RADIO ONLINE

MUZICA

Descarca gratis muzica - versuri, discorgafii Descarca gratis muzica veche - discografii celebre si versuri ale celor mai indragite melodii: 1, 2, 3... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
BIOGRAFII SI DISCOGRAFII:


Biografii - discografii ...citeste tot
Vezi toate biografiile Oferta Publicitate radio TV

Gold FM Romania - Stiri Stiri locale din Mures

Ce probleme ale orașului ar rezolva elevii? Mizerie, transport, educație…

Elevii au fost provocați să-și imagineze și să redacteze proiecte pentru dezvoltarea comunității. „Implicându-vă, așa cum v-am spus și când ne-am întâlnit la liceele unde învățați, cu fapte mici sau acțiuni mici încercăm să schimbăm. Nu începem neapărat cu lucruri mari, pentru că sunt greu și de implementat, dar dacă începem cu lucruri mici, inclusiv faptul de a ridica o hârtie de pe jos și de a nu arunca un pet sunt lucruri care arată că suntem responsabili și implicați în viața comunității”, le-a spus Lia Conțiu, lector în cadrul Universității „Petru Maior”, elevilor veniți să-și prezinte proiectele în Sala Studio a Teatrului Ariel din Târgu Mureș. Lia Conțiu este coordonatoarea proiectului „Dezvoltarea eco-responsabilității tinerilor din județul Mureș prin educație”, derulat de Asociația pentru Dezvoltare și Cultură Mureș – ASDECUM, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, în perioada septembrie-noiembrie 2017.


Elevi de la Electromureș și Unirea


În 27 noiembrie, de la ora 17.00, la Teatrul Ariel, elevii și-au prezentat proiectele realizate în cadrul concursului „Cum se pot implica tinerii în dezvoltarea durabilă a județului Mureș?”. „Mă bucur că aveți inițiative, că vreți să vă implicați. Am adunat 14 proiecte. Au fost implicați elevi de la două licee: Liceul Tehnologic Electromureș și Colegiul Național Unirea”, a precizat Lia Conțiu.


Am participat la prezentarea proiectelor și am fost surprins atât neplăcut cât și plăcut. Întâi, partea negativă: au fost foarte multe proiecte în afara temei concursului. Mă întrebam ce nu a fost clar pentru elevi. Era un concurs în cadrul unui proiect numit „Dezvoltarea eco-reponsabilității…”, atunci de ce au pregătit și, dacă au pregătit, de nu au intervenit profesoarele coordonatoare, când au văzut că elevii lor vin cu idei pentru rezolvarea sau ameliorarea unor probleme sociale sau ale sistemului de învățământ pentru un concurs de proiecte a cărui subiect erau problemele de mediu. Voi reveni la proiectele off-topic.


Apoi, m-a surprins plăcut implicarea genuină a elevilor mulți venind cu idei concrete pentru probleme concrete care îi afectează direct și trecând chiar dincolo de experiențele lor. De exemplu, echipa care a câștigat locul al doilea, elevi de clasa a IX-a de la Electromureș, a propus afișarea în stații a programului mijloacelor de transport în comun din oraș. Argumentul lor a fost că, mai ales, pentru o persoană venită din afara Târgu Mureșului, care nu cunoaște orașul, este foarte greu să se orienteze, fiind dificil de citit chiar și cartonașul cu ruta autobuzelor de cele mai multe ori. Elevii care au câștigat prima mențiune își doresc amenajarea de piste pentru biciclete, dar au venit și cu ideea ca trecerile de pietoni să fie luminate cu reflectoare care, cu ajutorul unor senzori, să se aprindă doar când cineva pășește pe trecere.


Câștigătorii concursului


Cele mai bune proiecte: Locul I – „Un mediu mai curat începe cu tine!” – Paul Togănel și Andrei Bendriș, Liceul Tehnologic Electromureș – clasa a IX-a D, diriginte Monica Frâncu; Locul II – „O persoană dezinformată este o persoană derutată” (Transportul în orașul Târgu Mureș) – Marco Riccardi, Andreea Sînmărtean și Balint Istvan, Liceul Tehnologic Electromureș – clasa a IX-a D, diriginte Monica Frâncu; Locul III – „Bullyingul dăunează grav societății” (Proiect de prevenire și reducere a fenomenului “bullying”) – Teodora Chiorean, Adrienne Varga și Diana Ghiurcușor, Liceul Tehnologic Electromureș – clasa a IX-a D – diriginte Monica Frâncu; Mențiune I – „Piste de biciclete și iluminarea trecerilor de pietoni” – Petra Florea, Adela Fola, Doris Chiorean, Lisa Chiujdea, Andreea Almășan, Diana Harpa, Iulia Costea și Larisa Pintea, Colegiu Național Unirea – clasa a XI-a E, diriginte Mioara Romonți; Mențiune II – „Să dăm „viață” Mureșului” – Denisa Cerghezan și Alexandra Conțiu, Colegiu Național Unirea – clasa a IX-a C, diriginte Suzana Radu.


