RADIO ONLINE

MUZICA

Descarca gratis muzica - versuri, discorgafii Descarca gratis muzica veche - discografii celebre si versuri ale celor mai indragite melodii: 1, 2, 3... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
BIOGRAFII SI DISCOGRAFII:


Biografii - discografii ...citeste tot
Vezi toate biografiile Oferta Publicitate radio TV

Gold FM Romania - Stiri Stiri locale din Mures

Vodă scrie istorie în Danemarca. „Aici, democrația se practică deja în școala generală”

Victoria Vodă, fiica lui Eugen Vodă, fostul portar al ASA Târgu Mureș și al Universității Craiova, candidează la alegerile locale din Danemarca pentru un loc în Consiliul Local din Copenhaga. Victoria Vodă a ajuns în Insulele Feroe, regiune autonomă a Regatului Danemarcei, împreună cu părinții la vârsta de 11 ani. Părinții au rămas în Insulele Feroe, mama, Adriana Vodă, fostă handbalistă, în prezent fiind profesoară de sport, iar tatăl ei activează ca antrenor. În schimb, Victoria Vodă a ales să studieze în Copenhaga, având o fire independentă care a determinat-o și să înceapă să muncească de la vârsta de 14 ani.


Am contactat-o pe facebook și i-am trimis câteva întrebări la care mi-a răspuns uneori în termeni mai duri, alteori mai cu diplomație, dar cred că, făcând o comparație de la distanță între ce se întâmplă în Danemarca și ce se întâmplă în România, a pus degetul bine de tot pe câteva dintre „rănile” pe care le resimțim și noi de aici.


„Reprezentanții români erau nevoiți să suporte toate cheltuielile”


Reporter: Ați călătorit foarte mult. Cum și de ce ați ales să vă stabiliți în Copenhaga? Ce v-a motivat să vă implicați în politică?


Victoria Vodă: Am călătorit în 30 de țări pe 5 continente și Danemarca este țara mea preferată, fiindcă aici într-adevăr lumea are liberate, nivelul de civilizație este foarte ridicat, instituțiile publice funcționează, este tara in care oamenii sunt cei mai egali din lume din punctul de vedere al nivelului social. Corupția e la cel mai jos nivel mondial și este o țară de top ca mediu de business.


Copenhaga este o capitală relativ mică, foarte accesibilă și nivelul de trai este ridicat. Am ales să studiez la Copenhagen Business School pentru că este o universitate renumită internațional. Am studiat Business Administration and Commercial Law. Pasiunea politică a pornit de la o vizită la Parlamentul European în Bruxelles, organizată de liga studențească a Partidului Conservator Danez.


Am început să mă ocup cu mai multe proiecte, apoi am fost aleasă în conducerea națională a organizației, am fost aleasă președinte la filiala Copenhagen Business School și am reprezentat Danemarca în EDS – liga studențească a Partidului Popular European. În EDS am avut plăcerea de a colabora și cu reprezentanți români din TNL (Tineretul Național Liberal). George Șerban, vicepreședinte TNL – sector 1 București, a fost vicepreședinte în EDS și a fost un reprezentant foarte competent al României. Reprezentanții români erau nevoiți să suporte toate cheltuielile și din lipsă de fonduri România este astăzi reprezentată doar de Romániai Magyar Demokrata Szövetség în liga studențească a PPE’ului.


Rep.: Pentru ce funcție candidați? Care vor fi atribuțiile dumneavoastră în cazul în care veți avea succes?


V.V.: Candidez pentru poziția de consilier municipal în Copenhaga. Un consilier reprezintă cetățenii și face parte din organul responsabil pentru dezvoltarea municipiului și alocarea bugetului. Dacă voi fi aleasă vreau să adresez nevoia de inițiative efective pentru integrarea cetățenilor internaționali în societatea daneză, mai multe oferte pentru acești cetățeni, restructurare alocării bugetare a municipiului, eficientizarea și îmbunătățirea serviciilor publice, îmbunătățirea infrastructurii și nevoia de implicare a studenților și antreprenorilor în proiecte municipale, pentru a promova inovația în sectorul public și pentru a îmbunătății șansele grupurilor menționate de a se realiza în societate.


