RADIO ONLINE

MUZICA

Descarca gratis muzica - versuri, discorgafii Descarca gratis muzica veche - discografii celebre si versuri ale celor mai indragite melodii: 1, 2, 3... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
BIOGRAFII SI DISCOGRAFII:


Biografii - discografii ...citeste tot
Vezi toate biografiile Oferta Publicitate radio TV

Gold FM Romania - Stiri Stiri locale din Mures

Fondurile europene, soluția salvatoare pentru dezvoltarea comunei Gurghiu

Cum fondurile guvernamentale  pentru dezvoltarea comunei Gurghiu se lasă așteptate, prioritatea o reprezintă proiectele cu finanțare europeană. Despre implementarea acestora la nivelul comunei ne-a vorbit Laurențiu Boar, primarul comunei Gurghiu.


Reporter:  Prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) au fost aprobate finanțări pentru comunele din România. Comuna Gurghiu s-a ales cu ceva?


Laurențiu Boar: Am depus un singur proiect prin PNDL, care viza modernizarea iluminatului public din comună, în contextul în care aveam asigurată apa în toate localitățile, și se puteau accesa cu prioritate proiecte pe rețele de alimentare cu apă, pe canalizare, pe reabilitări școli, cămine.  Modernizatul iluminatului public era undeva pe locul 6 ca prioritate. Acest singur proiect depus prin PNDL nu mi-a fost finanțat, în schimb alți colegi primari au prins către trei, patru finanțări. Acest lucru nu m-a deranjat, pentru că am reușit să accesăm proiecte pe finanțare europeană grație muncii depuse de către echipa din cadrul primăriei.


Rep.: Despre ce proiecte cu finanțare europeană este vorba?


L.B.: În urmă cu doi ani de zile am început studiile de fezabilitate pentru patru proiecte, reabilitarea și modernizarea Colegiul Silvic Gurghiu, în valoare de 500.000 de euro, modernizarea și extinderea grădiniței din  Gurghiu, în valoare de 500.000 de euro, un proiect de infrastructură rutieră de interes local, asfaltarea drumului Comori, o stradă laterală în Glăjărie, plus amenajarea centrului civic în localitatea Glăjărie, proiect în valoare de 1 milion de euro. Toate aceste patru proiecte sunt prin AFIR, suma totală a acestora fiind de 3,5 milioane de euro. Bineînțeles, în urma licitației, se poate licita de la 60% până la 80 % un proiect, pentru că trebuie să luăm în calcul, în urma licitației, oferta cu prețul cel mai bun. De multe ori oferta cea mai mică nu este și cea mai corespunzătoare. Astfel, constructorii sunt pe undeva forțați să vină cu materiale de calitate inferioară. Dar dacă așa spune legea, asta aplicăm, nu avem ce face. Sperăm ca lucrările să fie de calitate întrucât proiectanții sunt serioși, la fel și diriginții de șantier. Pe unii am reușit să-i contractăm deja. Proiectul a implicat mult de muncă, mult stres, multe drumuri la Alba Iulia, responsabilități mar. Dar ce nu face un primar pentru bunul mers al comunității pe care o reprezintă? Ultimul proiect aprobat, în valoare de 1,5 milioane de euro, are în vedere modernizarea drumurilor forestiere. Aici m-am axat pe toate drumurile forestiere din comună, în număr de patru drumuri, exceptând satul Glăjăria, pe care l-am finanțat din bugetul local.


Rep.: În ce stadiu se află aceste patru proiecte?


L.B.: S-a finalizat procesul de achiziție publică pentru infrastructura rutieră, drumul Comori și Găjărie, pentru care am început lucrările în urmă cu o lună. Au fost niște demersuri foarte greoaie, din luna aprilie și până în octombrie a durat procesul de achiziție, după care s-a trecut la executarea lucrării. În ceea ce privește proiectul pentru infrastructură rutieră silvivă, el este eligibil și suntem în curs de organizare a licitației în vederea proiectării. De asemenea, proiectul pentru Colegiul Silvic Gurghiu este contractat. Urmează grădinița, cu demararea procesului de achiziție. Accesarea acestor finanțări este o realizare în afara bugetului local. Mă bucur foarte mult că am reușit, pentru că astfel avem continuitate și sper ca toți cetățenii comunei să se bucure de aceste proiecte.


