiind condamnaţi pentru „atentat” la statul naţional maghiar. Peste două luni, după respingerea recursului, ei au fost întemniţaţi la Seghedin şi Vácz, George Pop de Băseşti fiind închis la Vácz până în 5 august 1895. A primit, în 11 iunie 1895, învoire pentru a participa la înmormântarea soţiei sale, căreia detenţia soţului i-a agravat suferinţa.

În acelaşi an 1895, PNR a fost interzis de către autorităţile maghiare, liderii românilor anunţându-i pe aceştia, prin intermediul unui manifest publicat în 1896, că lupta continua. Faptul le aduce alte zile de închisoare şi amenzi, George Pop de Băseşti primind pedeapsa cea mai mare. În 1902, după moartea bunului său prieten Ioan Raţiu, George Pop de Băseşti a fost ales preşedinte al Partidului Naţional Român, în 1905 partidul adoptând activismul ca principiu politic.

Confruntarea electorală din acelaşi an avea să confirme ceea ce premierul Kalman Tisza ordonase încă în 1879, folosirea oricăror mijloace pentru ca George Pop de Băseşti să nu mai fie ales niciodată în Parlamentul Ungariei. Candidat din partea PNR în colegiul Cehu Silvaniei, George Pop de Băseşti, ajuns la 70 de ani, a fost bătut împreună cu susţinătorii săi, dintre care unii au murit, într-o companie electorală murdară, în care statul maghiar a folosit mijloace care pot fi definite ca aparţinând terorismului. Iată dovada că a face politică românească în cadrul Monarhiei austro-ungare comporta riscuri majore, asumate de liderii de atunci, în frunte cu George Pop de Băseşti, care se implică nu doar în politică, ci şi în ajutorarea ţăranilor prin intermediul institutelor de credit şi economii, instrumente prin care burghezia românească a reuşit să-şi asigure capitalul propriu, necesar inclusiv pentru sprijinirea activităţilor politice, a presei româneşti, a acordării de burse elevilor şi studenţilor săraci.


Interior din Casa memorială George Pop

De la 100 de jugăre moştenite de la părinţi, reuşeşte să ajungă la 3.000 de jugăre în Băseşti, Tămăşeşti, Oarţa şi Băiţa. Scrie cartea „Economia câmpului”, este darnic cu pruncii săraci din Băseşti (şi nu numai) şi cu ziarele româneşti Federaţiunea, Lupta, Gazeta Transilvaniei. Se implică în înfiinţarea institutelor de credit şi economii româneşti. În 1909, George Pop conducea 6 asemenea institute: Aurora Baia Mare, Chiorana Şomcuta Mare, Codreana Băseşti, Sătmăreana Seini, Sălăgeana şi Silvania din Şimleu. Era membru în conducerea institutului de credit românesc „Albina” din Sibiu.

La sfârşitul Primului Război Mondial, odată cu dezintegrarea Monarhiei bicefale, i-a fost dat „bătrânului naţiei” George Pop de Băseşti să-şi vadă împlinit visul unirii românilor. Mai mult, a prezidat Adunarea Naţională de la 1 Decembrie 1918. Simţea că Dumnezeu l-a învrednicit în acest sens şi, nu întâmplător, a doua zi, la încheierea şedinţei Marelui Sfat Naţional (al cărui preşedinte a fost ales), apelează la Sfânta Scriptură: „Iar acum slobozeşte, Doamne, pe robul Tău în pace, că am văzut mântuirea neamului meu”. Peste puţin timp, la 23 februarie 1919, destinul pământesc al lui George Pop de Băseşti se încheia.


Prof. Viorel RUSU


Post-ul George Pop de Băseşti şi împlinirea idealului naţional apare prima dată în Graiul Maramuresului.Mai multe
Bookmark and Share
Conecteaza-te la stiri si pe Facebook Twitter Feed RSS
Afisari 40 | Comentarii 0 | Sursa www.graiul.ro |
Comenteaza aceasta stire:

Categorie: Stiri locale din Maramures Alte stiri despre: Maramures

Alte stiri din categoria Stiri locale din Maramures

Sistem de videoconferinţă implementat la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale
La şedinţa cu secretarii de unităţi administrativ-teritoriale au fost discutate probleme referitoare la modul de achiziţionare şi utilizare a petardelor, avizarea şi autorizarea unităţilor administrativ-teritoriale, noi modificări administrative. Prefectul Vasile Moldovan a declarat că la [...]
Afisari 33 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
În Rona de Jos – angajaţi puţini în primărie, muncă multă…
Organigrama administraţiei locale din Rona de Jos este ocupată doar jumătate. Astfel, din 12 posturi existente, doar 6 sunt şi ocupate. Asta în condiţiile în care volumul de muncă a crescut simţitor în ultimii ani. Funcţionarii îndeplinesc prin delegare de atribuţii, pe lângă fişa po [...]
Afisari 29 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Colindăm, colindăm iarna!
În Sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” a avut loc activitatea cu titlul „Colindăm, colindăm iarna!”. Aceasta a fost organizată de Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” şi Colegiul de Arte, în colaborare cu Secţia pentru copii. Activitatea a început cu o preze [...]
Afisari 26 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
La mulţi ani! Ştefan Hruşcă la a 60-a aniversare
Vineri, 8 decembrie 2017, cantautorul de mare excepţie, cîntăreţul din stele de „talie” naţională şi internaţională, prof. Ştefan Hruşcă a împlinit vîrsta de 60 de ani. A venit pe lume la 8 decembrie 1957 în comuna Ieud, parcă pe un cal alb, pe cîmpuri de mătase – să lum [...]
Afisari 26 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
“Un crâmpei de veşnicie” trăit la concertul de colinde “Sus la Poarta Raiului”
Un dar de suflet a oferit băimărenilor Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania, în seara zilei de 11 decembrie, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. A fost cea de-a XI-a ediţie a concertului de colinde „Sus la poarta raiului”, organizat în partener [...]
Afisari 24 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Mesaje în memoria Regelui Mihai I
Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Maramureş de miercuri, 6 decembrie 2017, a debutat cu un moment de reculegere în memoria celui care a fost Regele Mihai I al României, care a încetat din viaţă în 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, după o lungă suferinţă. Momentul de rec [...]
Afisari 26 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Patria şi Regele
Sub acest slogan am fost educat începând din cls. I primară. Acesta a prins rădăcini în inima şi în sufletul meu, şi nu m-au părăsit pe tot parcursul vieţii mele. De două ori am plâns pentru rege. Întâi, la 30 decembrie 1947, când am aflat că regele a abdicat, apoi, acum, când am [...]
Afisari 26 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Steagul regal flutură în Şişeşti
Gospodarul Gheorghe Viman (57 ani), din comuna Şişeşti, strada Principală nr. 151 (lîngă capelă), este un urmaş al lui Vasile Lucaciu în ce priveşte dragostea pentru ţară. Astfel, cu mijloacele sale modeste, de pensionar de boală cu pensie sub o mie de lei, ţine să expună în curtea [...]
Afisari 19 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Şcoala “Nichita Stănescu”, locul 1 la etapa municipală
S-a disputat şi etapa municipală din cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar la fotbal, ciclul primar, băieţi, competiţie la care s-au înscris 10 instituţii de învăţămînt din Baia Mare. Acestea au fost împărţite în trei grupe, iar primele două clasate la finalul competiţie [...]
Afisari 19 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Cavalerii Negri, locul I la Memorialul “Bogdan Mandi”
Echipa Cavalerii Negri a cîştigat locul I la ediţia a VII-a a Memorialului „Bogdan Mandi”. Memorialul „Bogdan Mandi”, ajuns la a şaptea ediţie, a avut loc în sala de sport a Colegiului Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare. Patru echipe au participat, t [...]
Afisari 18 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Proiect caritabil la Şcoala „Lucian Blaga” Baia Mare
Elevii, părinţii şi cadrele didactice ale Şcolii Gimnaziale “Lucian Blaga” din Baia Mare s-au implicat într-un proiect caritabil ajuns la ediţia a cincea. Astfel, aceştia au organizat o colectă la nivelul şcolii, în cadrul căreia au donat haine, încălţăminte, jucării, rechizite [...]
Afisari 35 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Secţia de Psihiatrie de la Infecţioase se extinde
Consilierii judeţeni au aprobat, în şedinţa extraordinară de zilele trecute, indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul „Extindere corp clădire psihiatrie bărbaţi”, inclusiv sistem de detecţie şi semnalizare la incendiu corp clădire psihiatrie bărbaţi, la Spitalul de Boli Infec [...]
Afisari 36 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Săliştea de Sus are un buget sărac de sărbători
Anul acesta vor fi nişte sărbători puţin sărace în oraşul Săliştea de Sus din judeţul Maramureş. Primăria Săliştea de Sus a realizat anul acesta lucrări doar din bugetul local, deşi s-au depus nouă proiecte cu finanţare guvernamentală şi europeană doar patru au fost acceptate, i [...]
Afisari 30 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Liceul din Şomcuta Mare se extinde
Clădirea liceului din Şomcuta Mare se va extinde conform unui proiect depus pe PNDL. Concret, va fi construit încă un corp ce va adăposti săli noi de clasă şi un laborator. Extinderea este necesară, deoarece la unitatea şcolară vin mai nou elevi şi din comunele învecinate. Investiţii s [...]
Afisari 37 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Audienţe în stradă la Baia Sprie, cu deputatul USR de Maramureş, Vlad Duruş
Deputatul USR de Maramureş, Vlad Duruş, împreună cu colegii din USR Maramureş, au fost prezenţi sâmbătă, 9 decembrie, în Baia Sprie, unde au organizat o primă sesiune de audienţe publice în stradă. Astfel, aceştia au discutat, între orele 9:00 şi 12:00, cu localnicii, despre problem [...]
Afisari 31 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Vişeu de Sus – Simpozionul Judeţean ”Artterapia – limbajul universal al copilăriei”
Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Vişeu de Sus, în parteneriat cu Centrul Cultural-Social şi Clubul Rotary Vişeu de Sus, a organizat, săptămâna trecută, cea de-a V-a ediţie a Simpozionului Judeţean ”Artterapia – limbajul universal al copilăriei”. Ce este, de fapt, artterapia? [...]
Afisari 34 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures


STIRI

Stiri

STIRI LOCALE
Top Stiri
Stiri locale din Maramures 
Oferta publicitate radio TV

UTILE

Meteo
05-09-2017 06:00
Bucuresti 11.5°C
Constanta 16.4°C
Timisoara 8.6°C
Cluj Napoca 7.0°C
Galati 16.0°C
Brasov 11.7°C
Craiova 13.0°C
Ploiesti 10.9°C
Braila 13.0°C
Oradea 10.9°C
Arad 13.6°C
Pitesti 13.0°C
Baia Mare 10.0°C
Buzau 10.9°C
Satu Mare 10.0°C
Botosani 12.0°C
Piatra Neamt 10.9°C
Ramnicu Valcea 13.0°C
Drobeta Turnu Severin 15.0°C
Suceava 12.0°C
Curs valutar
04/09/2017
EUR4.59490.0004
USD3.8558-0.0072
XAU165.44071.7176
CHF4.02810.0054
CAD3.10750.0145
GBP4.99150.0002
MDL0.21660.0010
XDR5.47190.0001
Convertor valutar
din in
loading...

 


Oferta publicitate radio TV
Calendarul zilei
1788 - A murit compozitorul german Carl Philipp Emmanuel Bach, al doilea fiu al celebrului compozitor J.S.Bach. (n.08.03.1714).
1911 - La 14 decembrie 1911, primul om, exploratorul norvegian Roald A. Amundsen (1872-1928), a ajuns la Polul Sud - cea mai ravnita desinatie din epoca clasica a explorarilor polare.
1955 - Sri Lanka devine membra a ONU.
Cugetarea zilei, citate, ganduri celebre
Cunoastere
Daca am cunoaste toate tainele universului am cadea indata intr-un plictis enorm. Anatole France
Citeste si altele Recomandari literare Curiozitati, Stiati ca?
Animale
Renul poate supravietui la o temperatura de -60 de grade celsius.

Citeste si altele

TIMP LIBER

 
Gold FM Romania - SUS

Stiri

arhiva stiri preluare stiri Citeste stiri din:

Aboneaza-te la fluxul de stiri

Un proiect ROSTCLUB - constructie site | productie spoturi audio | productie spoturi video | Difuzare spoturi radio | Difuzare spoturi TV © Copyright ROSTCLUB All Rights Reserved.