RADIO ONLINE

MUZICA

Descarca gratis muzica - versuri, discorgafii Descarca gratis muzica veche - discografii celebre si versuri ale celor mai indragite melodii: 1, 2, 3... A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
BIOGRAFII SI DISCOGRAFII:


Biografii - discografii ...citeste tot
Vezi toate biografiile Oferta Publicitate radio TV

Gold FM Romania - Stiri Stiri locale din Neamt

Răzbunarea în familie

Cu mulți ani în urmă, a venit la mine o pereche. Erau căsătoriți de 28 de ani. El a lucrat ca șofer taximentrist, soția a fost casnică și se ocupa de creșterea copiilor și de tot ceea ce ținea de gospodăria casei. El a fost singurul care aducea salariul și de aceea el a și condus toată afacerea familiei și soției îi lăsa sume foarte mici să se descurce pentru mici cumpărături. De fiecare dată apăreau certuri între ei legate de cheltuielile casei. Soțul o suspecta că ia din banii pe care îi lasă ei, că își cumpără lucruri pe ascuns fără ca el să știe. Pe de altă parte, ea se plângea de faptul că soțul este foarte zgârcit, nu-i cumpără nimic și o ceartă tot timpul pentru că cheltuiește mai mult decât trebuie. Certurile lor au fost, din când în când, mai violente, și așa s-a întîmplat că el, realmente, a bătut-o. A fost de două ori lovită așa de puternic, că a fost necesară intervenția medicală. Certurile nu erau motivate doar de bani ci și de libertatea pe care el i-o cenzura, justificând, pe de altă parte, propria lui libertate, prin aceea că muncește și aduce bani acasă.

La 58 de ani, soțul a făcut un atac cerebral destul de puternic, ce i-a dus paralizie pe piciorul stâng și pe mâna stângă. Emisfera dreaptă a creierului a fost și ea afectată într-un mod sever: n-a reușit să trateze funcțiile cognitive minimale cum ar fi atenția, memoria și înțelegerea verbală și non-verbală. A fost internat în spital timp ce câteva săptămâni și urma să intre în faza de reabilitare acasă.

Numai că lucrurile s-au schimbat. Soția lui, după atacul cerebral, s-a străduit să ajungă la spital și să fie alături de el. Acasă, însă, ea și-a schimbat în totalitate comportamentul față de el. În loc să-l îngrijească, să îi ofere stări și dispoziții pozitive, dragoste necondiționată, ea și-a făcut datoria în modul cel mai minimal posibil: îl lăsa în pat fără să-i scoată pampersul; el făcuse bube pe tot corpul; îi dădea mâncare în silă și se enerva pe el foarte des astfel încât de mai multe ori îl lovea și striga la el foarte tare și urât. Într-o perioadă scurtă, situația lui s-a agravat și mai tare și s-a văzut destul de clar că este într-o mare stare de neglijență fizică și psihică.

*

Un alt caz: Daniela(nume fictiv), în vârstă de 42 de ani. La 28 de ani a cunoscut un băiat, Florin, care avea 20 ani. S-au căsătorit. Florin era sportiv (fotbalist începător) și s-a lăsat de fotbal și de toate pentru Daniela. Tânăra femeie i-a oferit tot suportul material în timp ce îi condiția sprijinul de renunțările sale: la cariera sa de sportiv, la libertățile sale, pentru a-i oferi ei timpul lui. Atât de sufocantă și simbiotică era dragostea lor, că el nu putea să facă un pas fără voia ei, iar tot ceea ce făcea era controlat de ea. Au fost discuții între ei, care nu au ajuns la nici o rezolvare a problemei, din contra, cu cât simțea el nevoia de libertate și de independență, pe atât simțea ea nevoia să-l prindă mai tare și să-l strângă mai aproape de ea. Ieșirile lor erau tot timpul controlate de ea și erau discuții, doar dacă el se uita, de exemplu, la o fată: de ce se uită? Punea în dubii relația lui cu ea, implicarea lui în această relație.

Până într-o zi, după 14 ani de căsnicie, când un accident rutier a sfărâmat toată relația de cuplu. Accidentul a fost atât de grav, că Daniela nu mai putea fi independentă, avea nevoie de ajutor permanent: să se îmbrace, să mănânce, să comunice. Într-adevăr, a fost ajutată, dar de părinții ei. Florin, care la început a încercat să-o ofere sprijin asemănător, s-a depărtat de ea, încet, încet, transfomându-se. Nu era un soț iubitor și îngrijorat, ci mai mult, un asistent.