Rep.: Ce proiecte aveți finanțate din bugetul local?


L.B.: În acest an, din bugetul local, am reușit să finalizăm alimentarea cu apă a localităților Orșova Pădure, Orșova Sat, Gurghiu și Comori. Asfaltăm străzi laterale, undeva la 2,6 kilometri, o stradă în Gurghiu, una în Cașva și una în Orșova. Mai sunt și lucrări mai mărunte, dar necesare comunității pe care oamenii le-au cerut în decursul timpului.


Rep.: E mai ușor să accesezi fonduri europene decât să primești de la guvern?


L.B.: E mai ușor să primești de la guvern, dar din păcate acești bani se dau cu dedicație, sunt ai noștri la putere și le dăm lor. Eu de exemplu, din 2009, sunt tot în opoziție. Mă întreb: atunci, nu ar fi normal să se îndrepte bani și către aceste administrații unde primarii sunt în opoziție? Toți oamenii contribuie la bugetul consolidat al statului. Chiar suntem o comună foarte mare, față de altele cu 500-600 sau 1000 de locuitori care au primit două, trei, chiar patru finanțări. Atunci mă întreb: oare ce se întâmplă în țara asta?


Rep.: Una din prioritățile comunei o reprezintă canalizarea. Cum stați la acest capitol?


L.B.:  În 2009, am depus un proiect pe fonduri europene unde am fost depunctați, pentru că și atunci, tot politic se cam acordau aceste fonduri. Am intrat apoi în Aquainvest, asociație la nivel de județ, suntem cuprinși în Masterplanul pe județ, în jur de 50 de comune, și sperăm ca într-un an sau doi să înceapă lucrările la canalizare. Anul trecut am vrut să ies din acest Masterplan, pentru că exista oportunitatea să refacem acel proiect pe fonduri europene. Am fost la Alba Iulia și am discutat, erau bani, chiar mulți bani, dar cei de la conducerea Aquainvest nu au fost de acord să ieșim din această asociație. Neavând dovada că suntem liberi de sarcini față de Aquainvest, nu puteam să mergem pe fonduri europene.


Rep.: Ce lucrări vor fi prevăzute la nivelul comunei Gurghiu în ce privește canalizarea?


L.B.: În materie de canalizare, în Masterplanul pe județ, suntem cuprinși cu localitățile Gurghiu, Cașva și Adrian. Este o vedere, probabil a unor specialiști, pentru că nu am fost consultat referitor la ce localități să cuprindă această canalizare. Cel mai stringent lucru ar fi o canalizare în Gurghiu, pentru că este o zonă mai aglomerată, cu o populație de peste 2.000 de locuitori, unde avem multe blocuri, instituții. Avem o canalizare din anii 70, care acoperă aproximativ 30% din localitate și care funcționează pe niște fose septice, decantoare cum li se mai spune. Chiar ar fi mare nevoie o investiție pentru modernizarea și extinderea rețelei de canalizare din Gurghiu.


În urma negocierilor pentru chestiunea aceasta cu fondurile europene au fost impuse niște condiții extrem de grele și aspre. De aceea nu pot oamenii să acceseze fonduri europene pentru că intri într-un sistem birocratic care te zăpăcește.


Era bine dacă se făcea o canalizare pe toată Valea Gurghiului, era mult mai eficientă și mai avantajoasă din punct de vedere financiar. Prin Asociația Comunităților Văii Gurghiului am fi înființat un serviciu de apă, sunt sigur că ne puteam dota cu utilaje și personalul era mai puțin. Altfel e când se asociază patru comune, decât să lucreze fiecare independent.


Rep.: Ce beneficii aveți în urma Grupulului  de Acțiune Locală Prietenia Mureș-Harghita din care faceți parte?


L.B.: Suntem 11 comune în cadrul acestui GAL al cărui președinte sunt. Sediul acestuia se află în Gurghiu. La sediul primăriei a avut loc recent o prezentare cu viitorii potențiali beneficiari. Și noi, ca primărie, putem accesa în jur de 38.000 de euro. Urmează să ne consultăm pentru un proiect și împreună cu cei din Consiliul Local vom decide pe ce ne vom axa cu acești bani.