Rep.: Ce vă propuneți să faceți în următorii ani în calitate de om politic?


V.V.: Deocamdată, sunt doar candidat politic, dacă cetățenii din Copenhaga consideră că am valorile și prioritățile politice care îi reprezintă, am să fac tot ce pot să obțin cele mai bune rezultate posibile în favoarea lor. A fi politician nu trebuie să fie considerat o carieră, ești politician atâta timp cât ești capabil să creezi valoare pentru alegători.


Victoria Vodă: „Da, am văzut ceea ce se întâmplă în România. Lipsa de educație…”


Rep.: Ați urmărit campaniile electorale recente din România? Cum se desfășoară alegerile și campaniile în Danemarca în comparație cu ce se întâmplă în țară?


V.V.: Da, am văzut ceea ce se întâmplă în România. Lipsa de educație, informații și voința politică continuă să mențină România în a fi una dintre victimele Europei. Democrație înseamnă în traducere literară „conducere de către popor”. Mulți nu realizează asta. Nu ajunge doar să votezi, membrii decid cum se dezvoltă un partid și cine este ales să reprezinte acel partid. România este a românilor și pentru un viitor mai bun fiecare trebuie să își asume responsabilitatea. Dacă nu ai votat, nu ai nici dreptul să te plângi.


„În România, sistemul de educație demodat și bazat pe autoritate paralizează țara”


Rep.: Sunteți foarte tânără. Sunt în general tinerii din Danemarca interesați de politică și dispuși să se implice activ? Cum îi vedeți comparându-i cu ce știți despre cei din România?


V.V.: Aici, democrația se practică deja în școala generală. Școlile, liceele și universitățile au elevi/studenți aleși să își reprezinte colegii în conducerea instituțiilor. Toate partidele au organizații de tineret cu membrii tineri de la vârsta de 12 ani în sus până la 20 în instituțiile de educație și în conducerea partidelor. Bineînteles că tinerii sunt implicați în politică, deciziile politice ne afectează pe toți indiferent de vârstă. Cine este mai calificat să reprezinte tineretul, o femeie de 60 de ani sau o femeie de 25 de ani? Într-o democrație reprezentativă este sănătos ca reprezentanții să fie din toate clasele sociale și de toate vârstele, peste 18 ani, pentru a se putea identifica cu nevoile tuturor cetățenilor.


În România, sistemul de educație demodat și bazat pe autoritate paralizează țara. În Vest, sistemul de educație te învață să îți dezvolți simțul critic, aici ești încurajat să pui în aplicare ceea ce înveți, ești încurajat să ai dezbateri sau să nu fi de acord cu profesorul și dezvoltarea socială a unui copil este la fel de importantă ca dezvoltarea cunoștintelor generale. În România am învățat că se cântă imnul doar pentru locul unu, în Insulele Feroe am învățat că toți avem valoare egală ca oameni. Prin a avea competențe diferite ne dezvoltăm împreună mult peste capabilitățile unei singure persoane. Rezultatele diferenței de mentalitate se văd clar în comparația dintre țările din Vestul și Estul Europei.


„Românii sunt o nație de oameni inventivi și descurcăreți, dar și o nație îndoctrinată”


Rep.: Se vorbește deja de mulți ani despre atragerea cetățenilor români înapoi în țară. De asemenea, există o lipsă de capital uman resimțită pe piața muncii de la simpli muncitori până la specialiști. Considerați că există șanse reale de a îi convinge pe românii plecați să se întoarcă sau ar fi mai eficient să căutăm alte variante pentru a completa deficitul de resurse umane?