Ambele cazuri relatate mai sus, au ajuns la cabinetul meu din Israel, cu aceeași problemă: s-a înrăutățit relația de cuplu. Ambele cazuri, într-un fel sau altul, semănau între ele. Diferența este că în primul caz, femeia era dependentă de soț, dependență financiară aproape totală, care a a dus la o abdicare a soției. Din momentul în care el s-a îmbolnăvit, ea a luat decizia să-i plătească cu aceeași monedă.

Al doilea caz seamănă cu primul din prisma faptului că Daniela și-a legat soțul de ea prin elementele financiare, neoferindu-i nici o libertate de mișcare, de gândire, doar ce credea ea era bun, și anume, scopul lui în viață să fie ea.

Din momentul când el a acceptat aceasta, era clar că Daniela, doar prin puterea financiară putea deține dominația și controlul. Accidentul pe care l-a avut ea a schimbat în totalitate relația lor de cuplu. Acum nu mai putea să-l domine și, mai mult, depindea de el în totalitate. Lucru care a transformat subconștientul lui de așa manieră, încât, fără să vrea neapărat, a ajuns să se răzbune.

Amândouă cazuri seamănă: persoanele care sunt sub presiune, sunt dependente financiar sau afectiv de perechea lor, din motive care nu țin de voința lor, cum au fost, de exemplu, cele două accidente, devin ele însele independente, cu capacitate de decizie pe care și-o transformă în răzbunare. Este vorba de frustări acumulate în timp, în special în relația cu partenerul.

De la început încă, relațiile lor nu au fost real intime și corecte. Ele au fost egoiste, bazate pe interesele reciproce unde fiecare avea ceva de câștigat. Apoi, dependența s-a transformat în independență, iar obligația de a avea grijă de un om cu probleme, s-a transformat, inițial, în milă, apoi, în răzbunare. O parte din această răzbunare se datorează faptului că el sau ea crede că muncește prea mult pentru cealaltă persoană care îi acaparează și timpul și atenția. Din nou. Persoana proaspăt independentă își spune atunci că celălalt, prin boala și nevoia de îngrijire, o face din iar, să devină dependentă. S-a adăugat, deci, un nou motiv. Din momentul în care relațiile intime sunt atât de întortocheate, cu multe sentimente negative, ar fi cel mai potrivit, să se despartă. Pentru că îngrijirea prin sentimente negative duce la mai mare frustrare și înmulțește răzbunarea. Doar dacă există dragoste adevărată sau – deși paradoxal, există și iubire și sentimente negative- , atunci, rolul psihologului este să descopere acest fapt, să identifice sentimentele negative astfel încât să sporească iubirea.

Din păcate, în societatea în care trăim, mai ales societatea românească, unde sunt foarte multe schimbări care creează confuzie puternică în accepțiunea instituției căsătoriei, apar foarte multe cazuri care seamănă cu cele prezentate mai sus. Familia apropiată – și aici este vorba de copii, părinți – trebuie să-și dea seama cum a fost relația înainte de aceste întâmplări(dacă poate influențeze dependențele de orice tip – de exemplu, tu ești dependent de mine financiar dar eu sunt dependent de tine afectiv).

Dacă lucrurile nu sunt echilibrate, în momentul în care criza revine identic în acea familie, cele două părți au nevoie de un efort energetic, un efort de voință, de o disponibilitate afectivă și logică infinit mai mari decât în prima criză. Este mai greu de trecut a doua oară, e ca o boală care se cronicizează.

Dacă vedeți în familia voastră un caz asemănător, este foarte bine să intervină un psiholog și să încerce să diagnosticheze situația, ca să poată decide dacă e bine ca acest cuplu să rămână împreună, sau, cu cea mai mare durere, să se despartă.

În societatea românească,însă, din cauza sărăciei, mulți preferă să-și țină capul sub sabie și să renunțe la o schimbare majoră. Preferă să se mănânce unul pe altul și, în cazul acesta își scurtează reciproc viața.

Aștept sugestiile și întrebările dumneavoastră.