Rep.: Cum vedeți situația actuală a guvernării. Se resimte ea în teritoriu?


L.B.: Nu știu ce va fi anul viitor cu salariile bugetarilor. După cum am văzut la televizor, sindicatele sunt cam nemulțumite, mă tem că aceste salarii vor scădea, deși guvernanții ne tot spun că ele nu vor scădea. Încă de la apariția legii de majorare a salariilor la bugetari am fost de acord să majorăm și noi salariile, astfel încât personalul primăriei să fie motivat și mult mai eficient în ceea ce înseamnă munca în administrația publică locală. Sper să nu le diminueze această creștere acordată, începând cu anul viitor.


Rep.: Există acest risc?


L.B.: După cum văd și eu pe unele posturi de televiziune, există acest risc. Unii spun că da, alții susțin contrariul, acum depinde la care te uiți, pentru că și aceste posturi sunt finanțate tot pe criterii politice.


Rep.: Per total, vă declarați mulțumiți de ce ați reușit în acest an la nivelul comunei Gurghiu?


L.B.: Întotdeauna este loc și de mai bine, dar la munca pe care am depus-o alături de echipa cu care vom implementa aceste proiecte, mă pot declara mulțumit. În afară de cele două școli, nu este ușor să asfaltezi undeva la 15 kilometri de drumuri comunale și străzi laterale din aceste fonduri din afara  bugetului local. Per ansamblu, sunt mulțumit, nu-mi doresc decât sănătate, să putem să mai facem multe lucruri bune în comuna Gurghiu. Doresc să mulțumesc tuturor celor care m-au sprijinit în implementarea acestor proiecte și să de-a Dumnezeu ca și din 2020 să fie finanțări europene, să mai putem accesa fonduri pentru dezvoltarea comunei, în contextul în care, dacă nu ai partidul la guvernare, se pare că nu ai nicio șansă să obții fonduri pe Programul Național de Dezvoltare Locală. Probabil că sunt un ghimpe în fața unora care vor cu orice preț să pună mâna pe această comună din punct de vedere politic. Nu mă voi lăsa și le voi demonstra că după atâția ani la conducerea acestei comune o să mă descurc și fără finanțări de la cei care vor fi la guvernare. Când vrei să faci un lucru trebuie să îți dorești să-l faci, să ai credință că cineva te ajută și te duci înainte. Important este să fii optimist. Dacă te gândești la aceste lucruri, cu siguranță ai șanse mai mare de 50% să faci ceea ce îți dorești.


Post-ul Fondurile europene, soluția salvatoare pentru dezvoltarea comunei Gurghiu apare prima dată în Zi-de-zi.ro, Stiri din Mures, Stiri Targu mures - Liderul presei muresene.Mai multe
Bookmark and Share
Conecteaza-te la stiri si pe Facebook Twitter Feed RSS
Afisari 7 | Comentarii 0 | Sursa www.zi-de-zi.ro |
Comenteaza aceasta stire:

Categorie: Stiri locale din Mures Alte stiri despre: Mures

Alte stiri din categoria Stiri locale din Mures

UPDATE: Accident feroviar în Mureș
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Horea Mureș a anunțat de puțină vreme că pe raza județului Mureș a avut loc un accident feroviar. Mai exact, în zona Parcului Industrial de la Vidrasău, un autoturism a fost lovit de trenul de călători care circula pe direcția Tîrgu Mureș  [...]
Afisari 25 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
FOTO: S-a „născut“ o pictoriță – Alina Hetrea Rădulescu
Pictorița Alina Hetrea Rădulescu și-a vernisat vineri, 17 noiembrie, la ora 18.00, prima expoziție de pictură, intitulată „Poarta sufletului“ (plecând de la titlul tabloului care întâmpina publicul la intrarea în foaierul Palatului Culturii, „Zbaterea! Poarta sufletului“). Deși co [...]
Afisari 42 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
VIDEO, FOTO: Comuna Batoș, locul 1 în campania ”EcoAtitudine”
Campania ”EcoAtitudine”, desfășurată în județul Mureș în perioada 31 martie- 31 octombrie 2017, de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “ Ecolect Mureș “, cu susținerea primăriilor Sovata, Miercurea Nirajului, Sângeorgiu de Pădure, Batoș, Sînpaul, Gurghiu, Brîncove [...]
Afisari 30 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
FOTO: Cupa „Florea Bogdan”, de la tradiție la performanță
Școala Gimnazială „Florea Bogdan” din Reghin și Primăria Municipiului Reghin au organizat sâmbătă, 18 noiembrie, prima ediție a concursului de educație rutieră Cupa „Florea Bogdan”. Partenerii evenimentului au fost Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Inspectoratul Județean de [...]
Afisari 41 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Prea mici în fața campioanei
Echipa feminină de volei CSU Medicina CSȘ Târgu-Mureș a pierdut în trei seturi (19-25, 16-25, 15-25), pe teren propriu, întâlnirea din cadrul etapei a VI-a din Divizia A1 în fața campioanei ultimelor trei ediții, Volei Alba Blaj. Înfrângerea era de așteptat în fața unei echipe care a [...]
Afisari 36 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Subiectele concursului național de Rezidențiat, elaborate la UMF Tîrgu Mureș
Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș a fost desemnată, în anul 2017, centrul universitar național unde s-au elaborat subiectele concursului de intrare în Rezidențiat. Echipe formate din cadre didactice din marile centre universitare ale țării au elaborat subiectele de [...]
Afisari 50 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
GALERIE FOTO: Nadia și Nicușor, cei mai frumoși boboci ai Colegiului Silvic Gurghiu
Căminul Cultural din Gurghiu s-a umplut vineri seara de lume, veniți cu mic cu mare la Balul Bobocilor organizat de Colegiul Silvic Gurghiu. Conceptul ediției din acest an a fost cel arăbesc, pe baza unui scenariu semnat de eleva Andreea Matei din clasa XII-A, pus în scenă de dr. ing. silv [...]
Afisari 41 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Concursul internaţional de fotografie de natură “Milvus” şi-a desemnat câştigătorii
Dorin Bofan /Romania, câştigătorul marelui premiu – Lenga Tree during storm, Patagonia  Vernisajul celui de-al nouălea concurs internaţional de fotografie de natură “Milvus” a avut loc vineri seara, în incinta muzeului de istorie din cetatea Tîrgu Mureş, sub egida Asociaţiei pe [...]
Afisari 48 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Viorel Suciu, o viață dedicată performanței pe două roți
Una din cele mai frumoase povești despre pasiune și dăruire este cea a profesorului de sport Viorel Suciu din Reghin. De numele său se leagă atât handabalul școlar, dar mai ales activitatea de pregătire a patrulelor școlare de circulație. Dovadă stau cele 14 titluri de campion națion [...]
Afisari 38 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Eremia Pop: „Încercăm să ne facem treaba în mica noastră comunitate”
Prioritatea comunei Chiheru de Jos o reprezintă proiectele de dezvoltare, fără de care comunitatea ar avea de suferit. Despre cum se regăsesc aceastea pe agenda conducerii primăriei ne-a vorbit edilul comunei, Eremia Pop. Reporter: Cum a fost anul 2017 în ceea ce privește proiectele de de [...]
Afisari 35 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Amintiri de pe semicercul Generalei Nr. 6 Reghin
Printre sporturile școlare care făceau furori la Reghin în perioada trecută se număra și handbalul, meritul principal revenindu-i profesorului Viorel Suciu, de la Școala Generală Nr. 6 Reghin, actuala „Florea Bogdan”. Munca cu elevii a profesorului era una intensă, cei care l-au pri [...]
Afisari 33 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
De câți spectatori e nevoie pentru ca un film să fie proiectat?
În intervalul 10-16 noiembrie, Cinema Arta a oferit publicului cinefil o selecție de producții europene la prețul unic de 5 lei biletul. Cât se poate de accesibil pentru toate buzunarele. Aflând dintr-o sursă respectabilă că producția finlandeză „Cealaltă parte a speranței” în [...]
Afisari 8 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Peste 6.800 absolvenţi de medicină concurează azi pentru 4.000 de locuri de rezidenţiat
Peste 6.800 de absolvenţi ai facultăţilor de Medicină Generală, Medicină Dentară şi Farmacie susţin astăzi examenul de intrare în rezidenţiat, peste 5.000 dintre candidaţi sunt absolvenţi de medicină generală. La nivel naţional au fost scoase la concurs aproape 4.000 de locuri [...]
Afisari 52 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Examenul de rezidențiat la UMF Tîrgu Mureș
581 de absolvenți de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie au susținut astăzi, în centrul universitar Tîrgu Mureș, examenul de rezidențiat. Dintre aceștia, cei mai mulți absolvenți care s-au prezentat în sălile de concurs de la Universitatea de Medicină și Farmacie au fost la [...]
Afisari 7 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Cum arată bilanțul Consiliului Județean Mureș la Târgul de Turism al României?
Consiliul Județean Mureș a avut după o vreme în care a lipsit de la Târgul de Turism al României (TTR) un stand propriu la acest eveniment. „Sâmbătă după-amiază ne-am luat rămas bun de la Târgul de Turism al României. A fost o experiență frumoasă în timpul căreia repreze [...]
Afisari 48 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
ASA leagă trei victorii
În etapa a XVIII-a din Liga II de fotbal, penultima a turului, ASA Târgu-Mureș a învins pe teren propriu formația Pandurii Târgu Jiu cu scorul de 4-1 (1-1). Au înscris Mihai Petra (min. 36), Robert Candrea (48), Dan Panait (86) și Tiberiu Petriş (90+2) pentru mureșeni, respectiv Cipria [...]
Afisari 22 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures


STIRI

Stiri

STIRI LOCALE
Top Stiri
Stiri locale din Mures 
Oferta publicitate radio TV

UTILE

Meteo
05-09-2017 06:00
Bucuresti 11.5°C
Constanta 16.4°C
Timisoara 8.6°C
Cluj Napoca 7.0°C
Galati 16.0°C
Brasov 11.7°C
Craiova 13.0°C
Ploiesti 10.9°C
Braila 13.0°C
Oradea 10.9°C
Arad 13.6°C
Pitesti 13.0°C
Baia Mare 10.0°C
Buzau 10.9°C
Satu Mare 10.0°C
Botosani 12.0°C
Piatra Neamt 10.9°C
Ramnicu Valcea 13.0°C
Drobeta Turnu Severin 15.0°C
Suceava 12.0°C
Curs valutar
04/09/2017
EUR4.59490.0004
USD3.8558-0.0072
XAU165.44071.7176
CHF4.02810.0054
CAD3.10750.0145
GBP4.99150.0002
MDL0.21660.0010
XDR5.47190.0001
Convertor valutar
din in
loading...

 


Oferta publicitate radio TV
Calendarul zilei
1852 - S-a pus piatra de temelie a "Pensionatului Domnesc de fete" (ulterior Scoala Centrala), infiintat la 19.03.1851 prin aprobarea domnitorului Barbu Stirbei.
1941 - S-a nascut Aubrey Lee de Cordova, basist american (String-A-Longs).
1942 - S-a nascut De Lisle McKenzie Harper, basist britanic (Juicy Lucy, Stealers Wheel).
Cugetarea zilei, citate, ganduri celebre
Gandire
Nu voi muri niciodata pentru crezurile mele pentru ca as putea sa nu am dreptate. Bertrand Russell
Citeste si altele Recomandari literare Curiozitati, Stiati ca?
Arbori
Stiati ca supravietuirea noastra depinde de arbori? Din 1950 Pamantul a pierdut peste jumatate din patura sa de arbori. Pentru a curata aerul de poluarea generata de masini si de industrie avem nevoie de o patura de arbori de marimea Statelor Unite. Prin distrugerea padurilor, Homo Sapiens comite suicid.

Citeste si altele

TIMP LIBER

 
Gold FM Romania - SUS

Stiri

arhiva stiri preluare stiri Citeste stiri din:

Aboneaza-te la fluxul de stiri

Un proiect ROSTCLUB - constructie site | productie spoturi audio | productie spoturi video | Difuzare spoturi radio | Difuzare spoturi TV © Copyright ROSTCLUB All Rights Reserved.