RADIO ONLINE

MUZICA

Descarca gratis muzica - versuri, discorgafii Descarca gratis muzica veche - discografii celebre si versuri ale celor mai indragite melodii: 1, 2, 3... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
BIOGRAFII SI DISCOGRAFII:


Biografii - discografii ...citeste tot
Vezi toate biografiile Oferta Publicitate radio TV

Gold FM Romania - Stiri Stiri locale din Maramures

Grupul Iza, Maria Mihali şi Ansamblul ”Maramureşul” din Vişeu de Sus – ambasadorii folclorului românesc în Irak

Anul acesta, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită într-un mod aparte în Irak, printr-un eveniment organizat de Ambasada României la Bagdad.


Republica Irak este un stat în Orientul Mijlociu în Asia de Sud-Est, la confluenţa dintre râurile Tigru şi Eufrat, care include, de asemenea, sudul Kurdistanului. Are frontieră cu Kuweitul şi Arabia Saudită la sud, Iordania la vest, Siria la nord-vest, Turcia la nord şi Iran la est. Irakul se află pe teritoriul vechii Mesopotamii Antice, locul de naştere a unor culturi timpurii, precum cele ale sumerienilor, asirienilor şi babilonienilor, locul unor mari civilizaţii ale Orientului Antic.

În secolul al II-lea î.Hr, ţinutul a făcut parte din Imperiul Persan, până la venirea arabilor musulmani, care, după moartea profetului Muhammad (632), au cucerit Irakul (656), Bagdadul a devenit capitală a califatului Abbasid în 762 şi până în 1258, după care a fost cucerit de turcii selgiucizi. Oraşul a rămas un centru al lumii arabe până în 1535, când a fost încorporat de Imperiul Otoman. Irakul devine independent în 1932, fiind cucerit de către trupele britanice în 1915. Oraşele principale: Bagdad – capitala, Basra, Mosul, Kirkuf, unde, de-a lungul vremii, au fost conflicte permanente, situaţii tensionate. Limba oficială este araba, religia islamică, iar populaţia este formată din şiiţi – 62,5%, sunniţi – 34,5%. Irakul este unul din statele mari producătoare de petrol ale lumii (locul trei) şi locul zece la rezerve de gaz. Probabil că şi din această cauză, confruntările armate seamănă vrajbă pe de o parte între sunniţi şi şiiţi, dar şi în afara graniţei.


Recepţia oficială la Bagdad

În acest context, un eveniment cultural nu este facil de organizat. Însă, se ştie că una dintre cele mai puternice şi eficiente forme de diplomaţie este diplomaţia culturală. De aceea, Ambasada României în Irak şi-a dorit să ofere o recepţie oficială tuturor reprezentanţilor corpurilor diplomatice din întreaga lume acreditaţi la Bagdad, prin intermediul căreia să fie aduse în lumină o parte din ceea ce înseamnă cultura şi spiritualitatea poporului român.

Artiştii aleşi pentru acest eveniment au fost Grupul Iza, Maria Mihali şi Ansamblul folcloric ”Maramureşul” al Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus. Această formulă artistică nu este la prima reprezentare, dimpotrivă, evenimentele organizate în străinătate în ultima perioadă (Franţa – Paris, Croissy sur Seine) sunt bine cunoscute, iar anul acesta, la Salonul Mondial de Turism de la Paris au atras privirile şi admiraţia tuturor. Prezenţa artiştilor maramureşeni a fost sprijinită de compania Construcţii Hidrotehnice Iaşi, director general Mihai Lupu, director executiv Gheorghe Zoicaş, care s-a îngrijit permanent de toate detaliile unei astfel de participări.

Delegaţia României s-a întâlnit în Aeroportul Internaţional Henri Coandă. A urmat îmbarcarea, survolarea Mării Negre. După aproximativ o oră şi jumătate de zbor, se face escală la Istanbul, singurul oraş din lume situat pe două continente, cu partea veche a oraşului în Europa şi partea modernă în Asia, separate de strâmtoarea Bosfor. De asemenea, este unic pentru că a deţinut statutul de capitală în timpul a două imperii succesive, cel creştin bizantin şi cel islamic otoman, iar moştenirea de la cele două este vizibilă în modernul oraş de astăzi.