Doctor MIRON ITZHAK

Psiholog principal clinician cu drept de supervizare

Director Institut Miron- Cabinet de pshihologie

Piatra Neamț, str. Mihai Eminescu, nr. 3, bl. D4 sc. B ap. 37 parter

Tel 0233/236146; 0233/234426; 0724/225214

e-mail: miron@ambra.ro

site: www.psiholog-dr-miron-itzhak.roMai multe
Bookmark and Share
Conecteaza-te la stiri si pe Facebook Twitter Feed RSS
Afisari 10 | Comentarii 0 | Sursa ziarulceahlaul.ro |
Comenteaza aceasta stire:

Categorie: Stiri locale din Neamt Alte stiri despre: Neamt

Alte stiri din categoria Stiri locale din Neamt

Atentat la sănătatea publică: PEŞTE “IMPROPRIU” CONSUMULUI
*Hering decongelat şi “cosmetizat” cu sare, vândut drept scrumbie! * 200 de kg de păstrăv confiscat Multă lume nu se pricepe la speciile de peşti şi merge pe ideea că vânzătorii sunt de bună credinţă- dacă tot ne aflăm în perioada postului. Or, banu’ face regula în comerţ, ia [...]
Afisari 35 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Neamt
Săracu’ tot sărac rămâne…
O hibă legislativă împiedică accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea asistenţei medicale comunitare Autoritatea sanitară încearcă să rezolve problema Vor apărea pe piaţa serviciilor şi furnizori privaţi de asistenţă medicală comunitară În timp ce administraţiile locale î [...]
Afisari 31 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Neamt
O tânără din Dumbrava Roşie şi-a luat lumea-n cap
Polițiștii caută o fată în vârstă de 17 ani, care a plecat de la domiciliu în nopatea de 7 spre 8 decembrie. Polițiștii Secției de Poliție Rurală Săvinești au fost sesizați în data de 9 decembrie a.c., despre faptul că Macovei Ana Maria Luiza aplecat de la domiciliu în noaptea de [...]
Afisari 32 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Neamt
Bătrân şi sătul de viaţă, a înghiţit pesticide
La cei 80 de ani ai săi, un sătean din Crăcăoani a dorit să-şi pună singur capăt zilelor, ingerând substanţe toxice. În după-amiaza de 10 decembrie, bătrânul a fost găsit în stare de inconştienţă, cu flaconul de pesticide organofosforice lângă el. Un echipaj de salvare cu asiste [...]
Afisari 32 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Neamt
Serbările şcolare, suspendate de doliu
Va fi doliu național la sfârșitul săptămânii, pentru un eveniment trist dar istoric- funeraliile Majestății Sale, Regele Mihai I. În acest context, ministrul Educaţiei a trimis catre toate inspectoratele judeţene, spre informarea cadrelor didactice din toate şcolile şi liceele, că în [...]
Afisari 25 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Neamt
Acoperişul fostului BJATM, incendiat cu arzătorul!
Un incendiu care a cuprins, în noaptea de sâmbătă spre duminică, acoperişul clădirii fostului BJATM din Piatra Neamţ a fost provocat, potrivit pompierilor, de nişte muncitori care au folosit un arzător cu flacără pentru a încălzi materialul izolant folosit la acoperiş. Prin exces de z [...]
Afisari 27 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Neamt
Doi vânători, “vânaţi” de poliţişti
Doi bărbaţi din Ion Creangă au fost luaţi “în cătare” de oamenii legii după ce au desăşurat o partidă de vânătoare la Deleni, fără să fi deţinut autorizaţie valabilă. “Polițiștii Serviciului de Arme Explozivi și Substanțe Periculoase verifică periodic activitatea membril [...]
Afisari 20 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Neamt
Farmacia din bucătărie: hreanul
*Recomandat într-o sută de afecţiuni * Proprietăți antibiotice, antiinflamatoare și afrodisiace Hreanul este o plantă cu totul specială, aflată la limita dintre sălbatic şi domestic. Este foarte bogat în nutrienţi, la fel ca legumele cultivate, dar are o rezistenţă cu totul ieşită [...]
Afisari 17 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Neamt
Bătrână căzută în casă, salvată de pompieri
În dimineaţa de 10 decembrie, o femeie în vârstă de 74 de ani, din Roman, căreia i s-a făcut rău şi nu mai putea răspunde la uşă, a putut fi găsită şi dusă la spital datorită vigilenţei vecinilor. „Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat [...]
Afisari 7 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Neamt
Aproape 200 de kilograme carne de porc, retrase de la comercializare!
Toţi cei 27 de operatori economici verificaţi de comisari au fost depistaţi cu nereguli Ultimele controale efectuate de comisarii pentru protecţia consumatorilor la comercianţii de produse din carne au evidenţiat o serie de nereguli, atât în ceea ce priveşte condiţiile de păstrare şi v [...]
Afisari 41 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Neamt
“Misiune pe Marte” pentru firmele autohtone: revenirea în țară a lucrătorilor plecați la muncă peste hotare
Loc de munca *În România este penurie de lucrători, afară companiile atrag ca un burete forța de muncă mioritică *Cele mai multe joburi vacante sunt în agricultură, în Spania și Portugalia, la cules de fructe Guvernanții speră în miracole. Se tot vorbește de o criză de lucrători în [...]
Afisari 43 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Neamt
Câteva zile cu temperaturi primăvăratice
*Miercuri, 13 decembrie, la Piatra Neamț vor fi 14 grade Celsius! În Neamț, valul de aer rece nu va persista prea mult. De mâine, temperaturile maxime ale aerului vor urca de la o zi la alta, ajungând chiar și până la 14 grade Celsius. Nici noaptea frigul nu-și va mai pune amprenta, minimel [...]
Afisari 43 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Neamt
Mai mult de jumătate din sesizările consumatorilor trimise la OPC s-au confirmat
Nemţenii au prins curaj şi depun reclamaţii la Protecţia Consumatorilor ori de câte ori se consideră păcăliţi de comercianţi. Pe parcursul ultimei luni, la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor din Neamţ au fost înregistrate şi cercetate 71 de reclamaţii prin care con [...]
Afisari 36 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Neamt
Fructe tratate cu anumite substanţe toxice, expuse la vânzare fără avertizare la raft
Comisarii pentru protecţia consumatorilor au verificat, în decursul ultimei luni, 18 operatori economici, constatând abateri pentru care au fost aplicate 13 amenzi contravenţionale în valoare de 13.800 lei şi 5 avertismente. Cantitatea de produse supusă verificării a fost de 15.869 kg în va [...]
Afisari 36 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Neamt
O maşină s-a “înfipt” în lama unui utilaj de deszăpezire
Ieri dimineaţă, în afara oraşului Bicaz, un autoturism a derapat şi a intrat în lama unui utilaj de deszăpezire. Şoferul maşinii nu a adaptat viteza la condiţiile de circulaţie, carosabilul fiind acoperit cu polei, astfel încât s-a produs accidentul. Şoferul autoturismul a scăpat nev [...]
Afisari 36 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Neamt
Un bărbat a murit în accident, la Girov
Alte două persoane au decedat în accident de microbuz Ieri dimineață, în jurul orei 8.30, s-a produs un accident rutier grav în Neamț, soldat cu decesul uneia dintre victime. Un autoturism condus pe direcţia Girov-Roznov pe DJ 156 A, de un bărbat în vârstă de 29 de ani, din Vânători Ne [...]
Afisari 42 | Comentarii 0 |
Alte stiri despre: Neamt