V.V.: Când România a intrat în Uniunea Europeană a intrat în concurență cu cele 27 de țări membre. România trebuie să facă tot posibilul să devină competitivă pentru a evita astfel de probleme. Românii sunt o nație de oameni inventivi și descurcăreți, dar și o nație îndoctrinată de rezidurile comuniste. Un gunoier este la fel de important ca un director în societate, lipsa gunoierilor sau a directorilor ar paraliza societatea. Dar gunoierul, în România, este văzut și acceptă să fie văzut ca mai puțin important decât directorul. Când românii au să înțeleagă că toți au valoare și drepturi, România va putea să își realizeze adevăratul potențial.


„PSD în România este o insultă către democrație”


Rep.: Cum este comunitatea de români din Copenhaga?


V.V.: În Copenhaga sunt peste 10.000 de români, oameni de tot felul. Majoritatea românilor pe care i-am întâlnit sunt oameni foarte de treabă. În cercul meu de prieteni sunt români care mă fac să fiu mândră că sunt româncă. Uni dintre ei sunt activi politic și trăiesc în speranța de a se întoarce înapoi în România. Au organizat proteste în Danemarca și zboară în România să protesteze împotriva batjocurii Guvernului român. PSD în România este o insultă către democrație.Rep.: Cum vă amintiți Târgu Mureșul?


V.V.: Îmi amintesc cu drag de anii petrecuți în Târgu Mureș. Frecventam biblioteca copiilor în centru, vara mergeam la Weekend, duminica eram pe role în centru, iarna la săniuș pe panta care duce în Dâmbu, de la Furnica. Eram afară până se însera, cu cheia de acasă la gât,  jucam șotron și v-ați ascunselea. Cunoșteam toți câinii între Furnica și Dacia unde locuiește bunica mea. Îmi amintesc cu drag de domnul profesor de limba română de la Școala nr. 10, domnul Măgherușan. Cuvintele lui: „Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese” îmi sunt încă întipărite în minte. Vin în Târgu Mureș din când în când și mă bucur să îmi revăd familia, prietenii și locurile îndrăgite în copilărie.


Valentin COVACIU


Post-ul Vodă scrie istorie în Danemarca. „Aici, democrația se practică deja în școala generală” apare prima dată în Zi-de-zi.ro, Stiri din Mures, Stiri Targu mures - Liderul presei muresene.Mai multe
Bookmark and Share
Conecteaza-te la stiri si pe Facebook Twitter Feed RSS
Afisari 43 | Comentarii 0 | Sursa www.zi-de-zi.ro |
Comenteaza aceasta stire:

Categorie: Stiri locale din Mures Alte stiri despre: Mures

Alte stiri din categoria Stiri locale din Mures

UPDATE: Accident feroviar în Mureș
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Horea Mureș a anunțat de puțină vreme că pe raza județului Mureș a avut loc un accident feroviar. Mai exact, în zona Parcului Industrial de la Vidrasău, un autoturism a fost lovit de trenul de călători care circula pe direcția Tîrgu Mureș  [...]
Afisari 25 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
FOTO: S-a „născut“ o pictoriță – Alina Hetrea Rădulescu
Pictorița Alina Hetrea Rădulescu și-a vernisat vineri, 17 noiembrie, la ora 18.00, prima expoziție de pictură, intitulată „Poarta sufletului“ (plecând de la titlul tabloului care întâmpina publicul la intrarea în foaierul Palatului Culturii, „Zbaterea! Poarta sufletului“). Deși co [...]
Afisari 42 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
VIDEO, FOTO: Comuna Batoș, locul 1 în campania ”EcoAtitudine”
Campania ”EcoAtitudine”, desfășurată în județul Mureș în perioada 31 martie- 31 octombrie 2017, de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “ Ecolect Mureș “, cu susținerea primăriilor Sovata, Miercurea Nirajului, Sângeorgiu de Pădure, Batoș, Sînpaul, Gurghiu, Brîncove [...]
Afisari 30 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
FOTO: Cupa „Florea Bogdan”, de la tradiție la performanță
Școala Gimnazială „Florea Bogdan” din Reghin și Primăria Municipiului Reghin au organizat sâmbătă, 18 noiembrie, prima ediție a concursului de educație rutieră Cupa „Florea Bogdan”. Partenerii evenimentului au fost Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Inspectoratul Județean de [...]
Afisari 41 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Prea mici în fața campioanei
Echipa feminină de volei CSU Medicina CSȘ Târgu-Mureș a pierdut în trei seturi (19-25, 16-25, 15-25), pe teren propriu, întâlnirea din cadrul etapei a VI-a din Divizia A1 în fața campioanei ultimelor trei ediții, Volei Alba Blaj. Înfrângerea era de așteptat în fața unei echipe care a [...]
Afisari 36 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Subiectele concursului național de Rezidențiat, elaborate la UMF Tîrgu Mureș
Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș a fost desemnată, în anul 2017, centrul universitar național unde s-au elaborat subiectele concursului de intrare în Rezidențiat. Echipe formate din cadre didactice din marile centre universitare ale țării au elaborat subiectele de [...]
Afisari 50 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
GALERIE FOTO: Nadia și Nicușor, cei mai frumoși boboci ai Colegiului Silvic Gurghiu
Căminul Cultural din Gurghiu s-a umplut vineri seara de lume, veniți cu mic cu mare la Balul Bobocilor organizat de Colegiul Silvic Gurghiu. Conceptul ediției din acest an a fost cel arăbesc, pe baza unui scenariu semnat de eleva Andreea Matei din clasa XII-A, pus în scenă de dr. ing. silv [...]
Afisari 41 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Concursul internaţional de fotografie de natură “Milvus” şi-a desemnat câştigătorii
Dorin Bofan /Romania, câştigătorul marelui premiu – Lenga Tree during storm, Patagonia  Vernisajul celui de-al nouălea concurs internaţional de fotografie de natură “Milvus” a avut loc vineri seara, în incinta muzeului de istorie din cetatea Tîrgu Mureş, sub egida Asociaţiei pe [...]
Afisari 48 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Viorel Suciu, o viață dedicată performanței pe două roți
Una din cele mai frumoase povești despre pasiune și dăruire este cea a profesorului de sport Viorel Suciu din Reghin. De numele său se leagă atât handabalul școlar, dar mai ales activitatea de pregătire a patrulelor școlare de circulație. Dovadă stau cele 14 titluri de campion națion [...]
Afisari 38 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Eremia Pop: „Încercăm să ne facem treaba în mica noastră comunitate”
Prioritatea comunei Chiheru de Jos o reprezintă proiectele de dezvoltare, fără de care comunitatea ar avea de suferit. Despre cum se regăsesc aceastea pe agenda conducerii primăriei ne-a vorbit edilul comunei, Eremia Pop. Reporter: Cum a fost anul 2017 în ceea ce privește proiectele de de [...]
Afisari 35 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Amintiri de pe semicercul Generalei Nr. 6 Reghin
Printre sporturile școlare care făceau furori la Reghin în perioada trecută se număra și handbalul, meritul principal revenindu-i profesorului Viorel Suciu, de la Școala Generală Nr. 6 Reghin, actuala „Florea Bogdan”. Munca cu elevii a profesorului era una intensă, cei care l-au pri [...]
Afisari 33 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
De câți spectatori e nevoie pentru ca un film să fie proiectat?
În intervalul 10-16 noiembrie, Cinema Arta a oferit publicului cinefil o selecție de producții europene la prețul unic de 5 lei biletul. Cât se poate de accesibil pentru toate buzunarele. Aflând dintr-o sursă respectabilă că producția finlandeză „Cealaltă parte a speranței” în [...]
Afisari 8 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Peste 6.800 absolvenţi de medicină concurează azi pentru 4.000 de locuri de rezidenţiat
Peste 6.800 de absolvenţi ai facultăţilor de Medicină Generală, Medicină Dentară şi Farmacie susţin astăzi examenul de intrare în rezidenţiat, peste 5.000 dintre candidaţi sunt absolvenţi de medicină generală. La nivel naţional au fost scoase la concurs aproape 4.000 de locuri [...]
Afisari 52 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Examenul de rezidențiat la UMF Tîrgu Mureș
581 de absolvenți de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie au susținut astăzi, în centrul universitar Tîrgu Mureș, examenul de rezidențiat. Dintre aceștia, cei mai mulți absolvenți care s-au prezentat în sălile de concurs de la Universitatea de Medicină și Farmacie au fost la [...]
Afisari 7 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
Cum arată bilanțul Consiliului Județean Mureș la Târgul de Turism al României?
Consiliul Județean Mureș a avut după o vreme în care a lipsit de la Târgul de Turism al României (TTR) un stand propriu la acest eveniment. „Sâmbătă după-amiază ne-am luat rămas bun de la Târgul de Turism al României. A fost o experiență frumoasă în timpul căreia repreze [...]
Afisari 48 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures
ASA leagă trei victorii
În etapa a XVIII-a din Liga II de fotbal, penultima a turului, ASA Târgu-Mureș a învins pe teren propriu formația Pandurii Târgu Jiu cu scorul de 4-1 (1-1). Au înscris Mihai Petra (min. 36), Robert Candrea (48), Dan Panait (86) și Tiberiu Petriş (90+2) pentru mureșeni, respectiv Cipria [...]
Afisari 22 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Mures