Următorul zbor: Istanbul – Bagdad. În aeroportul din Bagdad, delegaţia românească, fost întâmpinată oficial de către Excelenţa Sa dl. Iacob Prada, ambasadorul României în Irak şi reprezentantul Ministerului Culturii din Irak, apoi a fost condusă spre hotelul care îndeplinea toate condiţiile de securitate impuse. Ştiut fiind faptul că este o zonă de risc, pe toată durata şederii maramureşenilor în Irak, aceştia s-au bucurat de protecţia şi sprijinul permanent al profesioniştilor Ambasadei României, oameni de înaltă calificare şi dedicare profesională, care s-au îngrijit să nu existe nici urmă de ameninţare din preajma lor.


România-Irak – dialog între culturi

Recepţia oficială dedicată Zilei Naţionale organizată de Ambasada României în Irak a reunit câteva sute de ambasadori, ataşaţi militari şi reprezentanţi ai corpurilor diplomatice din întreaga lume. După intonarea imnurilor de stat ale României şi Irakului, E.S dl ambasador Iacob Prada a făcut deschiderea oficială, vorbind, în cuvântul domniei sale, despre relaţiile de colaborare şi prietenie între cele două state, despre eforturile şi reuşitele din ultima perioadă a forţelor de apărare irakiene şi despre implicarea forţelor armate române. Apoi a prezentat invitaţii speciali din România, mesageri ai spiritualităţii româneşti.

Programul pregătit pentru acest eveniment a cuprins cântec şi joc tradiţional din Maramureş. Instrumentele tradiţionale aduse în faţa înalţilor demnitari de către membrii Grupului Iza, etalon al muzicii tradiţionale maramureşene şi, de ce nu, româneşti: Ioan Pop (zongură, drâmbă, tilincă vioară cu goarnă), Ioachim Făt şi Răzvan Sabadâş (ceteră), Gheorghe Cohut (dobă), vocile şi interpretarea lui Ioan Pop, a Anuţei Pop, a Voichiţei Tepei şi a Mariei Mihali, jocurile bărbăteşti şi învârtitele prezentate de ansamblul ”Maramureşul” din Vişeu de Sus, frumuseţea costumelor, toate acestea au creat un spectacol complex, apreciat de întreaga audienţă.


Drapelul României flutură în Irak

La final, ambasadorul României, E.S. dl Iacob Prada, a apreciat evenimentul ca fiind cea mai frumoasă seară din ultimii şapte ani în care a reprezentat statul român în Irak. Ministerul irakian al Culturii a transmis mulţumiri şi felicitări artiştilor pentru programul de înaltă ţinută şi a oferit buchete de flori, în semn de apreciere.

Ziua următoare, Ministerul Culturii a organizat o vizită la Muzeul Naţional al Irakului, un edificiu ce adăposteşte mii de ani de istorie şi care, la rândul său, a avut parte de episoade istorice zbuciumate în timpul atacurilor armate, când zeci de mii de piese au fost distruse. Ghidul muzeului a oferit românilor informaţii despre artefactele şi relicvele din perioada mesopotamiană, babiloniană şi asiriană. Analizând obiectele expuse, maramureşenii au descoperit o serie întreagă de semne şi simboluri ce se regăsec pe obiectele tradiţionale din zona noastră. A urmat invitaţia la sediul televiziunii Al-Rasheed din Bagdad, televiziune care a fost prezentă la evenimentul organizat de ambasadă şi care a dorit să realizeze şi interviuri, cu domnul ambasador şi cu artiştii. În limba engleză, ambasadorul a vorbit despre eveniment şi despre prezenţa artiştilor români, iar dr.Anuţa Pop, directorul Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus, a vorbit despre experienţa acelor zile, asemănările între cultura irakiană şi cea română descoperite în urma vizitării Muzeului Naţional.


Muzeul Naţional al Irakului

Seara a fost dedicată unei recepţii cu muzică tradiţională din Irak, oferită de Ministerul Culturii în cinstea delegaţiei române. Dacă recepţia organizată de români s-a încheiat cu un joc maramureşean în care şi-au dat mâna români, irakieni şi înalţi oficiali de pe tot globul, şi cea organizată de irakieni a reunit într-un dans tradiţional irakieni şi români. Încă o dovadă că cea mai frumoasă punte între popoare este cultura. Iar Grupul Iza, Maria Mihali şi ansamblul folcloric ”Maramureşul” din Vişeu de Sus, prin ambasada României la Bagdad, au creat această punte.