Mai multe dintre proiectele elevilor au fost legate de curățenia din oraș. Unul dintre elevii din clasa a IX-a G a spus că au scrie despre faptul că Târgu Mureșul nu mai este un oraș curat. „E foarte murdărie și în centru și oriunde. Ar fi de ajutor dacă am avea mai multe coșuri de gunoi sau dacă ar fi mai mulți polițiști. Vrem să organizăm evenimente pentru a face curățenie în oraș.”


Paul Togănel, elevul care a prezentat proiectul câștigător, a subliniat aceeași problemă. „Am constatat că orașul este foarte murdar. Chiar dacă acum ceva timp era considerat cel mai curat oraș din Transilvania. Sunt aruncate foarte multe gunoaie pe jos pentru că nu sunt suficiente coșuri de gunoi sau nu sunt golite zilnic”, consideră Paul. Echipa lui a propus „crearea unui grup de elevi de liceu care să adune gunoaiele din parc și să punem două poze: una înainte de curățarea parcului și alta după curățarea parcului și să scriem mesaje motivaționale”.


Bun-simț și învățământ ca în Norvegia


Cele două eleve de la Unirea care au scris proiectul „Să dăm „viață” Mureșului” au pornit de la experiența uneia dintre ele în Spitalul Județean, unde a observat că oamenii nu se respectă, sar peste rând, se îmbrâncesc și apar chiar și altercații. Așa că au propus introducerea unor aparate care să elibereze numere de ordine. Și am revenit la proiectele care au driblat puțin tema concursului. Acum, pe de o parte e firesc ca elevii să fie tentați se refere indiferent de tema propusă, în primul rând, la problemele lor. Pe de altă parte, dacă denumirea proiectului implementat e clară, denumirea concursului e mai vagă: „Cum se pot implica tinerii în dezvoltarea durabilă a județului Mureș?”. Și a fost interesant să observ că pentru tinerii, majoritatea elevi în clasa a IX-a, implicați în concurs carențele din comunitate care privesc persoanele din medii defavorizate și educația, în sens larg, se pot suprapune cu probleme legate de mediu, în sens ecologic.


Voi încheia cu câteva cuvinte spuse de o elevă din clasa a IX-a de la Electromureș, al cărei proiect se numește „Sistemul de educație norvegian”. „Am trăit acolo un an și am simțit diferențele enorme. Eu cred că învățământul românesc este mai greu, nu chiar așa de greu, dar mai greu un pic, pentru că copiii din Norvegia sunt învățați prin joacă. Învață în echipe, se ajută unii pe ceilalți. (…) Copiii sunt învățați să se ajute unii pe alții și să își ajute țara și locul unde trăiesc ei, deoarece ei învață foarte mult pe afară și despre natură”. Unul dintre membrii juriului a întrebat-o: „Și ce propui să facem noi, aici, pe plan local?”. „Păi, să mergem mai mult prin oraș, să primim informații despre locuri…” Aceeași persoană din juriu a conchis, în locul elevei: „deci, ceva extra-program, niște activități în plus!”.Proiectele elevilor au fost evaluate de către un juriu format din: Ioana Baciu  – consilier superior în cadrul Agenţiei pentru Protecţia mediului Mureş, compartimentul – Planuri, Proiecte, Programe – Dezvoltare durabilă; Nicoleta Simion – project manager în cadrul organizației Junior Chamber International și coordonatorul pe județul Mureș al asociației EcoAssist; Simona Tandea – Administrația Bazinală de Apă Mureș, serviciul Avize și autorizații; Daniela Ștefănescu – conferențiar universitar doctor, decanul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative, Universitatea „Petru Maior” și Mihaela Kardos – conferențiar universitar doctor, directorul departamentului Management-Economie din cadrul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative, Universitatea „Petru Maior”.