STIRI

Stiri

STIRI LOCALE
Top Stiri
Stiri locale din Mures 
Oferta publicitate radio TV

UTILE

Meteo
05-09-2017 06:00
Bucuresti 11.5°C
Constanta 16.4°C
Timisoara 8.6°C
Cluj Napoca 7.0°C
Galati 16.0°C
Brasov 11.7°C
Craiova 13.0°C
Ploiesti 10.9°C
Braila 13.0°C
Oradea 10.9°C
Arad 13.6°C
Pitesti 13.0°C
Baia Mare 10.0°C
Buzau 10.9°C
Satu Mare 10.0°C
Botosani 12.0°C
Piatra Neamt 10.9°C
Ramnicu Valcea 13.0°C
Drobeta Turnu Severin 15.0°C
Suceava 12.0°C
Curs valutar
04/09/2017
EUR4.59490.0004
USD3.8558-0.0072
XAU165.44071.7176
CHF4.02810.0054
CAD3.10750.0145
GBP4.99150.0002
MDL0.21660.0010
XDR5.47190.0001
Convertor valutar
din in
loading...

 


Oferta publicitate radio TV
Calendarul zilei
1889 - S-a nascut Edwin Powell Hubble, om de stiinta american, fondatorul astronomiei extragalactice (m.28.09.1953).
1929 - S-a nascut Raymond Lefevre, sef de orchestra francez.
1942 - S-a nascut Norman Geenbaum, vocalist, chitarist si compozitor american.
Cugetarea zilei, citate, ganduri celebre
Gandire
Nu voi muri niciodata pentru crezurile mele pentru ca as putea sa nu am dreptate. Bertrand Russell
Citeste si altele Recomandari literare Curiozitati, Stiati ca?
Recorduri
Win Hof a stat intr-un tub umplut cu gheata timp de 1 ora si 7 minute, depasindu-si propriul record anterior cu 56 de secunde.

Citeste si altele

TIMP LIBER

 
Gold FM Romania - SUS

Stiri

arhiva stiri preluare stiri Citeste stiri din:

Aboneaza-te la fluxul de stiri

Un proiect ROSTCLUB - constructie site | productie spoturi audio | productie spoturi video | Difuzare spoturi radio | Difuzare spoturi TV © Copyright ROSTCLUB All Rights Reserved.