Post-ul Grupul Iza, Maria Mihali şi Ansamblul ”Maramureşul” din Vişeu de Sus – ambasadorii folclorului românesc în Irak apare prima dată în Graiul Maramuresului.Mai multe
Bookmark and Share
Conecteaza-te la stiri si pe Facebook Twitter Feed RSS
Afisari 45 | Comentarii 0 | Sursa www.graiul.ro |
Comenteaza aceasta stire:

Categorie: Stiri locale din Maramures Alte stiri despre: Maramures

Alte stiri din categoria Stiri locale din Maramures

Urma românească la Cernăuţi
Recenta călătorie de documentare la Cernăuţi care a fost determinată de Ziua Naţională a României mi-a trezit din nou pofta de cunoaştere a realităţii la faţa locului. Niciodată nu am uitat de românii din Bucovina de Nord, care mi se par mai ocoliţi de curiozitatea gazetelor, dar şi [...]
Afisari 37 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Un poliţist aflat în timpul liber a prins un tâlhar
Un poliţist din cadrul SAS Maramureş, aflat în timpul liber, a urmărit un tânăr, care furase geanta unei femei, l-a prins şi imo­bilizat. Tânărul a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. Un agent de poliţie din cadrul Servic [...]
Afisari 52 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Steguleţe tricolore oferite băimărenilor
Tinerii social-democraţi băimăreni, conduşi de preşedintele organizaţiei municipale, Florin Valer Bratu, alături de preşedintele TSD Maramureş, Flaviu Bălan, şi de secretarul de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, Cosmin Butuza, au organizat o acţiune pe străzile din municipi [...]
Afisari 41 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Concert de colinde
Mîine (duminică 10 decembrie 2017), ora 14, la Centrul cultural din comuna Mireşu Mare, va avea loc concertul de colinde „Iată vin colindătorii!”, cu participarea a 30 de coruri şi grupuri de colindători din zonă. Primarul Ioan Mătieş ne invită să vestim împreună Naşterea Domnului [...]
Afisari 32 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Ajutor pentru o familie cu 10 copii
Joi, 7 decembrie 2017, un grup de tineri social-democraţi maramureşeni, mobilizaţi de preşedintele Flaviu Bălan, au vizitat o familie cu 10 copii din Sighetu Marmaţiei, alături de primarul Horia Scubli, Ioan Dinu Herbil (membru al Biroului Executiv al PSD Sighet) şi de Sorin Boiciuk (preşed [...]
Afisari 18 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
În Baia Mare, a fost târnosită biserica închinată Sfântului Ierarh Nicolae şi Sfinţilor Români
Miercuri, 6 decembrie 2017, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Duminica Sfinţilor Români”, preot paroh Ioan Pop, [...]
Afisari 59 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Premiu pentru Marian Lupu
Seulul, capitala Coreei de Sud, are o populaţie mai mare decît a României şi deţine o Facultate de caricatură în cadrul Universităţii SICACO. Acolo s-a organizat a 6-a ediţie a consursului mondial de caricatură „Sejong Int”l Cartoon Contest”. Au participat 415 caricaturi [...]
Afisari 45 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Cereri pentru motorină ieftină
Pînă în 3 ianuarie 2018, la APIA Maramureş, se depun cererile de acord pentru finanţare, ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, aferente anului 2018. Beneficiarii sînt producătorii agricoli autorizaţi. Persoanele fizice (ţăranii) pot fi beneficiari [...]
Afisari 35 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
USR s-a opus, puterea a votat!
Tema conferinţei de presă organizate joi de USR Maramureş a fost lupta dusă în plenul Camerei Deputaţilor pentru a bloca adoptarea legilor justiţiei. „USR a înaintat un armistiţiu şi a propus să se amâne discutarea acestor modificări legislative până în luna ianuarie sau spre sfâr [...]
Afisari 29 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Mîine, în prima etapă a returului, la ultima clasată
• CS Politehnica Iaşi – CS Minaur Baia Mare • Prima etapă a returului din Liga Zimbrilor o trimite pe CS Minaur Baia Mare în Moldova, pentru confruntarea cu ultima clasată CS Politehnica Iaşi. Partida dintre cele două se va consuma duminică, 10 decembrie, de la ora 17.00, şi va fi [...]
Afisari 31 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Dascăl din Cavnic invitat la seminarul european de istorie
O nouă ediţie a seminarului european al profesorilor de istorie – organizat de institutul internaţional de studiere a holocaustului Yahad in Unum – a avut loc în Franţa. Tematica seminarului din acest an a fost Holocaustul gloanţelor în teritorile ocupate de sovietici, iar lucrăr [...]
Afisari 33 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Azi, ediţia a VII-a a Memorialului „Bogdan Mandi”
La sediul Asociaţiei Judeţene de Fotbal Maramureş a avut loc tragerea la sorţi a Memorialului „Bogdan Mandi”, competiţie ajunsă la a şaptea ediţie. Patru echipe s-au înscris în competiţie, formate fiind din arbitri, observatori şi foşti arbitri, inclusiv colegi de generaţie [...]
Afisari 45 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Horile maramureşene cântate la Bruxelles
Artista maramureşeană Măriuca Verdeş a dus cântul popular autentic pe meleagurile belgiene. Recent, artista a susţinut două concerte la Bruxelles, în două spaţii diferite: Centrul Cultural Belgo-Român Arthis şi la Biserica „Sfântul Nicolae”. Este pentru a doua oară când M [...]
Afisari 40 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Criminalistica: Adevăr şi provocare prin intermediul programului Job Shadow Day
“Copiii sunt viitorul acestei ţări, sunt speranţa pentru mai bine, sunt cei care ne vor asigura bătrâneţi liniştite. Fiind oneşti cu ei şi ajutându-i să ştie să aleagă profesia care îi defineşte cel mai bine, punem baza premiselor unui viitor mai bun. Încurajăm astfel de iniţiat [...]
Afisari 34 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
N-au avut milă de campioană!
• CS Minaur Baia Mare – Dinamo Bucureşti 30-26 (17-13) • CS Minaur Baia Mare a realizat o mare surpriză şi a eliminat campioana Dinamo Bucureşti din optimile de finală ale Cupei României. Joi seara, în sala sporturilor „Lascăr Pană”, formaţia antrenată de Raul Fotone [...]
Afisari 34 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Bugetul judeţului, rectificat
Luând în considerare Hotărârea Guvernului nr. 830/2017, privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară, aflat la dispoziţia Executivului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, bugetul propriu al judeţului a fost majorat cu suma de 5.646.000 lei. Astfel, s-au mărit „Sumele [...]
Afisari 18 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures


STIRI

Stiri

STIRI LOCALE
Top Stiri
Stiri locale din Maramures 
Oferta publicitate radio TV

UTILE

Meteo
05-09-2017 06:00
Bucuresti 11.5°C
Constanta 16.4°C
Timisoara 8.6°C
Cluj Napoca 7.0°C
Galati 16.0°C
Brasov 11.7°C
Craiova 13.0°C
Ploiesti 10.9°C
Braila 13.0°C
Oradea 10.9°C
Arad 13.6°C
Pitesti 13.0°C
Baia Mare 10.0°C
Buzau 10.9°C
Satu Mare 10.0°C
Botosani 12.0°C
Piatra Neamt 10.9°C
Ramnicu Valcea 13.0°C
Drobeta Turnu Severin 15.0°C
Suceava 12.0°C
Curs valutar
04/09/2017
EUR4.59490.0004
USD3.8558-0.0072
XAU165.44071.7176
CHF4.02810.0054
CAD3.10750.0145
GBP4.99150.0002
MDL0.21660.0010
XDR5.47190.0001
Convertor valutar
din in
loading...

 


Oferta publicitate radio TV
Calendarul zilei
1908 - A murit compozitorul Eduard Wachmann, primul dirijor si director al Filarmonicii Romane (1868-1906) (n.10.02.1836).
1918 - S-a nascut scriitorul rus Aleksandr I. Soljenitin, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1970 ("Arhipelagul Gulag", "Pavilionul cancerosilor").
1941 - S-a nascut ziaristul Petre Mihai Bacanu, director executiv al cotidianului "Romania libera".
Cugetarea zilei, citate, ganduri celebre
Succes
Incearca sa fii un om de valoare si nu neaparat un om de succes?! . Albert Einstein
Citeste si altele Recomandari literare Curiozitati, Stiati ca?
Cuvinte
Cuvantul JEEP vine din prescurtarea "General Purpose" vehicle (G.P.)

Citeste si altele

TIMP LIBER

 
Gold FM Romania - SUS

Stiri

arhiva stiri preluare stiri Citeste stiri din:

Aboneaza-te la fluxul de stiri

Un proiect ROSTCLUB - constructie site | productie spoturi audio | productie spoturi video | Difuzare spoturi radio | Difuzare spoturi TV © Copyright ROSTCLUB All Rights Reserved.