Post-ul Ce probleme ale orașului ar rezolva elevii? Mizerie, transport, educație… apare prima dată în Zi-de-zi.ro, Stiri din Mures, Stiri Targu mures - Liderul presei muresene.Mai multe
Bookmark and Share
Conecteaza-te la stiri si pe Facebook Twitter Feed RSS
Afisari 51 | Comentarii 0 | Sursa www.zi-de-zi.ro |
Comenteaza aceasta stire:

Categorie: Stiri locale din Mures Alte stiri despre: Mures

Alte stiri din categoria Stiri locale din Mures

Premiul „Primăria Verde” pentru comuna Batoș
Revista de mediu şi ecologie InfoMediu Europa, membră a European Environmental Press, a organizat vineri, 8 decembrie, la București, cea de a XI-a ediţie a Galei Premiilor Revistei InfoMediu Europa, eveniment care a a reunit companiile româneşti implicate în domeniul protecţiei mediului, num [...]
Afisari 48 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
„Vin colindătorii”, la Muzeul Etnografic „Anton Badea”
Muzeul Etnografic ”Anton Badea” din Reghin,  cu susținerea Primăriei Municipiului Reghin va organiza miercuri,  20 decembrie, cea de a a XVIII –a ediție a Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Vin colindătorii ”. Scopul festivalului este implicarea deopotrivă a copiilor, t [...]
Afisari 30 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Conducea cu permisul suspendat
Poliţişti din cadrul Compartimentului Rutier Luduş şi ai Secţiei nr. 12 Poliţie Rurală Luduş au depistat sâmbătă, 9 decembrie, la ora 21.17, un bărbat în vârstă de 44 de ani, din judeţul Braşov, în timp ce conducea un autoturism pe DN15E60, pe raza localităţii Cuci, deşi permisu [...]
Afisari 9 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
13 infracţiuni constatate într-o zi!
Poliţiştii mureşeni au acționat duminică, 10 decembrie, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice. „Într-o singură zi, au fost organizate patru acțiuni și s-a intervenit la 48 de evenimente, dintre care 44 au fost sesizate prin SNUAU 112. În [...]
Afisari 27 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Ziua Excelenței Sportului Mureșean, o adevărată gală a sportului
Sala Mare a Paltului Culturii din Târgu-Mureș a găzduit sâmbătă un eveniment deosebit pentru sportul mureșean, aflat la un sfârșit de an mai puțin fericit, în care majoritatea echipelor fanion ale orașului, aflate în anii trecuți printre cele care luptau pentru titluri se află acum î [...]
Afisari 11 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Zilele Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş 2017. Lectori de renume mondial, la Congresul de Simulare Medicală
Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu-Mureș, în parteneriat cu Societatea Română de Simulare Aplicată în Medicină, derulează, în perioada 11 – 12 decembrie, la Centrul de Simulare și Abilități Practice, a doua ediție a Congresului Național de Simulare Medicală [...]
Afisari 33 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Cu Bachus la volan… a provocat un accident
Poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu-Mureş au fost sesizaţi duminică, 10 decembrie, cu privire la producerea unui accident rutier pe strada 22 Decembrie 1989 din localitate, în care a fost implicat un autoturism condus de către un bărbat în vârstă de 53 de ani, din [...]
Afisari 22 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Iarna pe drumuri
Pe arii extinse, au căzut precipitaţii sub formă de ploaie, îndeosebi seara şi dimineaţa. La munte a nins. Reţeaua de drumuri din judeţ este practicabilă, partea carosabilă fiind curată şi umedă. În Pasul Prislop, între km 156 şi 180, strat de zăpadă frământată de 1 cm. Pe secto [...]
Afisari 20 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Trei zile de doliu naţional pentru rege
Joi 14, vineri 15 şi sîmbătă 16 decembrie 2017 vor fi zile de doliu naţional în memoria Majestăţii Sale Regele Mihai al României, şef al statului român între anii 1927-1930 şi 1940-1947. Instituţiile şi autorităţile publice vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, la s [...]
Afisari 9 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Colinde în Catedrală
Astăzi (luni, 11 decembrie), ora 18, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” organizeaza a XI-a ediţie a Concertului extraordinar de colinde „Sus la Poarta Raiului”, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Maramureşului ş [...]
Afisari 9 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Criză de lemn de foc în Botiza
Sătenii din Botiza se plîng că nu au lemne pentru iarnă Lemnul de foc este mărul discordiei între localnici şi autorităţile locale din Botiza. Sătenii se plâng că n-au cu ce să se încălzească peste iarnă. Primarul Florea Poienar ne spune că noul Cod silvic le interzice oamenilor s [...]
Afisari 9 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Deputatul Adrian Todoran susţine proiectele Maramureşului
Proiectul de Lege privind bugetul pentru anul 2018 a ajuns în Parlament. Până azi după-amiază, aleşii pot depune amendamente, în scopul unei cheltuiri cât mai eficiente a banilor publici. Pentru investiţiile din Maramureş, primăriile aşteaptă, la fel ca în fiecare an, să intre pe list [...]
Afisari 12 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Breaking News în Baia Mare
Mâine (marţi, 12 decembrie 2017), ora 19, la sala Teatrului de Păpuşi din Baia Mare, va fi proiectat filmul “Breaking News”, în regia Iuliei Rugină, proaspăt premiat la Festivalul de la Karlovy Vary, unde a avut loc premiera internaţională. În cinematografele din România, din 29 septe [...]
Afisari 7 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Ziua persoanelor cu dizabilităţi
În oraşul Seini, a avut loc o instructivă şi utilă întîlnire cu Florin Hossu, preşedintele „Cartel Alfa” filiala Maramureş, însoţit de Vermuth Eva, preşedinta Sindicatului Asistenţilor Personali Maramureş, organizaţie de care aparţin şi asistenţii personali seineni. Au fost dez [...]
Afisari 10 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
Terminalul Aeroportului va fi modernizat din fonduri europene
Aeroportul Internaţional Maramureş trebuie să-şi modernizeze terminalul de pasageri pentru a putea primi curse internaţionale în momentul în care va deveni operaţional. Astfel, Consiliul judeţean, în subordinea căruia se află aeroportul, caută soluţii pentru finanţarea acestor lucrăr [...]
Afisari 10 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures
400.000 de lei pentru un pod din Băiuţ
Fondurile guvernamentale continuă să vină în Maramureş prin semnarea de către primari a contractelor finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), în urma aprobării proiectelor depuse pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală ( [...]
Afisari 8 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Maramures