STIRI

Stiri

STIRI LOCALE
Top Stiri
Stiri locale din Neamt 
Oferta publicitate radio TV

UTILE

Meteo
05-09-2017 06:00
Bucuresti 11.5°C
Constanta 16.4°C
Timisoara 8.6°C
Cluj Napoca 7.0°C
Galati 16.0°C
Brasov 11.7°C
Craiova 13.0°C
Ploiesti 10.9°C
Braila 13.0°C
Oradea 10.9°C
Arad 13.6°C
Pitesti 13.0°C
Baia Mare 10.0°C
Buzau 10.9°C
Satu Mare 10.0°C
Botosani 12.0°C
Piatra Neamt 10.9°C
Ramnicu Valcea 13.0°C
Drobeta Turnu Severin 15.0°C
Suceava 12.0°C
Curs valutar
04/09/2017
EUR4.59490.0004
USD3.8558-0.0072
XAU165.44071.7176
CHF4.02810.0054
CAD3.10750.0145
GBP4.99150.0002
MDL0.21660.0010
XDR5.47190.0001
Convertor valutar
din in
loading...

 


Oferta publicitate radio TV
Calendarul zilei
1946 - S-a nascut Clive Bunker, baterist britanic (Jethro Tull, Jude, Blodwin Pig).
1957 - S-a nascut Cy Curnin, vocalist, pianist si compozitor britanic (Fixx).
1964 - S-a nascut Jeff Aaron Brown, vocalist si dansator britanic (Pasadenas).
Cugetarea zilei, citate, ganduri celebre
Viata
Ca o piesa de teatru, asa este viata?: nu intereseaza cat de mult a tinut, ci de cat de frumos s-a desfasurat. Seneca
Citeste si altele Recomandari literare Curiozitati, Stiati ca?
Alimente
Uleiul de catina imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului.

Citeste si altele

TIMP LIBER

 
Gold FM Romania - SUS

Stiri

arhiva stiri preluare stiri Citeste stiri din:

Aboneaza-te la fluxul de stiri

Un proiect ROSTCLUB - constructie site | productie spoturi audio | productie spoturi video | Difuzare spoturi radio | Difuzare spoturi TV © Copyright ROSTCLUB All Rights Reserved.