STIRI

Stiri

STIRI LOCALE
Top Stiri
Stiri locale din Mures 
Oferta publicitate radio TV

UTILE

Meteo
05-09-2017 06:00
Bucuresti 11.5°C
Constanta 16.4°C
Timisoara 8.6°C
Cluj Napoca 7.0°C
Galati 16.0°C
Brasov 11.7°C
Craiova 13.0°C
Ploiesti 10.9°C
Braila 13.0°C
Oradea 10.9°C
Arad 13.6°C
Pitesti 13.0°C
Baia Mare 10.0°C
Buzau 10.9°C
Satu Mare 10.0°C
Botosani 12.0°C
Piatra Neamt 10.9°C
Ramnicu Valcea 13.0°C
Drobeta Turnu Severin 15.0°C
Suceava 12.0°C
Curs valutar
04/09/2017
EUR4.59490.0004
USD3.8558-0.0072
XAU165.44071.7176
CHF4.02810.0054
CAD3.10750.0145
GBP4.99150.0002
MDL0.21660.0010
XDR5.47190.0001
Convertor valutar
din in
loading...

 


Oferta publicitate radio TV
Calendarul zilei
1915 - S-a nascut celebrul actor si cantaret american Frank Sinatra (Francis Albert) (a primit Premiul Oscar pentru rolul din filmul "From here to Eternity", a jucat in 58 de filme si a vandut peste 600 de milione de discuri) (m.14.05.1998).
1918 - S-a nascut cantaretul american de jazz Joe Williams (m.29.03.1999).
1950 - S-a nascut Blue Barry (Barry Ian Green), compozitor si cantaret britanic.
Cugetarea zilei, citate, ganduri celebre
Viata
Ca o piesa de teatru, asa este viata?: nu intereseaza cat de mult a tinut, ci de cat de frumos s-a desfasurat. Seneca
Citeste si altele Recomandari literare Curiozitati, Stiati ca?
Astre
Marte este zeul roman al razboiului si tatal lui Romulus si Remus. In mitologia greaca este Ares. Numele celor 2 luni ale lui Marte sunt legate tot de razboi. Phobos inseamna frica si Deimos inseamna panica.

Citeste si altele

TIMP LIBER

 
Gold FM Romania - SUS

Stiri

arhiva stiri preluare stiri Citeste stiri din:

Aboneaza-te la fluxul de stiri

Un proiect ROSTCLUB - constructie site | productie spoturi audio | productie spoturi video | Difuzare spoturi radio | Difuzare spoturi TV © Copyright ROSTCLUB All Rights Reserved.